26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, September 27, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje Duo BraVe Samba u Reformatskoj crkvi

Duo BraVe Samba u Reformatskoj crkvi

U  okviru promotivnih koncerata Horskog festivala „Slobodan Bursać”, u četvrtak, 26. aprila od 20 časova u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu biće održan koncert dua BraVe Samba pod nazivom Minijature Latinske Amerike.

              Duo BraVe Samba čine Vesna Vučurević na flauti i Branko Barnić na gitari. Kada su osnovali ovaj duo u jesen 2017. godine, vodili su se željom da zrenjaninskoj publici dočaraju i približe čudesan svet i zavodljivi ritam Latinske Amerike, pa okosnicu muzičke literature koju izvodi ovaj ansambl čine note daleke Argentine i Brazila. Premijerni koncert su održali 13. februara 2018. u Baroknoj Sali Gradske kuće u Zrenjaninu, a ovo će biti drugi nastup ovog interesantnog i jedinstvenog dua. Kao specijalni gosti na koncertu u Reformatskoj crkvi će nastupiti i Ana Aleksić Šajrer (vokal) i Vladimir Stojković (udaraljke).

Ovo je ujedno i prvi ovogodišnji promotivni koncert koji najavljuje jubilarni, peti Horski Festival Slobodan Bursać koji će se održati od 1. do 4. juna u Zrenjaninu. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.

Ulaz je slobodan.

________________________________

Biografije:

Vesna Vučurević je prve muzičke korake napravila u Muzičkoj školi „Josif Marinković” u Zrenjaninu, u klasi prof. Eleonore Somođi, gde je završila i srednju školu. Po pozivu eminentnog profesora Ljubiše Jovanovića, školovanje nastavlja na MA Cetinje gde po završetku studija dobija nagradu Univerziteta za najuspešnijeg studenta, i na poklon flautu na kojoj danas svira. Postdiplomske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, takođe u klasi prof. Ljubiše Jovanovića završila je 2006. godine sa najvišim ocenama. Tokom školovanja osvaja brojne nagrade i laureate na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, a dobitnik je i nagrade FMU iz fonda Bruno Brun za najboljeg studenta postdiplomskih studija. Usavršavala se na seminarima kod vodećih svetskih flautista i imala solo resitale i zapažene nastupe na skoro svim značajnijim festivalima i koncertnim salama u zemlji i regionu ( Kolarac, Galerija Progres, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Budva „Grad teatar”, KotorArt i dr.). Član je pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina i solo flautistkinja Zrenjaninske filharmonije. Bavi se pedagoškim radom.

Branko Barnić je počeo da svira gitaru sa dvanaest godina, kao đak profesora Tajti Josifa.  Diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora mr Zorana Krajišnika. U jesen 2013. godine odlazi na dalje usavršavanje u SAD gde najpre stiče „Performer“ diplomu na Univerzitetu u Indijani – „Jacobs School of Music“, u klasi maestra Ernesta Bitetija a zatim završava master studije na Minnesota Univerzitetu u Minneapolisu, u klasi profesorke Maje Radovanlije. Za vreme postdiplomskih studija bio je asistent na katedri za gitaru, gde je držao grupnu i individualnu nastavu gitare, i istoriju Rock’n’roll-a. Koncertno je aktivan od 2003. godine a  nastupao je kao solista, član raznih kamernih ansambala (duo sa flautom, violinom, trio gitara) i kao solista sa orkestrom. Od 2013. aktivno nastupa u Americi solo i u duu sa gitaristkinjom Milenom Petković. Značajno težište njegovih aktivnosti predstavlja i pedagoški rad. U periodu od 2004. do 2013. bio je zaposlen u kao profesor gitare u muzičkoj školi „Josif Marinković“ a  tokom boravka u Americi predavao je gitaru na “The Saint Paul Conservatory of Music” i u muzičkoj školi “St. Joseph’s” u Saint Paul-u, Minnesota. Od septembra 2017. predaje gitaru u muzičkoj školi u Zrenjaninu.

Ana Aleksić Šajrer – Diplomirala je na odseku solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Irine Arsikin. Na istom fakultetu je završila i specijalističke umetničke studije za kamernu muziku u klasi prof. Ljudmile Gros Popović u čijoj klasi trenutno pohađa završnu godinu doktorskih umetničkih studija za kamernu muziku. U toku školovanja osvajala je brojne prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima. Pevala je u horu „Josif Marinković” i bila član i solista akademskog hora Colegium musicum, kojim diriguje Darinka Matić Marović. Dugogodišnji je član i solista Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina. Pedagoškim radom bavi se od 2001. godine u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Angažovana je kao muzički i vokalni saradnik na predstavama u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu i osnivač Muzičkog Euterpa Studija pri ovom pozorištu, u kom sa decom i mladima radi na vokalnoj tehnici, scenskom pokretu i glumi.

Vladimir Coka Stojković, osnovnu i srednju školu završio u Zrenjaninu, studirao arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Uporedo sa redovnim školovanjem završava i  muzičku školu u Zrenjaninu (violina) i aktivno peva u horu „Josif Marinković” sve do 1990. godine kada postaje profesionalni pevač u horu opere Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu. Uporedo sa violinom je kao samouk naučio da svira bubnjeve i od tada počinje rad sa mnogim zrenjaninskim, beogradskim i novosadskim bendovima (Vrane, Free shop, Quo Vadis, Kvartet plus, Kal, Akustična soba, Istambul night, Jam factory, Black&White). Do 1998. godine nastupa kao bubnjar i stalni član bendova a od te godine prelazi na udaraljke kao gostujući član mnogih, žanrovski različitih bendova. Za sobom ima veliki broj živih nastupa u zemlji i inostranstvu kao i studijskog iskustva. Kao pevač u horu opere SNP-a na svom repertoaru ima najznačajnije opere, operete i mjuzikle najpoznatijih svetskih i domaćih kompozitora.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...