24.4 C
Zrenjanin
Monday, May 20, 2024
Naslovna Politika i društvo Drastično nepoverenje Zrenjaninaca u svog gradonačelnika: Rezultati ankete

Drastično nepoverenje Zrenjaninaca u svog gradonačelnika: Rezultati ankete

Na sajtu z1info.rs i društvenoj mreži Fejsbuk sprovedena je internet anketa o tome koliko je poverenje građana Zrenjanina u svog gradonačelnika, Čedomira Janjića.

Pitanje je glasilo (printskrin u prilogu) : Da li verujete Gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću? Molimo Vas da na osnovu vašeg ukupnog utiska, nakon što on 5 godina obavlja ovu funkciju, odgovorite na ovu internet anketu? 

1. DA, VERUJEM GRADONAČELNIKU: 85 glasova

2. NE VERUJEM GRADONAČELNIKU : 859 glasova

Ukupno uvaženih odgovora 944.

Na ovu interenet anketu ukupno je odgovorilo čak 983 korisnika fejsbuka.

Ukupno 944 glasova anketiranih je uvaženo u konačnom zbiru.

91 procenat odgovora je negativan.

Pregledom profila korisnika ustanovili smo da manje od 5 odsto ispitanika nije iz Zrenjanina ili se iz profila korisnika ne može utvrditi da li je pravi ili nije, kao i da li je korisnik maloletan.

Anketa je deljena na sledećim FB stranicama: Z1info, Zrenjanin, Mojgrad023, MojZrenjanin, Bagljaš Zrenjanin, koji ukupno imaju oko 45000 fanova. Anketa nije deljena na tkz. ”opozicionim” grupama i stranicama niti na stranicama i grupama koje okupljaju većinu korisnika FB koji stanuju van Zrenjania i njegovim naseljenim mestima, stoga je odgovor sugrađana visoko procentan.

Napominjemo da je anketa anonimna i niko sem administratora stranice Z1info ne vidi ko je kako glasao.

Kratka analiza rezultata:

Zbog čega je ostvaren toliko loš rezultat za gradonačelnika?

Kao i 2010-2012. godine kada su nzadovoljni građani ali i opozicioni aktivisti tada prvenstveno okupljeni oko SNS-a bili više aktivni na društvenim mrežama i nisu se ponašali ”stidljivo” iskazujući svoj politički stav, tako je i danas ”aktivnost” na strani nezadovoljnih sugrađana.

Postoji tri načina (ne)reakcije sa strane onih koji su zadovoljni stanjem i rezultatima, ali i same vlasti.

Prvi od načina je da se potpuno normalno i ne ”stidljivo” odgovara na pitanje koje je veoma važno za javno mnenje svih onih koji su zadovoljni rezultatima, u ovom slučaju poverenjem u gradonačelnika. Očigledno je da do ”običnog” glasača vlasti ili nismo doprli ili da jednostavno nemaju dovoljno poverenja u ovom slučaju – u Gradonačelnika ali nisu odgovorili sa NE.

Drugi je organizovano glasanje i aktivacija članstva i funkcionera. SNS i koalicioni partneri u Zrenjaninu zajedno imaju oko 8000 članova što je skoro 10% stanovništva Zrenjanina. Ovaj drugi način bi dodatno ojačao ”obične” zadovoljne građane, te bi time rezultat za Gradonačelnika bio povoljniji. Ovaj način tada ”alarmira” drugu stranu da i ona animira protivnike vlasti.

Treći način je ignorisanje od strane vlasti i vladajućih partija, a ono može biti rezultirano iz više razloga. Ako ignorisanje od vlasti postoji, to nije dobar znak za istu. Da ne ulazimo previše u analitiku, ignorisanje većine pripadnika vlasti i pripadnika vladajućih partija NIJE moglo podstaći  ignorisanje ”običnih” glasača jer prosto nisu u ”kontaktu”.

Rezultati ove ankete javnosti daju odgovor na nekoliko vrlo bitnih pitanja, a kako bi utvrdili ovo kretanje i drastično nepoverenje građana Zrenjanina u prvog čoveka grada, Čedomira Janjića, potrebno je proširiti listu pitanja i vršiti anketiranje sugrađana u budućem periodu.

Broj korisnika tj. anketiranih je vrlo visok (983) što je skoro 1% procenat punoletnog stanovništva Zrenjanina, što ovu internet anketu zbog visokog procanta odgovora može svrstati u vrlo relevantnu po broju učesnika.

 

HVALA SVIM UČESNICIMA ANKETE NA ODGOVORIMA.

 

 

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....