0.6 C
Zrenjanin
Friday, March 1, 2024
Naslovna Politika i društvo DJB organizuje “Izložbu odbijenih zakona”

DJB organizuje “Izložbu odbijenih zakona”

U petak 5. oktobrau Zrenjaninu od 14 do 18h Zrenjaninci će imati prilike da vide “Izložbu odbijenih zakona” ispred Bukovčeve palate na glavnoj ulici, tj. ispred prostorija DJB u Zrenjaninu.

Forum mladih „Dosta je bilo“ „Izložbom odbijenih zakona“ će nastaviti da obeležava dvogodišnjicu od ulaska DJB u Skupštinu. Prve dve akcije održane su u Beogradu i Pančevu, naredne dve u Beogradu na Zemunskom keju i u Novom Sadu, a tokom leta mladi u DJB su posetili još nekoliko gradova. U petak 5. oktobra posetiće i naš grad. Od 14 do 18h Zrenjaninci ćeimati prilike da vide tu izložbu ispred Bukovčeve palate na glavnoj ulici, tj. ispred prostorija DJB u Zrenjaninu.

Izložbu čini 26 eksponata, odnosno predloga zakona koje je poslanička grupa DJB podnela, ali ti zakoni nikada nisu usvojeni niti su bili na dnevnom redu skupštinske rasprave. U našem gradu izložba će biti dopunjena amandmanima i predlozima naše odborničke grupe u gradskom parlamentu. Predloženi zakoni za ciljimaju sledeće:

  • Pomoći žrtvama porodičnog nasilja.
  • Legalizovati upotrebu kanabisovog ulja u medicinske svrhe kako bi se olakšao svakodnevni životo sobama koje zbog svog lošeg zdravstvenog stanja trpe velike bolove.
  • Besplatno obrazovanje za sve učenike. Obrazovanje je pravo deteta i ne sme da zavisi od ekonomske snage roditelja. Obrazovanje je bitnije od pevajućih fontana. Novca ima, ali se ne troši tamo gde je potrebno.
  • Ukinuti loš sistem dualnog obrazovanja kojim se stvara jeftina radna snaga za inostrane korporacije.
  • Vratiti otete plate i penzije.
  • Ucenjene sudije nisu sudije koje služe pravdi.
  • Uvesti nepristrasno izveštavanje svih medija i sprečiti zloupotrebu medija u političke svrhe.
  • Omogućiti bolje, fer izborne uslove. Preko internet stranice izborne komisije građani imaju pravo da budu pravilno informisani o tome da li suglasali i da budu sigurni da neko nije ukrao njihov glas.
  • Rešiti problem sa vakcinama.
  • Sprečiti hiperprodukciju privatnih fakulteta i vratiti autonomiju univerzitetima.

Osim zakonskih predloga, DJB je podneo i predloge za osnivanje anketnih odbora koji treba da ispitaju loše poslovanje preduzeća koja se finansiraju našim novcem, kao što su RTB Bor, „Srbijagas“, EPS, Železara Smederevo, „ErSrbija“, zatim izborni materijali nepravilnosti tokom glasanja za izbore 2016. i 2017. godine.

DJB je podneo i predlog za osnivanje anketnog odbora koji bi istražio povezanost Aleksandra i Andreja Vučića sa osuđenim trgovcem narkotika, kao i sa prinudnim preuzimanjem restorana „Franš“ i upravljačkim pravima nad firmama „Vin-Vin“, „Prointer“ i „Energosoft“.

Naši eksponati pripadaju jednom novom umetničkom pravcu – parlamentarnom neorealizmu, kako neki od idejnih tvoraca ove izložbe vole da kažu.

Ovaj umetnički pravac karakteriše potpuno obesmišljavanje uloge parlamenta, najvišeg predstavničkog tela građana, praćeno samovoljom izvršne vlasti u liku Aleksandra Vučićai SNS-a.

Na samom vrhuncu ovog umetničkog pravca dominira koncept „stada“, gde poslanici vladajuće većine usvajaju zakone na zvonce koje se nalazi u rukama predsedavajućeg, najčešće Maje Gojković.

Parlamentarni neorealizam, s posebnim osvrtom na njegove glavne performere koji čine vladajuću većinu, ostavlja duboke moralne i ekonomske posledice koje utiču na psihu, blagostanje i život svakog pojedinca.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...