8.7 C
Zrenjanin
Friday, December 1, 2023
Naslovna Politika i društvo Vesti “Fabrika vode“ u Zrenjaninu - troškovi javni a profiti privatni

“Fabrika vode“ u Zrenjaninu – troškovi javni a profiti privatni

Prema pisanju lista Zrenjanin Gradsko veće donelo je odluku o i pribavljanju  58 ari zemljišta za Grad Zrenjanin za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda, kroz neposrednu pogodbu sa državom Srbijom, bez naknade. Takođe, Gradsko veće dalo je saglasnost za izdvajanje 4 miliona i 990.000 dinara za nabavku hlorinatora za JKP „Vodovod i kanalizacija“.http://www.listzrenjanin.com/zasedalo-gradsko-vece-zrenjanina-pribavlja-se-lokacija-za-precistac-otpadnih-voda/ ) Od ranije je poznato da gradska vlast namerava da se prečišćavanje otpadnih voda obavlja u formi privatno-javnog partnerstva.

”Postavlja se pitanje zašto JKP “Vodovod i knalizacija “ nabavlja novi hlorinator kada je bilo rečeno da će privatni investitor izgraditi postrojenje za prečišćavanje vode i isporučivati je vodovodu kao ispravnu. Očigledno je da novoizgrađena “fabrika vode” ima brojne tehničke nedostatke i da se sada staranje o biološkoj ispravnosti vode svaljuje na javno preduzeće. Izgleda da privatni investitor nije u stanju da izvrši ugovorne obaveze, tj da isporuči ispravnu vodu pa se postrojenje stalno dorađuje, ali na teret gradskog budžeta. “Investitor” će naplaćivati vodu, a grad sve više sredstava ulaže u izgradnju postrojenja” rekli su u Zrenjaninskom socijalnom forumu gde zaključuju: ”Model primenjen u Zrenjaninu funkcioniše po principu: profiti privani-troškovi javni”

Voda iz gradskog vodovoda još 2004 zabranjena je za piće i kuvanje, ali voda koja je sad navodno prečišćena i distribuira ka korisnicima nije ni zabranjena ni dozvoljna jer se ni jedna nadležna institucija nije izjasnila o njenom kvalitetu, kaže se u saopštenju Zbog velikog siromaštva takvu vodu i dalje mnogi građani piju!

ZSF:

Ugovorom se “investitor” obavezao da otpadna voda neće biti veća od 5 %, a prema nazvaničnim informacijama ona je znatno veća. U toj, otpadnoj vodi, koncentracija arsena je mnogo veća nego na izvorištima jer se sav odstranjeni arsen nalazi u njoj. Tako zagađena voda ispušta se u kanalizaciju što nije dozvoljeno po gradskim propisima. Komunalna inspekcija zbog toga još nije reagovala.

Kako je već rečeno, gradska vlast namerava da izgradi i prečistač za otpadne vode, pa tako sledi da će se arsen odstranjivati dva puta. Jednom u postrojenju za prečišćavanje vode za piće, a potom u prečistaču otpadnih voda ! Nije poznato da li je neko drugi došao na ideju ta tako nešto radi. Naime, sve štetne materije koje se odstane iz vode koja je za piće moraju se tretirati kao hazardni otpad i odlagati na propisani način, ne sme se ispuštati u kanlaizaciju.

Više je nego jasno da izgrađeno postrojenje prestavlja potpuni promašaj, pravni i tehnički. Ukoliko gradska vlast i problem prečišćavanja otpadnih voda bude rešila na način na koji je rešila prečišćavanje vode za piće, šteta će biti dvostruka. Zbog toga je neophodno da nadležni državni organi hitno reaguju i ispitaju sve činjenice u vazi sa zrenjaninskom fabirkom vode, utvrde odogovornost i predlože rešenje.

 

Izvor: Zrenjaninski socijalni forum

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...