22.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 23, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Druženje sa dečijom spisateljicom Jasminkom Petrović u Gradskoj biblioteci

Druženje sa dečijom spisateljicom Jasminkom Petrović u Gradskoj biblioteci

Jučerašnji gost Gradske biblioteke “Žarko Zrenjanin” u okviru pratećeg programa “Pesničke štafete” bila je spisateljica Jasminka Petrović koja je uz svoju knjigu “Veliki lepo balon” pričala i družila se sa decom.

Na “Pesničkoj štafeti” učestvovala je i pre 6 godina, a predstavljala je i na pesničkom susretu u Zagrebu. Istakla je jednu zanimljivost iz Zagreba gde su organizatori rekli da imaju veliku želju da osmisle program u kojem bi gostovao pisac i pričao o svojoj knjizi koja bi tada već bila u njihovoj biblioteci, na šta je spisateljica rekla da ovakva manifestacija već postoji i to u našem gradu, Zrenjaninu.

Inspiraciju za priče, ova spisateljica pronalazi u razgovoru sa decom i mladima kako bi na najbolj način videla šta budi njihovo interesovanje. Često im čita svoje knjige kako bi pratila njihove emocije i uvidela šta im je zabavno,  a šta im je dosadno. Kaže da je posao dečijeg pisca ujedno i težak i zanimljiv jer zahteva prilagođavanje načina pisanja na “dečiji jezik”, a pritom treba biti i zanimljivo. Njene knjige i priče imaju i vaspitnu i poučnu poruku jer se bave svim životnim situacijama, što zahteva stalnu prisutnost i učenje kako bi bila u toku sa decom.

Jasminka Petrović  bavila se i novinarstvom u svojim studentskim danima na radiju Index 202 gde je pravila radijske priloge, a na radju Pingvin je bila urednik dečije emisije – 200 iz mesta, gde su osnovci i srednjoškolci pravili svoje emisije, i sami osmišljavali teme i dovodili goste.

“Moram priznati da se danas nerado odazivam na učešće u ovakvim emisijama jer uglavnom pre snimanja odrasle osobe izgovaraju pitanje detetu, zatim dete to ponovi, a kamera snimi pa kao mene pitaju. Ja mislim da je to potpuno pogrešno jer odrasli nameću svoje reči deci. Mislim da je bolje da dete potpuno pogreši pa i da “lupi”. Takva jedna “greška” dogodila se jednom mladom reditelju koji je davnih dana u njegovom 6.razredu osnovne škole na snimanju priloga o beogradskom Zoo vrtu rekao “kada će nilski  konjovi dobiti kuću” i taj lapsus je upravo ono što je i dalo tu posebnu čar pravoj dečijoj emisiji”, rekla je spisateljica.

Jasminka Petrović istakla je da su u toku pravljenja priloga za emisiju “200 iz mesta” deca naučila i neke životne veštine kao što su snalažljivost, samopouzdanje i samouverenost, s obzirom da su uspeli da stignu i do vrlo poznatih ličnosti ulazivši na dovitljiv način i na događaje za koje su bile potrebne pozivnice i karte.

“Jedan prvi uđe i samo kaže oni su sa mnom i onda njih petoro uđe i sede na podu ili stepenicama, a niko nema ni kartu ni pozivnicu. Neki od njih se i danas bave novinarstvom i na neki način je svima ovo bila škola života”, istakla je, uz osmeh, Jasminka.

Na ovom druženju bili su i učenici osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” i “Dr Jovan Cvijić” koji su i sami učesnici ovogodišnje “Pesničke štafete” ili pišu za blog školske biblioteke. Ovom prilokom mogli su da zamene uloge i postave pitanja poznatoj dečijoj spisateljici. Teodora Lazić je učenica 6.razreda OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, a nju je zanimalo kome je namenjena knjiga “Kako ostati glup”?

“Knjiga je napisana da bi deca mogla da nađu neku vrstu uputstva kako da lakše i brže uče. U trenucima kada posustanem setim se priče školske bibliotekarke koja mi je rekla da je jedan dečak čitajući ovu moju knjigu uspeo da popravi većinu svojih slabih ocena. To mi daje motivaciju. Kada uspem da utičem na jedno dete samo ja sam zadovoljna”, odgovorila je spisateljica.

Gradska biblioteka “Žarko Zrenjanin” takođe ima svoj blog po imenu “Čitalačka značka” koje je prilagođen mladima, pa tako ima i svoju fejsbuk stranicu i instagram nalog. Tu takođe svako ko želi ima šansu da napiše po nešto o knjizi koju je pročitao, kao i svoj utisak ili doživljaj.

Novi projekat gradske biblioteke pod nazivom “Zvučna knjiga” namenjen je pre svega slabovidoj i slepoj deci koja na ovaj način mogu slušati audio zapise u kojima se čitaju pojedina izdanja. Jasminka Petrović lično je učestvovala u ovom projektu gde je kao autor pročitala svoje priče, a javio se i veliki broj zrenjaninaca volontera koji bi želeli da svojim glasom ožive neke knjige ili priče.

“Knjiga pod jednim krovom” je još nešto po čemu je biblioteka specifična na ovim prostorima jer osim što knjigu možete iznajmiti, takođe je možete i kupiti u knjižari u sklopu biblioteke. U njoj se nalazi i Klub knjige gde se održavaju druženja poput ovog sa Jasminkom Petrović. Biblioteka poseduje i svoju štampariju po čemu je jedinstvena na našim prostorima sa objavljenih nekoliko stotina naslova u 500.000 primeraka.

M.Milošević

 

1 KOMENTAR

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...