0.6 C
Zrenjanin
Sunday, March 3, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Grupa Zrenjaninaca na Svetoj gori, vrhu Atosa...

Grupa Zrenjaninaca na Svetoj gori, vrhu Atosa…

Sveti vladika Nikolaj Velimirović je zapisao: “Sveta Gora je carstvo bez krune, država bez vojske, zemlja bez žena, bogatstvo bez novca, mudrost bez škole, kuhinja bez mesa, molitva bez prestanka, veza sa nebesima bez prekida, slavopoj Hristu bez umora, smrt bez žaljenja“.

Ovih rečima započinjem priču o Svetoj Gori sa sagovornikom  Darkom Kostovskim, za Z1 info. Darko je sa grupom prijatelja u periodu od 26.10. – 31.10. ima priliku da poseti jedan od najznačajnijih centara pravoslavnog sveta i ujedno da obiđe manastir koji za nas Srbe ima poseban značaj – Hilandar.

Kroz ranije priče prijatelja koji su posetili ovo sveto mesto, naš sagovornik i sugrađanin je imao veliku želju da prođe kroz iskustvo svojih prethodnika. Kako, kada nešto što  dovoljno želimo, ne može, a da se ne ostvari, tako je bilo i ovog puta. Ukazala se prilika i grupa Zrenjanincaca uputila se organizovano ka poluostrvu Atos, odnosno Svetoj Gori.

Bila sam u nedoumici od kog pitanja prvo da krenem, toliko toga me je zanimalo i po prvi put sam se oči u oči susrela sa osobom čija je noga kročila na svetu zemlju, tamo gde moja ne može.

Da bi ste uopšte posetio manastir Hilandar i Svegu Gora potrebna je dozvola za boravak koja nosi naziv Diamonitirion. Ne može da kroči ko nije najavaljen i ko nije dobio odobrenje, kaže za Z1info Darko.

Pored Grka i nas Srba, manastire na Svetoj Gori  imaju još i Rusi i Bugari. Naša prva stanica je bio manastir Velika Lavra, inače najstariji i prvi u hijararhiji među svetogorskim manastirima. Doček je bio po starim običajima. Monasi su nas poslužili sa kafom, ratlukom i čašicom dobre manastirske rakije, kaže Darko. Nakon toga uputili smo se na službu pa na večeru. Moram da istaknem da se na Svegoj Gori služe dva obroka, jedan posle jutarnje službe, a jedan posle večernje službe. Meso se ne jede, ali  i pored toga ni jednog trenutka nisam osetio glad.

Ujutru smo se spakovali u uputili na sledeću destinaciju. A cilj je bio osvajanja vrha Atosa, smeštenog na 2033. metara nadmorske visine. Bio je to naporan i izazovan put. Vreme nam nije išlo na ruku, pratila nas je slaba kiša. S obzirom da smo na put krenuli pod punom opremom, umor je bio očigledam i negde na 1500. metara nadmorske visine nailazina na kapelu sa konakom namenjenu za odmor. Nakon kraćeg odmora, putešesvije prema Atosu je nastavljeno. Popevši se na najviši vrh Svete Gore i samit tim ispunuvši svoju želju nešto je što se ne može opisati. Na vrhu Atosa je padao led tako da pogled nije bio jasan, no  krenuli smo ka laganom spuštanju uz sumiranje utisaka i noć smo proveli u konaku.

Sledećeg jutra uputili smo smo se ka Hilandaru. Prilikom dolaska bili smo posluženi, dobili smo smeštaj i vreme bogosluženja. Takođe smo upoznati sa kodeksom oblačenja ali i ponašanja, kaže naš sagovornik. Na ovakvom mestu nema glasne priče i bilo čega drugog što bi moglo naruštiti mir koji vlada. Vreme za obilazak i posetu Hilandara, nije bilo dugo. Bilo smo gotovo manje od jednog celog dana, ali za to vreme sam mogao osetiti posebnu emociju i duhovni mir. Tamo se cene druge vrednosti, oseti se spokoj. Prilikom kraćeg obilaska video sam da kompleks u okviru manastira obuhvata polja maslina, vinove loze. Potom imaju zasađeno voće i povrće. Izdržavaju se svojim radom, prave brojanice, imaju knjižaru, prodaju suvenira. Jednom rečju sve je odlično organizovano i poželite da se opet vratite, a niste još ni otišli, kaže naš sagovornik za Z1info Darko.

Mogli bismo još dosta toga da napišemo o ovom svetom mestu. Reči ne mogu da opisu utisak i emociju. Slike su te koje govore više od hiljadu reči, i upravo iz tih razloga vam prikazujemo fotografije koje je naš sagovornik načinio. Moja noga kročiti ne može, ali svaku sledeću priču i reportažu sa nestrpljenjem isčekujem.

M. Toplić

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...