19.1 C
Zrenjanin
Monday, June 1, 2020
Naslovna Politika i društvo Vesti “Fabrika vode“ u Zrenjaninu - troškovi javni a profiti privatni

“Fabrika vode“ u Zrenjaninu – troškovi javni a profiti privatni

Prema pisanju lista Zrenjanin Gradsko veće donelo je odluku o i pribavljanju  58 ari zemljišta za Grad Zrenjanin za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda, kroz neposrednu pogodbu sa državom Srbijom, bez naknade. Takođe, Gradsko veće dalo je saglasnost za izdvajanje 4 miliona i 990.000 dinara za nabavku hlorinatora za JKP „Vodovod i kanalizacija“.http://www.listzrenjanin.com/zasedalo-gradsko-vece-zrenjanina-pribavlja-se-lokacija-za-precistac-otpadnih-voda/ ) Od ranije je poznato da gradska vlast namerava da se prečišćavanje otpadnih voda obavlja u formi privatno-javnog partnerstva.

”Postavlja se pitanje zašto JKP “Vodovod i knalizacija “ nabavlja novi hlorinator kada je bilo rečeno da će privatni investitor izgraditi postrojenje za prečišćavanje vode i isporučivati je vodovodu kao ispravnu. Očigledno je da novoizgrađena “fabrika vode” ima brojne tehničke nedostatke i da se sada staranje o biološkoj ispravnosti vode svaljuje na javno preduzeće. Izgleda da privatni investitor nije u stanju da izvrši ugovorne obaveze, tj da isporuči ispravnu vodu pa se postrojenje stalno dorađuje, ali na teret gradskog budžeta. “Investitor” će naplaćivati vodu, a grad sve više sredstava ulaže u izgradnju postrojenja” rekli su u Zrenjaninskom socijalnom forumu gde zaključuju: ”Model primenjen u Zrenjaninu funkcioniše po principu: profiti privani-troškovi javni”

Voda iz gradskog vodovoda još 2004 zabranjena je za piće i kuvanje, ali voda koja je sad navodno prečišćena i distribuira ka korisnicima nije ni zabranjena ni dozvoljna jer se ni jedna nadležna institucija nije izjasnila o njenom kvalitetu, kaže se u saopštenju Zbog velikog siromaštva takvu vodu i dalje mnogi građani piju!

ZSF:

Ugovorom se “investitor” obavezao da otpadna voda neće biti veća od 5 %, a prema nazvaničnim informacijama ona je znatno veća. U toj, otpadnoj vodi, koncentracija arsena je mnogo veća nego na izvorištima jer se sav odstranjeni arsen nalazi u njoj. Tako zagađena voda ispušta se u kanalizaciju što nije dozvoljeno po gradskim propisima. Komunalna inspekcija zbog toga još nije reagovala.

Kako je već rečeno, gradska vlast namerava da izgradi i prečistač za otpadne vode, pa tako sledi da će se arsen odstranjivati dva puta. Jednom u postrojenju za prečišćavanje vode za piće, a potom u prečistaču otpadnih voda ! Nije poznato da li je neko drugi došao na ideju ta tako nešto radi. Naime, sve štetne materije koje se odstane iz vode koja je za piće moraju se tretirati kao hazardni otpad i odlagati na propisani način, ne sme se ispuštati u kanlaizaciju.

Više je nego jasno da izgrađeno postrojenje prestavlja potpuni promašaj, pravni i tehnički. Ukoliko gradska vlast i problem prečišćavanja otpadnih voda bude rešila na način na koji je rešila prečišćavanje vode za piće, šteta će biti dvostruka. Zbog toga je neophodno da nadležni državni organi hitno reaguju i ispitaju sve činjenice u vazi sa zrenjaninskom fabirkom vode, utvrde odogovornost i predlože rešenje.

 

Izvor: Zrenjaninski socijalni forum

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,405FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
316PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

CINS: Na izbornim listama vlasti i opozicije ljudi koji su kršili zakon

Na deset izbornih lista koje su proglašene do 25. maja nalazi se bar po jedan političar koji je prekršio Zakon o Agenciji za borbu...

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...