19.1 C
Zrenjanin
Thursday, May 28, 2020
Naslovna Poljoprivreda Državna sekretarka Stana Božović u Lazarevu i Žitištu

Državna sekretarka Stana Božović u Lazarevu i Žitištu

Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena, Grad Zrenjanin i Opštinu Žitište danas su posetile državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović i pomoćnica ministra Nina Mitić. Zajedno sa načelnicom Srednjebanatskog upravnog okruga Snežanom Vučurević, gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, njegovim pomoćnikom Draganom Ćapinom, predsednikom Opštine Žitište Mitrom Vučurevićem i poslanicom u Skupštini AP Vojvodine Stojankom Lekić, one su obišle tri domaćinstva u Lazarevu i Žitištu u kojima se žene uspešno bave zanatstvom, preduzetništvom i poljoprivredom, a potom i razgovarale sa ženama sa teritorije Opštine Žitište, na tribini organizovanoj u tom mestu.
U Lazarevu su Božovićeva i Mitićeva posetile domaćinstvo Milanke Furtule, koja se bavi proizvodnjom različitih vrsta mreža od kanapa i Anice Batinić, proizvođača meda i proizvoda na bazi meda, a u Žitištu domaćinstvo Ane Koso, proizvođača povrća u plastenicima. Sve tri žene s velikim uspehom se bave tim poslovima, od njih ostvaruju i značajne prihode za svoja domaćinstva, a koriste i različite vrste subvencija od strane lokalne samouprave, Pokrajine i Republike Srbije, što su posebno istakle tokom današnjeg razgovora.
Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović istakla je, nakon današnje posete, da Vlada Republike Srbije želi da pošalje poruku da država, kroz zakone i institucije, stvara pravi ambijent za podršku ženama uopšte, kao i ženama na selu, i njihovom osnaživanju.
„Resorno ministarstvo po prvi put ima sektor koji će se baviti samo unapređivanjem položaja žena, odnosno pitanjima rodne ravnopravnosti i aktivne uloge žena u društvu. Ova domaćinstva, koja smo danas posetili, pružaju najbolji mogući primer kako su žene organizovane, kako rade i koju podršku imaju od strane svoje lokalne zajednice. Ove žene daju primer i osnažuju i druge žene, i na ovakav način se pruža podrška i društvenoj zajednici”, rekla je državna sekretarka i dodala da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu s ministrom Zoranom Đorđevićem, aktivno radi na merama i programima koji će pružati podršku i ovim, i svim ostalim ženama, jer analize pokazuju, ne samo u Srbiji, već i u svetu, da su žene na selu u najtežem položaju.
“Posebno je to izraženo u ruralnim delovima zemlje, gde žena nema podršku, jer podaci pokazuju da ona vodi domaćinstvo, da brine o deci, aktivno učestvuje u poljskim radovima, brine o starim roditeljima, a najmanje se pita o poslovima upravljanja i pitanjima vlasništva. U tom smislu će i lokalna samouprava i država pomoći da se maksimalno pruži podrška ženama na selu. Razgovaraćemo zajedno i timski i dogovarati se o daljim merama i aktivnostima usmerenim ka tome, sledeći najbolje primere prakse, poput ovih u Lazarevu i Žitištu”, kazala je Stana Božović.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da je prošle godine, na današnji dan, Zrenjanin bio uspešan domaćin Sajma stvaralaštva seoskih žena Vojvodine, i da pridaje značaj obeležavanju Međunarodnog dana seoskih žena.
“Prepun Trg slobode prošle godine, na kom su svoje stvaralaštvo predstavile i žene sa teritorije Zrenjanina i celog srednjeg Banata, uz žene iz drugih delova Vojvodine, doneo je sjajnu manifestaciju na kojoj smo mogli da vidimo šta sve žene rade i čime se bave. Ove godine obilazimo seoska domaćinstva u Zrenjaninu i Žitištu i mislim da mnogo toga dobrog i lepog može da se vidi, kako žene koje imaju preduzetnički duh stvaraju, rade i od tog rada značajno doprinose izdržavanju svojih porodica”, rekao je gradonačelnik.

“Imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo i pčelarstvom se bavim već 16 godina, a poslednjih pet godina moja porodica isključivo živi od pčelarstva. Nadam se da ćemo u nekom narednom periodu, pored meda, povećati proizvodnju ostalih pčelinjih proizvoda. Koristimo podsticajna sredstva od Grada Zrenjanina, i zahvalila bih se lokalnoj samoupravi što su prepoznali pčelarstvo kao jednu granu poljoprivrede koja je u usponu i koja može da obezbedi proizvođačima pristojan život. Koristimo i sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a pomaže nam i Republika, jer ima ozbiljne podsticaje za pčelarstvo”, objašnjava Anica Batinić.

Preuzeto sa www.zrenjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,405FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
316PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...

Zrenjanin: Ne veruju gradskoj vlasti – poziv da pokrajinska inspekcija proveri analize ispravnosti vode

Građanski preokret je u svom saopštenju naveo da poziva pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo i Sanitarnu inspekciju da provere ispravnost vode u vodovodnoj mreži Zrenjanina...