26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, September 27, 2023
Naslovna Sport GRAND MASTER HELIO GRACIE (VIDEO)- VRATASPORTA.RS

GRAND MASTER HELIO GRACIE (VIDEO)- VRATASPORTA.RS

Jedan od osnivača Ultimate FIghting Championship-a (UFC)

helio gracie

Datum i mesto rođenja: 01. oktobar 1913. godine, Bolem de Para, Brazil

Datum smrti: 29. januar 2009. godine, Petropolis, Rio de Žaneiro, Brazil

Rangiranje: 10. stepen, crveni pojas u brazilskoj džiu džici, osnivač (grand master)

Porodica Gracie se zbog finansijskih problema preselila u Rio gde su deca živela sa rođacima pa je tako i Helio živeo kod tetke. Ubrzo se zaposlio u veslačkom klubu i uselio u prostorije kluba. Zbog velikog smisla za humor i statusa šaljivdžije dobio je nadimak Veverica.

Sa 14 godina se seli kod starije braće Karlosa i Džordža koji su već tada podučavali džiu džicu. Po preporuci lekara, Helio je narednih par godina mogao samo da posmatra kako se drugi bave sportom ali nikako i da i sam bude aktivan u, konkretno, džiu džici zbog ranije zadobijene povrede glave. Tako je bilo sve do njegove 16. godine.

Tog dana Karlos je bio odsutan a Helio bio sam u prostorijama za trening kada su se pojavili učenici. Obzirom da se Karlos zadržao, Helio je iskoristio priliku da održi trening, koristeći sve što je upamtio posmatrajući svog brata u podučavanju i radu. Karlos se pojavio i izvinio učenicima zbog kašnjenja, na šta su mu odgovorili da su zaista uživali učeći od Helia, kao i da bi voleli da nastave da uče od njega.

Kako se mnogo više aktivnije bavio džiu džicom, shvatio je da većina tehnika koje je Karlospodučavao nije prilagođena njegovoj konstituciji i zdravlju. Počeo je da ih modifikuje i pronalazi načine da ih koristi. Koristeći tačnost i okretnost vremenom se, nadomeštajući snagu i brzinu, njegov stil borbe sve više svodio na parter. Efikasnost i primenljivost svog novonastalog sistema i stila borbe Helio je otvoreno demonstrirao izazivajući na borbu sve priznate borce u Brazilu.

Prvi Ultimate Fighter, čovek 1997. godine, nosilac ordena časti i jedan od osnivača UFC-a.

Helio je bio i veoma human. Pravi primer je momenat kada je svesno žrtvovao svoj život, skočivši u more prepuno ajkula, kako bi spasao čoveka sigurne smrti.

Bitno je napomenuti da je pri prvom UFC 1 (1993), Helio Gracie, imenovan i počastvovan zvanjem prvog Ultimate Fighter-a. Umro je 29. januara 2009. Zapamćen je kao “čovek 1997 godine”, nosilac ordena časti i jedan od osnivača UFC-a. Naravno, utemeljitelj brazilske džiu džice, koju još nazivaju i Gracie jiu jitsu.

Svojim delima inspirisao je svaku osobu koja ga je poznavala

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...