8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Politika i društvo DJB: Osuda za pritiske i napade na novinare

DJB: Osuda za pritiske i napade na novinare

Pokret Dosta je bilo osudjuje bilo kakve pritiske i napade na novinare. Ovaj put ćemo se osvrnuti na nedavno policijsko privodjenje Dragana Šašića u našem gradu.

Čovek je novinar i radi na jednoj od lokalnih televizija. Nakon objavljivanja odredjenih informacija i optužbi (kako nam je rečeno za koje gradjani već odavno po kuloarima pričaju) u vezi sa zamenikom PU Zrenjanin priveden je i ispitivan.

U redu bi bilo da je ovo uradjeno radi proveravanja navoda koje je ovaj čovek izrekao a u službi otkrivanja kriminalnih radnji. Ukoliko to nije tako ovaj čin bismo smatrali vrlo opasnim jer se koristi policija za zaplašivanje ne samo jednog novinara, već i ostatka javnosti, a zarad jednog čoveka ili odredjene grupe ljudi.

Naravno da gradjani u takvom prikazu sile onda nemaju poverenja u policiju koju čine i izuzetno časni pojedinci. Pošteni policajci koji su osujećeni da rade svoj posao. Smatramo da je potpuno nemoralno uplitati čitavu policiju u razračunavanje jednog čoveka sa jednim novinarem. Posao policije i tužilaštva mora biti otkrivanje kriminalnih radnji pa makar ko ih činio. Ukoliko je i deseti deo onoga što je objavljeno istina, istraga se mora sprovesti.

Ne sme biti zaštićenih pojedinaca. Postoje tužbe za klevetu i postoje institucije koje drugim, legalnim načinima mogu da dokažu da li je neko iznosio neistine ili ne. Pozivamo nadležne da reaguju. Novinari moraju biti zaštićeni i ne sme im se pretiti.

Nedavno smo imali slučaj u Grocki kada je predsednik opštine platio ljude da zapale kuću novinara Milana Jovanovića dok su on i supruga spavali. Tako nešto u Zrenjaninu se ne sme desiti. Lokalni šerifi se moraju obuzdati. Narod je već dosta zaplašen pričama o pojedincima kojima je mnogo što šta dozvoljeno. U ovakvoj atmosferi će nam pobeći i ono malo normalnih ljudi koji u ovakvim okolnostima ne žive već životare u našem gradu.

 

Svetlana Vukobratović Novković
Dosta je bilo – Zrenjanin

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...