0.6 C
Zrenjanin
Thursday, February 22, 2024
Naslovna Politika i društvo DJB Zrenjanin: Poziv opoziciji radi zajedničkog zahteva gradskoj vlasti

DJB Zrenjanin: Poziv opoziciji radi zajedničkog zahteva gradskoj vlasti

Gradski odbor DJB Zrenjanin pozvao je sve opoziocione stranke i grupe građana na podnošenje zajedničkog zahteva gradskoj vlasti. Predlog zajedničke inicijative sadrži sve predradnje koje bi morale da se obave pre bilo kakve brzoplete odluke da se postrojenje za prečišćavanje vode otkupi.

Pozvani su: DS, LSV, RS, Dveri, PSG, grupa građana “Naš grad naša stvar”.
Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin potpisan je 2015. Grad je tim ugovorm trebalo da dobije čistu vodu plaćajući samo uslugu prečišćavanja. Umesto toga, kada je izgradnja postrojenja privedena kraju i postrojenje pušteno u probni rad, saznali smo da ovako zamišljeno prečišćavanje vode nije po zakonu. Po Zakonu o kominalnim delatnostima, svim poslovima u vezi sa distribucijom pijaće vode uključujući i prečišćavanje može da se bavi samo preduzeće koje je potpuno u vlasništvu lokalne samouprave. Zbog nepoznavanja zakona obe ugovorne strane: predstavnika grada Zrenjanina kao naručioca i Sinerteka d.o.o. kao izvršpioca usluge prečišćavanja, ovaj ugovor neće zaživeti.

Silom prilika nameću se dva loša iznuđena rešenja:

  1. Raskid ugovora po članu 20. potpisanog ugovora usled štetne promene zakona.
  2. Otkup postrojenja.

 

ZAHTEV

Iz medija smo saznali da gradska vlast namerava da otkupi postrojenje za prečišćavanje vode. Otkup sada kada je sve gotovo, moguć je jedino direktnom pogodbom, mimo Zakona o javnim nabavkama. Da se ne bi dogodilo da se izgrađeno postrojenje otkupi brzopleto, bez ikakve kontrole, pa tek posle da se otkriva šta je kupljeno, sastavili smo spisak radnji koje moraju da prethode odluci.

Zahtevamo od gradske vlasti da pre odluke o otkupu postrojenja za prečišćavanje vode uradi sledeće:

  1. Izvrši detaljan uvid i sačini izveštaj o izgrađenosti svih linija postrojenja za prečišćavanje vode. Zatraži mišljenje stručnog nadzora koji je (ako je) bio angažovan na nadziranju radova prilikom izgradnje.
  2. Proveri da li je sva ugrađena oprema nova. Zatraži na uvid garantne listove. Ako ima polovne opreme, da sastavi spisak uz kratak tehnički opis.
  3. Prikupi izveštaje o ispitivanju kvaliteta prečišćene vode od strane akreditovane laboratorije prilikom probnog rada. Ako ispitivanja nisu vršena, da zahteva da se to uradi.
  4. Prikupi izveštaje o izmerenim vrednostima protoka prečišćene vode (satnog / dnevnog / nedeljnog) i izmerenim vrednostima pritisaka na ulazui izlazu iz postrojenja prilikom probnog rada. Ako ova merenja nisu vršena, da zahteva da se merenja urade.
  5. Prikupi izveštaje o izmerenoj količinu otpadne vode kao tehnološkog nusproizvoda prilikom probnog rada. Ako merenje nije vršeno, da zahteva da se merenje uradi.
  6. Sve gore navedeno javno objavi.
  7. Objavii ugovor sa registrovanom deponijom o odlaganju mulja na koji je izvođač usluge po ugovoru obavezan

 

Izveštaji će nam pružiti priliku da se upoznamo sa izgrađenim postrojenjem. Tek nakon potpunog upoznavanja sa postrojenjem i uporednom analizom izmerenih vrednosti sa ugovorenim, moći ćemo da donesemo odluku o otkupu postrojenja. Zatim, ako odluka bude da se postrojenje otkupi, na osnovu saznanja iz izveštaja, uzimajući sve u obzir, moći ćemo da ponudimo cenu.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...