13.2 C
Zrenjanin
Saturday, March 28, 2020
Naslovna Poljoprivreda Dejan Čapo: Paori i dalje veoma nisko na listi prioriteta zrenjaninske vlasti

Dejan Čapo: Paori i dalje veoma nisko na listi prioriteta zrenjaninske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine je najoštrije osudila ”ignorantski i ponižavajući odnos kakav naprednjačka većina pokazuje prema poljoprivrednicima, naime, Zrenjanin ponovo kasni sa licitacijama za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu”. 

Ovim se Zrenjanin svrstao u svega 4 od 145 lokalnih samouprava u kojima nije utvrđen datum za prvi krug licitacije i time su zrenjaninski naprednjaci pokazali koliko su neodgovorni prema opštem interesu, a posebno prema interesu poljoprivrednika u našem Zrenjaninu.

Dejan Čapo je izjavio da ”Bahata i nesposobna zrenjaninska vlast šest godina unazad kasni sa licitacijama za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području našeg grada, te zbog toga paori na tom obradivom zemljištu već godinama ne mogu da poseju pšenicu ili primene odgovarajuće agrotehničke mere, jer nemaju mogućnost da zakupe zemljište na vreme. Kašnjenje se ozbiljno odražava i na kvalitet državne zemlje”. Rečeno je da zbog monopola, koji imaju privilegovani pojedinci, običnim poljoprivrednicima je sve teže da dođu u situaciju da koriste državne njive, pa su zbog toga, njima i njihovim porodicama dovedene u pitanje osnovna egzistencija i održivost poseda.

Zrenjaninski poljoprivrednici nemaju uslove za rad i samim tim ni za opstanak rekao je Čapo i dodao ” da ni koji hrane naš grad i našu zemlju, ako se nastavi ovakav odnos prema njima, uskoro neće moći da prehrane svoje porodice”.

”Podsećamo da je neodgovorna naprednjačka većina izglasala da se „Tenisu“ i privilegovanim pojedincima i firmama da u zakup oko 3500 hektara državnog obradivog zemljišta koje će koristiti u narednih 30 godina, dok je domaćim malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima potpuno onemogućeno da ravnopravno sa stranim investitorima učestvuju u zakupu obradivog zemljišta”, rečeno je u saopštenju LSV Zrenjanin.

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina odbila je da prisustvuje toj sednici Skupštine i učestvuje u tom sramnom postupku. 

Svima je sada već jasno da ne postoje dobre namere gradskih čelnika kada su u pitanju domaća poljoprivreda i položaj domaćih poljoprivrednika kažu iz Liga socijaldemokrata Vojvodine i pozivaju vlast ”da pokaže da brine o svojim građanima i da stane u zaštitu domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji to itekako zaslužuju”. Neophodno je uložiti zajedničke napore da se spreči nešto što će na dugi rok uništiti zrenjaninska sela i naše paore, dodao je Dejan Čapo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,451FanovaLajkuj
725PratilacaZaprati
318PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
13.2 ° C
15.6 °
11 °
54 %
1.5kmh
34 %
Sat
19 °
Sun
16 °
Mon
12 °
Tue
7 °
Wed
8 °

Popularne vesti

DJB: Da li će biti kažnjeni i predstavnici gradske vlasti za kršenje mera vanrednog stanja?

Među merama koje je država propisala za vreme vanrednog stanja stoji i to da je zabranjeno okupljanje ljudi u parkovima, sportskim objektima, mestima za...

Zagađenje danas: Srbija ubedljivo prva na svetu, Beograd i Pančevo ”vode”

Loše vesti što se tiče zagađenja u Srbiji, a posebno u Beogradskim centralnim i prigradskim opštinama, kao i u Pančevu. Primera radi Beograd je po...

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA RASPISUJE ELEKTRONSKI LITERARNI I LIKOVNI KONKURS NAMENJEN DECI OSNOVNOŠKOLSKOG UZRASTA

Osnovnoškolski uzrast, deca od prvog do osmog razreda prvi put nalaze se u okolnostima vanrednog stanje koje je uvedeno zbog bezbednosti i opšteg zdravlja...

MUP: Ako su vam SMS-om tražili lične podatke za isplatu penzija – prijavite

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane, koji su dobili SMS poruke u vezi sa isplatama penzija, u kojima se od njih, kao klijenta banke, traže...