0.6 C
Zrenjanin
Sunday, March 3, 2024
Naslovna Politika i društvo Grad Zrenjanin moraće da preuzme fabriku - izjavila Ana Brnabić u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin moraće da preuzme fabriku – izjavila Ana Brnabić u Zrenjaninu

“Zrenjanin je na korak od dobijanja zdrave pijaće vode”, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom posete našem gradu.
Ona je navela da je dobra vest da je fabrika završena, ali da tu postoji problem Zakona o komunalnim delatnostima da privatna kompanija ne može da se bavi uslugom prečišćavanja vode iako i dalje ”Vodovod ” doprema tu vodu korisnicima.
“Tu postoji “začkoljica”u tom Zakonu, u ovom trenutku, to je moglo da se uradi preko javno-privatnog partnerstva, što je bio drugačiji poziv, a u ovom trenutku Grad Zrenjanin moraće da preuzme fabriku i da se dogovori oko komercijalnih uslova Vlade Republike Srbije” kazala je ona.
Brnabić je navela da će svakako svu moguću podršku Gradu Zrenjaninu pružiti i pokrajinska Vlada, kako bi se problem što pre rešio, a građani dobili uslugu koju čekaju već decenijama.
“Najpre sam mislila da je problem u Zakonu o vodama, ali nije, to je Zakon o komunalnim delatnostima i on je potpuno jasan, to ne može da radi privatni partner, već Grad Zrenjanin i u tom smislu će morati da preuzme fabriku” navela je ona.
Ukazala je i da je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić već razgovarao sa bankom koja je kreditirala investitora i sa investitorom kako bi se našao najbolji model, a da se zajednički traži najbolji finansijski model da se to uradi i da problem pijaće vode u Zrenjaninu mora biti rešen.
Kako je navela, novac za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode je već investiran, postrojenje je izgrađeno, a treće “na korak smo od ispravne vode za građane Zrenjanina”.
“Šta god treba da se uradi, poradićemo kako bi se dobile potrebne dozvole, nažalost, situacija je takva, dozvole ne može da dobije privatni partner.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je rekao da će Grad biti nosilac prečišćavanja i fabrike vode i da će vrlo brzo dobiti dozvole, i da će agonija koja traje više meseci biti prekinuta.
Pijaća voda u Zrenjaninu zabranjena je za piće još 2004. godine po rešenju sanitarne inspekcije zbog prevelike količine arsena u njoj. Postrojenje za prečišćavanje je izgrađeno, tokom probnog rada postignut je kvalitet vode po svim zahtevanim standardima, ali postrojenje još nije pušteno u rad zbog “administrativnih problema”.
[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...