26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 30, 2023
Naslovna Politika i društvo DJB Zrenjanin: Poziv opoziciji radi zajedničkog zahteva gradskoj vlasti

DJB Zrenjanin: Poziv opoziciji radi zajedničkog zahteva gradskoj vlasti

Gradski odbor DJB Zrenjanin pozvao je sve opoziocione stranke i grupe građana na podnošenje zajedničkog zahteva gradskoj vlasti. Predlog zajedničke inicijative sadrži sve predradnje koje bi morale da se obave pre bilo kakve brzoplete odluke da se postrojenje za prečišćavanje vode otkupi.

Pozvani su: DS, LSV, RS, Dveri, PSG, grupa građana “Naš grad naša stvar”.
Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin potpisan je 2015. Grad je tim ugovorm trebalo da dobije čistu vodu plaćajući samo uslugu prečišćavanja. Umesto toga, kada je izgradnja postrojenja privedena kraju i postrojenje pušteno u probni rad, saznali smo da ovako zamišljeno prečišćavanje vode nije po zakonu. Po Zakonu o kominalnim delatnostima, svim poslovima u vezi sa distribucijom pijaće vode uključujući i prečišćavanje može da se bavi samo preduzeće koje je potpuno u vlasništvu lokalne samouprave. Zbog nepoznavanja zakona obe ugovorne strane: predstavnika grada Zrenjanina kao naručioca i Sinerteka d.o.o. kao izvršpioca usluge prečišćavanja, ovaj ugovor neće zaživeti.

Silom prilika nameću se dva loša iznuđena rešenja:

  1. Raskid ugovora po članu 20. potpisanog ugovora usled štetne promene zakona.
  2. Otkup postrojenja.

 

ZAHTEV

Iz medija smo saznali da gradska vlast namerava da otkupi postrojenje za prečišćavanje vode. Otkup sada kada je sve gotovo, moguć je jedino direktnom pogodbom, mimo Zakona o javnim nabavkama. Da se ne bi dogodilo da se izgrađeno postrojenje otkupi brzopleto, bez ikakve kontrole, pa tek posle da se otkriva šta je kupljeno, sastavili smo spisak radnji koje moraju da prethode odluci.

Zahtevamo od gradske vlasti da pre odluke o otkupu postrojenja za prečišćavanje vode uradi sledeće:

  1. Izvrši detaljan uvid i sačini izveštaj o izgrađenosti svih linija postrojenja za prečišćavanje vode. Zatraži mišljenje stručnog nadzora koji je (ako je) bio angažovan na nadziranju radova prilikom izgradnje.
  2. Proveri da li je sva ugrađena oprema nova. Zatraži na uvid garantne listove. Ako ima polovne opreme, da sastavi spisak uz kratak tehnički opis.
  3. Prikupi izveštaje o ispitivanju kvaliteta prečišćene vode od strane akreditovane laboratorije prilikom probnog rada. Ako ispitivanja nisu vršena, da zahteva da se to uradi.
  4. Prikupi izveštaje o izmerenim vrednostima protoka prečišćene vode (satnog / dnevnog / nedeljnog) i izmerenim vrednostima pritisaka na ulazui izlazu iz postrojenja prilikom probnog rada. Ako ova merenja nisu vršena, da zahteva da se merenja urade.
  5. Prikupi izveštaje o izmerenoj količinu otpadne vode kao tehnološkog nusproizvoda prilikom probnog rada. Ako merenje nije vršeno, da zahteva da se merenje uradi.
  6. Sve gore navedeno javno objavi.
  7. Objavii ugovor sa registrovanom deponijom o odlaganju mulja na koji je izvođač usluge po ugovoru obavezan

 

Izveštaji će nam pružiti priliku da se upoznamo sa izgrađenim postrojenjem. Tek nakon potpunog upoznavanja sa postrojenjem i uporednom analizom izmerenih vrednosti sa ugovorenim, moći ćemo da donesemo odluku o otkupu postrojenja. Zatim, ako odluka bude da se postrojenje otkupi, na osnovu saznanja iz izveštaja, uzimajući sve u obzir, moći ćemo da ponudimo cenu.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...