22.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 23, 2024
Naslovna Politika i društvo DJB: Osuda za pritiske i napade na novinare

DJB: Osuda za pritiske i napade na novinare

Pokret Dosta je bilo osudjuje bilo kakve pritiske i napade na novinare. Ovaj put ćemo se osvrnuti na nedavno policijsko privodjenje Dragana Šašića u našem gradu.

Čovek je novinar i radi na jednoj od lokalnih televizija. Nakon objavljivanja odredjenih informacija i optužbi (kako nam je rečeno za koje gradjani već odavno po kuloarima pričaju) u vezi sa zamenikom PU Zrenjanin priveden je i ispitivan.

U redu bi bilo da je ovo uradjeno radi proveravanja navoda koje je ovaj čovek izrekao a u službi otkrivanja kriminalnih radnji. Ukoliko to nije tako ovaj čin bismo smatrali vrlo opasnim jer se koristi policija za zaplašivanje ne samo jednog novinara, već i ostatka javnosti, a zarad jednog čoveka ili odredjene grupe ljudi.

Naravno da gradjani u takvom prikazu sile onda nemaju poverenja u policiju koju čine i izuzetno časni pojedinci. Pošteni policajci koji su osujećeni da rade svoj posao. Smatramo da je potpuno nemoralno uplitati čitavu policiju u razračunavanje jednog čoveka sa jednim novinarem. Posao policije i tužilaštva mora biti otkrivanje kriminalnih radnji pa makar ko ih činio. Ukoliko je i deseti deo onoga što je objavljeno istina, istraga se mora sprovesti.

Ne sme biti zaštićenih pojedinaca. Postoje tužbe za klevetu i postoje institucije koje drugim, legalnim načinima mogu da dokažu da li je neko iznosio neistine ili ne. Pozivamo nadležne da reaguju. Novinari moraju biti zaštićeni i ne sme im se pretiti.

Nedavno smo imali slučaj u Grocki kada je predsednik opštine platio ljude da zapale kuću novinara Milana Jovanovića dok su on i supruga spavali. Tako nešto u Zrenjaninu se ne sme desiti. Lokalni šerifi se moraju obuzdati. Narod je već dosta zaplašen pričama o pojedincima kojima je mnogo što šta dozvoljeno. U ovakvoj atmosferi će nam pobeći i ono malo normalnih ljudi koji u ovakvim okolnostima ne žive već životare u našem gradu.

 

Svetlana Vukobratović Novković
Dosta je bilo – Zrenjanin

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...