24.4 C
Zrenjanin
Saturday, May 18, 2024
Naslovna ZR caffe Danas Međunarodni dan muškaraca

Danas Međunarodni dan muškaraca

Danas je Međunarodni dan muškaraca, koji se obeležava u više od 50 zemalja svijeta, a koji je UNESKO ozvaničio 1999. godine.

Prvi put 19. novembar obeležen je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu i stekao je podršku mnogih pojedinaca i grupa u Evropi, Australiji, Sjevernoj Americi, Aziji i Africi.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dečaka, promovisanje rodne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih modela muške uloge. To je prilika da se naglasi diskriminacija muškaraca i dečaka i da se ukaže na njihov doprinos zajednici, porodici, bračnoj zajednici i poslu.

Analize su pokazale da je životni vek muškarca u prosjeku sedam godina kraći od životnog veka žene.

Ovaj dan veže se i uz događaj poznat kao “Movember” – naziv nastao kao spoj engleskih riječi “mastaš” (brk), i novembar, koji uključuje simbolično puštanje brkova uz jačanje svesti o zdravstvenim problemima muškaraca.

Stručnjaci UN ukazuju da nauka veoma ubjedljivo demantuje tvrdnje da su muškarci jači pol – oni žive kraće, češće oboljevaju, više stradaju u tinejdžerskom periodu i češće umiru od fatalnih bolesti, piše beogradska “Politika”.

Neonatologija je dokazala da su muškarci osjetljiviji čak i prije rođenja – muški fetusi teže opstaju od ženskih, a prevremeno rođeni dječaci četiri puta češće umiru od djevojčica.

 

Za razliku od žena, koje imaju svesniji odnos prema zdravlju, muškarci ređe traže pomoć u slučaju fizičkih, emocionalnih i mentalnih problema, odlažu odlazak kod ljekara i započinjanje lečenja, te imaju siromašnije socijalne kontakte

Goran Penev iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka kaže da u Srbiji živi gotovo četiri puta više udovica (560.0009 nego udovaca (150.000).

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. novembra u preko 50 država[8] uključujući Trinidad i TobagoJamajkuAustralijuIndijuKinuSjedinjene DržaveSingapurMaltuUjedinjenu KraljevinuJužnu AfrikuMađarskuIrskuGanuKanaduDanskuAustrijuFrancuskuPakistanGrenaduAntigvu i BarbuduSveti Kristofor i NevisGrenadu i Italiju.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....