KONCERT KUD GIK “BANAT-PIONIR”
4. December 2018.
Zašto se dopunjava Zakon o komunalnim delatnostima
4. December 2018.

Danas je Međunarodni dan volontera

Crveni krst Srbije kao najveća volonterska organizacija u zemlji svake godine obeležava Međunarodni dan volontera. Ove godine Međunarodni dan volontera obeležava se pod sloganom „Volonteri grade otporne zajednice“, pa se posebna pažnja poklanja volonterima koji su angažovani i deluju u svojim lokalnim zajednicama. Upravo je njihov doprinos ono što te zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske i političke krize. Takođe ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana volontera skreće pažnju na to da gotovo 60 % volontera širom sveta čine pripadnici marginalizovanih grupa i žene.

Obeležavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, mladi volonteri Crvenog krsta Zrenjanin će u centru grada predstaviti deo aktivnosti mladih u Organizaciji Crvenog krsta. Informativni štand će biti postavljen u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića (prostor ispred biše robne kuće) u 13,30 časova. Nakon toga, u 14 časova biće upriličen prijem mladih volontera Crvenog krsta Zrenjanin u Gradskoj kući grada Zrenjanina.

Isticanjem efekata volonterskog rada i odajući priznanje volonterima, gradimo kulturu volontiranja a volonterski rad je svakako jedan od najefikasnijih oblika učestvovanja u procesima razvoja zajednice. Afirmišući ono najplemenitije u ljudima, volontiranje razvija međusobnu solidarnost i toleranciju, poboljšava kvalitet života u zajednici. Volonteri predstavljaju najveću snagu Crvenog krsta, za svoj rad oni ne traže materijalnu naknadu niti zahvalnost. Lokalne zajednice koje podržavaju i promovišu ideju volontiranja imaju višestruku dobit – kako kroz zadovoljstvo stanovništva, što uključuje i korisnike i volontere, tako i kroz direktne uštede od volonterskog rada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *