0.6 C
Zrenjanin
Thursday, February 22, 2024
Naslovna Poljoprivreda Državna sekretarka Stana Božović u Lazarevu i Žitištu

Državna sekretarka Stana Božović u Lazarevu i Žitištu

Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena, Grad Zrenjanin i Opštinu Žitište danas su posetile državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović i pomoćnica ministra Nina Mitić. Zajedno sa načelnicom Srednjebanatskog upravnog okruga Snežanom Vučurević, gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, njegovim pomoćnikom Draganom Ćapinom, predsednikom Opštine Žitište Mitrom Vučurevićem i poslanicom u Skupštini AP Vojvodine Stojankom Lekić, one su obišle tri domaćinstva u Lazarevu i Žitištu u kojima se žene uspešno bave zanatstvom, preduzetništvom i poljoprivredom, a potom i razgovarale sa ženama sa teritorije Opštine Žitište, na tribini organizovanoj u tom mestu.
U Lazarevu su Božovićeva i Mitićeva posetile domaćinstvo Milanke Furtule, koja se bavi proizvodnjom različitih vrsta mreža od kanapa i Anice Batinić, proizvođača meda i proizvoda na bazi meda, a u Žitištu domaćinstvo Ane Koso, proizvođača povrća u plastenicima. Sve tri žene s velikim uspehom se bave tim poslovima, od njih ostvaruju i značajne prihode za svoja domaćinstva, a koriste i različite vrste subvencija od strane lokalne samouprave, Pokrajine i Republike Srbije, što su posebno istakle tokom današnjeg razgovora.
Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović istakla je, nakon današnje posete, da Vlada Republike Srbije želi da pošalje poruku da država, kroz zakone i institucije, stvara pravi ambijent za podršku ženama uopšte, kao i ženama na selu, i njihovom osnaživanju.
„Resorno ministarstvo po prvi put ima sektor koji će se baviti samo unapređivanjem položaja žena, odnosno pitanjima rodne ravnopravnosti i aktivne uloge žena u društvu. Ova domaćinstva, koja smo danas posetili, pružaju najbolji mogući primer kako su žene organizovane, kako rade i koju podršku imaju od strane svoje lokalne zajednice. Ove žene daju primer i osnažuju i druge žene, i na ovakav način se pruža podrška i društvenoj zajednici”, rekla je državna sekretarka i dodala da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu s ministrom Zoranom Đorđevićem, aktivno radi na merama i programima koji će pružati podršku i ovim, i svim ostalim ženama, jer analize pokazuju, ne samo u Srbiji, već i u svetu, da su žene na selu u najtežem položaju.
“Posebno je to izraženo u ruralnim delovima zemlje, gde žena nema podršku, jer podaci pokazuju da ona vodi domaćinstvo, da brine o deci, aktivno učestvuje u poljskim radovima, brine o starim roditeljima, a najmanje se pita o poslovima upravljanja i pitanjima vlasništva. U tom smislu će i lokalna samouprava i država pomoći da se maksimalno pruži podrška ženama na selu. Razgovaraćemo zajedno i timski i dogovarati se o daljim merama i aktivnostima usmerenim ka tome, sledeći najbolje primere prakse, poput ovih u Lazarevu i Žitištu”, kazala je Stana Božović.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da je prošle godine, na današnji dan, Zrenjanin bio uspešan domaćin Sajma stvaralaštva seoskih žena Vojvodine, i da pridaje značaj obeležavanju Međunarodnog dana seoskih žena.
“Prepun Trg slobode prošle godine, na kom su svoje stvaralaštvo predstavile i žene sa teritorije Zrenjanina i celog srednjeg Banata, uz žene iz drugih delova Vojvodine, doneo je sjajnu manifestaciju na kojoj smo mogli da vidimo šta sve žene rade i čime se bave. Ove godine obilazimo seoska domaćinstva u Zrenjaninu i Žitištu i mislim da mnogo toga dobrog i lepog može da se vidi, kako žene koje imaju preduzetnički duh stvaraju, rade i od tog rada značajno doprinose izdržavanju svojih porodica”, rekao je gradonačelnik.

“Imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo i pčelarstvom se bavim već 16 godina, a poslednjih pet godina moja porodica isključivo živi od pčelarstva. Nadam se da ćemo u nekom narednom periodu, pored meda, povećati proizvodnju ostalih pčelinjih proizvoda. Koristimo podsticajna sredstva od Grada Zrenjanina, i zahvalila bih se lokalnoj samoupravi što su prepoznali pčelarstvo kao jednu granu poljoprivrede koja je u usponu i koja može da obezbedi proizvođačima pristojan život. Koristimo i sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a pomaže nam i Republika, jer ima ozbiljne podsticaje za pčelarstvo”, objašnjava Anica Batinić.

Preuzeto sa www.zrenjanin.rs

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...