Novembarske vatre – priča našeg sugrađanina
21. November 2018.
IVAN BOLDIREV – ISPAO IZ GNEZDA
22. November 2018.

Dodela ekoloških priznanja

Vojvođanska zelena inicijativa će obeležiti 10 godina postojanja projekta Zelena patrola, 100 snimljenih i emitovanih polusatnih emisija dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu” na temu korupcije u oblasti zaštite životne sredine!priznanja

Dodela će se održati u četvrtak 22.11.2018. u 19 h,  u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Radnička 20,  Novi Sad.

Ovom prilikom ćemo dodeliti:
– Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine u 2018.
– Priznanje za novinarsku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine u 2018.
– Priznanje za Zeleni utisak 2018.
– Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine u 2018.

OBRAZLOŽENJE ZA PRIZNANJA:

PRIZNANJE ZA GRAĐANSKU HRABROST I DOSLEDNOST U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Pred nama je intelektualac, čovek koji zna zašto je nedopušteno graditi mini hidrocentrale u zaštićenim prirodnim dobrima! On je i pedagog i čovek i stručnjak i rukovodilac. On hrabro izlazi, u medije i javnost, s činjenicama o katastrofalnoj štetnosti i ekonomskoj neopravdanosti gradnje mini hidrocentrala. Ide korak dalje govoreći na protestnim skupovima protiv gradnje mini hidrocentrala! I tu nije kraj: On sa kolegama, dekanima nekoliko fakulteta beogradskog univerziteta, piše Otvoreno pismo Goranu Trivanu, ministru zaštite životne sredine. U Otvorenom pismu ga poziva da uvaži ekološku argumentaciju i suprotstavi se ovoj pošasti, koja nepovratno uništava čiste reke i potoke u zaštićenim prirodnim dobrima i ugrožava opstanak građana na tim lokacijama!On je hrabar i dosledan jer stoji iza svojih stručnih saznanja, na svaki način, nastojeći da nauka i struka budu u funkciji zaštite životne sredine i kvaliteta života građana. On je prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu.

PRIZNANJE ZA NOVINARSKU HRABROST I DOSLEDNOST U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE ZA 2018. GODINU

On ima hrabrosti da se uhvati u koštac s temama koje zahtevaju dug istraživački rad i predanost u analizi dobijenih podataka! On svojim radom dokumentuje surovu stvarnost i doprinosi osnaživanju građana u borbi za istinu, pravo i pravdu! On je dragoceni saradnik ekoloških aktivista!  Njegova novinarsko  istraživačka  aktivnost je u službi zaštite životne sredine i kvaliteta života građana Novog Sada i Vojvodine. Dajemo mu ptiznanje zato što hrabro i dosledno dokumentuje korupciju,u oblasti životne sredine! Zahvaljujući njemu zauvek će ostati zabeleženo ko je, kada, gde i koliko, radi lične koristi, ugrožavao  životnu sredinu i kvaliteta života građana! On je Mladen Savatović novinar Vojvođansko istraživačko – analitičkog centra „VOICE“

 

PRIZNANJE ZELENI UTISAK 2018 za Odbranimo reke Stare planine

Oni su vratili veru u prave vrednosti, u duh zajedništva, u mogućnost otpora nepravdi i korupciji…Oni su se, u borbi za osnovno ljudsko pravo PRAVO NA ŽIVOT, jer VODA JE ŽIVOT, suprotstavile beskrupuloznom  surovom neoliberalnom kapitalizmu!  NE ZA MHE je postalo znak prepoznavanja  u Srbiji i regionu! Oni neće vlast ONI HOĆE VODU! VODU I SLOBODU! Za nekoliko meseci organozivan je veliki broj protesta, peticija, vraćanja reka u njihova korita…Narod ih je prepoznao i dao im ogromnu podršku, ovih dana je više od 80 hiljada građana na fb stranici! Oni podržavaju borbu protiv gradnje mini hidrocentrala u zaštićenim prirodnim dobrima! Simboli nenasilnog otpora: Desko, Ćuta, Nensi, Panić,…Ljudi iz celog regiona ih doživljavaju kao članove svoje porodice!  ONI I JESU JEDNA VELIKA PORODICA u kojoj važi pravilo SVI ZA JEDNOG JEDAN ZA SVE!

Pokret/inicijativa/ideja/NAROD,  nazovite to kako hoćete,  a najbolje ODBRANIMO REKE STARE PLANINE!

 

PRIZNANJE ZA  HRABROST I DOSLEDNOST U UNIŠTAVANJU ŽIVOTNE SREDINE

Ovog leta ostavili su bez vode jezera i reke u Srbiji. Dragoceni strateški vodeni  resursi ostali su bez vode zbog  maksimalne proizvodnje električne energije! Turistički predeli su delovali opustošeno, biljni i životinjski svet iz jezera i njihovog okruženja je stradao. U medijima smo mogli da vidimo pustoš koju su ostavili u i oko  Zavojskog, Vlasinskog, Uvačkog jezera… Zbog toga…i još mnogo čega… Elektroprivredi Srbije dodeljujemo priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *