Zrenjanin dobar domaćin bokserskog spektakla
24. December 2017.
Program Kulturnog centra do 08.01.2018 uz NOVOGODIŠNJI KONCERT
25. December 2017.

GRADSKO VEĆE ZRENJANINA DA PRESTANE DA BUDE DEKOR

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je neophodno pod hitno osnažiti organe lokalne samouprave, a pre svega Gradsko veće. Odbornička većina je svojim ponašanjem Skupštinu pretvorila u glasačku mašinu u kojoj nema razgovora.

Poseban problem, međutim, predstavlja nefunkcionisanje Gradskog veća. Zakon omogućava jasne ingerencije ovom organu, ali je činjenica da u Zrenjaninu on slabo funkcioniše. Nema jasnu ulogu, postoji vidljivo lutanje u pronalaženju mehanizama za njegovo funkcionisanje, resori su nedovoljno vidljivi, bez ingerencija, a članovi Veća, u ovim okolnostima, potpuno su neprimetni i predstavljaju puku glasačku aparaturu. Članovi nemaju jasno definisane oblasti delovanja i nadležnosti, pa građani Zrenjanina kada imaju problem, ne mogu da znaju kome da se obrate.

Gradskom veću je potrebno više samostalnosti u radu.

Potrebno je izvršiti kvalitetnu podelu resora i omogućiti maksimalno korišćenje svih kapaciteta lokalne samouprave članovima Veća.

Oni moraju postati pravi lokalni ministri, koji će raditi na svojim zaduženjima.

Samim tim i Veća mora postati mala Vlada lokalne samouprave.

Iskustva Novog Sada, ali i Kikinde i Subotice govore da je ovako nešto moguće, ali je potrebno načiniti jasan plan reformi.

Samo osnaživanje gradske Skupštine i Gradskog veća može dovesti do boljeg konzumiranja oskudnih ingerencija lokalnih vlasti.

Potrebno je transformisati ova tela zarad boljeg funkcionisanja lokalne vlasti.

 

S poštovanjem,

Aleksandar Marton

odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine

u Skupštini grada Zrenjanina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *