Lako i ukusno. Idealan kaloričan i brz doručak ili večera, koja se služi uz jogurt.
Za pripremu gibanice gužvare sa sirom potrebno je:
- 1 pakovanje (1/2 kg) tankih kora za gibanicu
- 1/2 kg švapskog sira
- 4 jaja
- 1 kašičica soli
- 2 dl ulja
- 2 dl kisele vode (mineralne gazirane vode)
- malo mleka ili jogurta (ako je smeša gusta)
Priprema:
Žicom za mućenje umutiti jaja, so, kiselu vodu (mineralnu gaziranu vodu) i ulje.
Dodati sir koji ste prethodno probali. Po potrebi i po vašem ukusu, ako nije dovoljno slan dosoliti ga.
Umešati sir u fil kako bi u filu ostali komadići i grudvice sira. Ukoliko je smeša gusta dodajte malo jogurta.
Odvojite dve kore sa strane (da prekrijete gužvaru), a na dno tepsije stavite tri kore jednu preko druge, kao podlogu za gibanicu. Preostale kore, jednu po jednu gužvajte i umačite u fil.
Tako gužvane i namočene kore ređati u tepsiju. Ceo postupak ponavljati dokle god ima kora.
Kad su sve kore potrošene i poređane, višak fila, ako je preostao, preliti preko gužvanih kora.
Gibanicu sa sirom prekriti od gore (sa one dve kore koje ste sklonili sa strane) i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 250 °C da se peče. Peći 5 minuta na 250 °C ili dok blago ne porumeni, a potom rernu smanjiti na 200 °C i peći još 25-30 minuta.
Kad je gibanica pečena, ostaviti je 5 minuta u isključenoj rerni da se “stiša”, a potom je izvaditi iz rerne i još onako vruću poprskati kiselom vodom. Gibanicu sa sirom prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti još nekoliko minuta da splasne.
Gužvaru sa sirom, još toplu, iseći na veće ili manje kocke i poređati na tacnu za serviranje.
PRIJATNO
Izvor: stasekuva.rs