22.8 C
Zrenjanin
Saturday, July 13, 2024
Naslovna Politika i društvo DJB Zrenjanin: Poziv opoziciji radi zajedničkog zahteva gradskoj vlasti

DJB Zrenjanin: Poziv opoziciji radi zajedničkog zahteva gradskoj vlasti

Gradski odbor DJB Zrenjanin pozvao je sve opoziocione stranke i grupe građana na podnošenje zajedničkog zahteva gradskoj vlasti. Predlog zajedničke inicijative sadrži sve predradnje koje bi morale da se obave pre bilo kakve brzoplete odluke da se postrojenje za prečišćavanje vode otkupi.

Pozvani su: DS, LSV, RS, Dveri, PSG, grupa građana “Naš grad naša stvar”.
Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin potpisan je 2015. Grad je tim ugovorm trebalo da dobije čistu vodu plaćajući samo uslugu prečišćavanja. Umesto toga, kada je izgradnja postrojenja privedena kraju i postrojenje pušteno u probni rad, saznali smo da ovako zamišljeno prečišćavanje vode nije po zakonu. Po Zakonu o kominalnim delatnostima, svim poslovima u vezi sa distribucijom pijaće vode uključujući i prečišćavanje može da se bavi samo preduzeće koje je potpuno u vlasništvu lokalne samouprave. Zbog nepoznavanja zakona obe ugovorne strane: predstavnika grada Zrenjanina kao naručioca i Sinerteka d.o.o. kao izvršpioca usluge prečišćavanja, ovaj ugovor neće zaživeti.

Silom prilika nameću se dva loša iznuđena rešenja:

  1. Raskid ugovora po članu 20. potpisanog ugovora usled štetne promene zakona.
  2. Otkup postrojenja.

 

ZAHTEV

Iz medija smo saznali da gradska vlast namerava da otkupi postrojenje za prečišćavanje vode. Otkup sada kada je sve gotovo, moguć je jedino direktnom pogodbom, mimo Zakona o javnim nabavkama. Da se ne bi dogodilo da se izgrađeno postrojenje otkupi brzopleto, bez ikakve kontrole, pa tek posle da se otkriva šta je kupljeno, sastavili smo spisak radnji koje moraju da prethode odluci.

Zahtevamo od gradske vlasti da pre odluke o otkupu postrojenja za prečišćavanje vode uradi sledeće:

  1. Izvrši detaljan uvid i sačini izveštaj o izgrađenosti svih linija postrojenja za prečišćavanje vode. Zatraži mišljenje stručnog nadzora koji je (ako je) bio angažovan na nadziranju radova prilikom izgradnje.
  2. Proveri da li je sva ugrađena oprema nova. Zatraži na uvid garantne listove. Ako ima polovne opreme, da sastavi spisak uz kratak tehnički opis.
  3. Prikupi izveštaje o ispitivanju kvaliteta prečišćene vode od strane akreditovane laboratorije prilikom probnog rada. Ako ispitivanja nisu vršena, da zahteva da se to uradi.
  4. Prikupi izveštaje o izmerenim vrednostima protoka prečišćene vode (satnog / dnevnog / nedeljnog) i izmerenim vrednostima pritisaka na ulazui izlazu iz postrojenja prilikom probnog rada. Ako ova merenja nisu vršena, da zahteva da se merenja urade.
  5. Prikupi izveštaje o izmerenoj količinu otpadne vode kao tehnološkog nusproizvoda prilikom probnog rada. Ako merenje nije vršeno, da zahteva da se merenje uradi.
  6. Sve gore navedeno javno objavi.
  7. Objavii ugovor sa registrovanom deponijom o odlaganju mulja na koji je izvođač usluge po ugovoru obavezan

 

Izveštaji će nam pružiti priliku da se upoznamo sa izgrađenim postrojenjem. Tek nakon potpunog upoznavanja sa postrojenjem i uporednom analizom izmerenih vrednosti sa ugovorenim, moći ćemo da donesemo odluku o otkupu postrojenja. Zatim, ako odluka bude da se postrojenje otkupi, na osnovu saznanja iz izveštaja, uzimajući sve u obzir, moći ćemo da ponudimo cenu.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...