19.1 C
Zrenjanin
Sunday, June 7, 2020
Naslovna Poljoprivreda Dejan Čapo: Paori i dalje veoma nisko na listi prioriteta zrenjaninske vlasti

Dejan Čapo: Paori i dalje veoma nisko na listi prioriteta zrenjaninske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine je najoštrije osudila ”ignorantski i ponižavajući odnos kakav naprednjačka većina pokazuje prema poljoprivrednicima, naime, Zrenjanin ponovo kasni sa licitacijama za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu”. 

Ovim se Zrenjanin svrstao u svega 4 od 145 lokalnih samouprava u kojima nije utvrđen datum za prvi krug licitacije i time su zrenjaninski naprednjaci pokazali koliko su neodgovorni prema opštem interesu, a posebno prema interesu poljoprivrednika u našem Zrenjaninu.

Dejan Čapo je izjavio da ”Bahata i nesposobna zrenjaninska vlast šest godina unazad kasni sa licitacijama za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području našeg grada, te zbog toga paori na tom obradivom zemljištu već godinama ne mogu da poseju pšenicu ili primene odgovarajuće agrotehničke mere, jer nemaju mogućnost da zakupe zemljište na vreme. Kašnjenje se ozbiljno odražava i na kvalitet državne zemlje”. Rečeno je da zbog monopola, koji imaju privilegovani pojedinci, običnim poljoprivrednicima je sve teže da dođu u situaciju da koriste državne njive, pa su zbog toga, njima i njihovim porodicama dovedene u pitanje osnovna egzistencija i održivost poseda.

Zrenjaninski poljoprivrednici nemaju uslove za rad i samim tim ni za opstanak rekao je Čapo i dodao ” da ni koji hrane naš grad i našu zemlju, ako se nastavi ovakav odnos prema njima, uskoro neće moći da prehrane svoje porodice”.

”Podsećamo da je neodgovorna naprednjačka većina izglasala da se „Tenisu“ i privilegovanim pojedincima i firmama da u zakup oko 3500 hektara državnog obradivog zemljišta koje će koristiti u narednih 30 godina, dok je domaćim malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima potpuno onemogućeno da ravnopravno sa stranim investitorima učestvuju u zakupu obradivog zemljišta”, rečeno je u saopštenju LSV Zrenjanin.

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina odbila je da prisustvuje toj sednici Skupštine i učestvuje u tom sramnom postupku. 

Svima je sada već jasno da ne postoje dobre namere gradskih čelnika kada su u pitanju domaća poljoprivreda i položaj domaćih poljoprivrednika kažu iz Liga socijaldemokrata Vojvodine i pozivaju vlast ”da pokaže da brine o svojim građanima i da stane u zaštitu domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji to itekako zaslužuju”. Neophodno je uložiti zajedničke napore da se spreči nešto što će na dugi rok uništiti zrenjaninska sela i naše paore, dodao je Dejan Čapo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,390FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
316PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

CINS: Na izbornim listama vlasti i opozicije ljudi koji su kršili zakon

Na deset izbornih lista koje su proglašene do 25. maja nalazi se bar po jedan političar koji je prekršio Zakon o Agenciji za borbu...

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...