26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 23, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje ''Franc List Fest'' po prvi put u Kaštelu Ečka

”Franc List Fest” po prvi put u Kaštelu Ečka

Prvi festival mladih talenata u klasičnoj muzici “Franc List Fest” biće održan 6. oktobra u Kaštelu Ečka, a organizuje se u znak sećanja na nastup čuvenog mađarskog kompozitora prilikom otvaranja dvorca i približavanja velikog jubileja, 200. godišnjice od tog događaja, saopštili su organizatori na konferenciji za novinare, održanoj danas u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.

Festival je iniciralo Udruženje poslovnih žena “Sofia” iz Zrenjanina, na čelu sa predsednicom i jednom od osnivača Marijanom Kerletom, a organizaciono i finansijski su ga podržali “Kolor Pres grupa” iz Novog Sada, Vlada AP Vojvodine, Grad Zrenjanin i “Đenerali osiguranje”. Osim najave festivala, danas je promovisan i sajt Udruženja “Sofia”, na adresi www.sofia.org.rs

O festivalu i programu govorili su Robert Čoban, predsednik “Kolor Pres grupe” i organizator festivala, Jovanka Višekruna Janković, selektor, Marijana Kerleta i Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, koji se prisutnima obratio u ime Grada Zrenjanina i istakao značaj i doprinos “Franc List Festa” ukupnoj kulturnoj i turističkoj ponudi grada.

“Zrenjanin jeste grad kulture, poznat je po tome, a posebno mesto u toj oblasti zauzima muzičko stvaralaštvo. Veza Franca Lista sa Kaštelom, odnosno našim gradom, treba da bude snažan argument za poboljšanje turističke ponude našeg grada i jedan putokaz i marker da se i Zrenjanin nađe na kulturnoj mapi Evrope. Naravno, i sam dvorac Kaštel je turističko-istorijski biser, nadam se da će u narednom periodu obogatiti turističku ponudu grada i da ćemo sa predstojećeg festivala poslati najlepše slike Zrenjanina i njegovog doprinosa kulturnoj mapi Evrope”, poručio je pomoćnik gradonačelnika

Festival je zamišljen kao revijalni, sa mogućnošću učešća solista, horova i orkestara sa teritorije Srbije i zemalja regiona, a kao specijalna gošća najavljena je italijanska pijanistkinja Eliza Tomelini. Jovanka Višekruna Janković objasnila je da će publika u Kaštelu imati priliku da čuje neka od najpoznatijih dela Franca Lista, u izvođenju učesnika festivala.

“Biće među njima i čuvena “Sonata h mol”, Sonata posle čitanja Dantea, njegove čuvene transcedentalne etide, koje se smatraju za najvirtuoznije kompozicije napisane ikada za klavir, takođe će biti na repertoaru i njegove poznate rapsodije, jedna mađarska i španska, parafraza iz opere “Rigoleto”, kao i neke manje kompozicije, s obzirom da ćemo imati pijaniste od 15 do 25 godina. To će biti taj revijalni deo programa, na kom će biti predstavljena Listova dela. On je bio fantastičan muzičar i ličnost sama po sebi i mi ćemo za festival pripremiti još neka iznenađenja koja će predstaviti njegovo stvaralaštvo i pojavu”, kazala je Jovanka Višekruna Janković.

Robert Čoban, predsednik “Kolor Pres grupe”, rekao je da je sa zadovoljstvom prihvatio ponudu i sugestiju zrenjaninskog udruženja “Sofia” da uzme učešće u organizaciji i promociji “Franc List Festa” , ocenjujući ideju kao veoma originalnu, koja može kvalitetno da se realizuje.

“Ove godine organizovaćemo, možemo ga naznati “nulti” festival, da vidimo u kom pravcu to može da ide, dobili smo smernice od ljudi stručnih za organizovanje ovakvih događaja, od njih je u tome najiskusnija Jovanka (Višekruna Janković) i ona je selektor festivala. Kontaktirali smo i austrijsku i mađarsku ambasadu, prihvatili su ljubazno naš poziv za učešće u događaju i sve te kockice koje smo složili dovele su do toga da 6. oktobra imamo premijeru “Franc List Festivala” i da mi, kao medijska kuća, Grad Zrenjanin, Autonomna pokrajina Vojvodina, komercijalni učesnici, možemo da pošaljemo poruku da to smatramo važnim, kao doprinos “demetropolizaciji” kulture i promovisanju mladih i talentovanih muzičara”, kazao je Čoban i dodao:

“Kada pogledate ovu Baroknu salu, Gradsku kuću i trg u Zrenjaninu, taj Kaštel Ečka, vidite da ova istorija i kultura zaista zaslužuju da se mnogo više potrudimo oko nje, da dovedemo turiste, medije, poznate ličnosti i da kažemo da nije samo centar Beograda mesto gde treba ići na koncerte, da nisu daleko ni Zrenjanin, ni Sombor, ni Subotica”, naglasio je predsednik “Kolor Pres grupe”.

Franc List deo je zanimljive i bogate priče o nastanku i razvoju ečanskog Kaštela, kao mondenskog mesta poznatog u 19. veku u znatno širim okvirima od naselja na periferiji Velikog Bečkereka, današnjeg Zrenjanina. Vlastelin jermenskog porekla Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac “Ečka” podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje 1820. godine. Na svečanom otvaranju, 29. avgusta 1820. godine, svirao je tada devetogodišnji vunderkind Franc List, a događaju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Dvorac Kaštel bio je u to vreme veći i značajniji centar društvenih okupljanja nego sam Veliki Bečkerek, a osim Lista i grofa Esterhazija, više puta su u njemu boravili i čuveni austrijski nadvojvoda i žrtva Sarajevskog atentata Franc Ferdinand, ali i kralj Petar Prvi Karađorđević, pre stupanja na presto. U Ečki se vodio uzbudljiv život, praćen balovima, nadmetanjima u mačevanju, streličarstvu, lovu. U parku dvorca negovana je nadaleko čuvena ergela, sa preko 150 grla, a značajni delovi kompleksa su i rimokatolička crkva svetog Jovana Krstitelja, kula-vodotoranj na obali Begeja i konjušnica.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...