26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, October 4, 2023
Naslovna Poljoprivreda Dan polja kukuruza, suncokreta i soje

Dan polja kukuruza, suncokreta i soje

Na oglednim poljima Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, u blizini naselja Zlatica, danas je održan tradicionalni “Dan polja kukuruza, suncokreta i soje”.

Upoznavajući se sa novim tehnologijama u procesu primarne poljoprivredne proizvodnje, Danu polja je pored velikog broja poljoprivrednika, predstavnika semenskih i hemijskih kuća u oblasti proizvodnje i zaštite useva, prisustvovao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je obraćajući se prisutnima, istakao da Grad Zrenjanin ostvaruje dobru saradnju sa Poljoprivrednom stručnom službom i naglasio:

“Grad Zrenjanin je izuzetno zadovoljan načinom na koji funkcioniše Poljoprivredna stručna služba i pratimo sve njihove aktivnosti. Posebno nam je zadovoljstvo kada na ovakvim skupovima vidimo veliki broj poljoprivrednika koji su ukazali puno poverenje zrenjaninskom PSS-u. Takođe, direktno sarađujemo sa ovom službom, gde neposredno pomažemo poljoprivrednicima u samoj proizvodnji i to kroz program analize zemljišta koja je preduslov za dobre prinose, a koja je za poljoprivrednike besplatna, ali i kupovinom mikroskopa kojim je omogućeno detektovanje pojave svih bolesti i štetočina na biljkama. Moramo jasno reći da je ova godina zbog suše umanjila rod i to je činjenica, ali država nakon više decenija, kao što je to rekao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ulaže u izgradnju sistema za navodnjavanje i upravo je ovo budućnost poljoprivrede, naročito u sušnim godinama poput ove”, rekao je Santovac.

Prateći savremene tokove u procesu proizvodnje, neophodno je uvoditi novine od same setve, pa sve do žetve, a u cilju postizanja što boljih proizvodnih rezultata od samih prinosa do kvaliteta useva koji se skidaju sa njiva, zato je veoma važno uvoditi novi sortiment, čiji su rezultati danas predstavljeni na danu polja, iako je rod zbog suše znatno umanjen.

“Ovogodišnji prinosi prolećnih kultura će biti umanjeni i to je neminovno, u najvećoj meri posledice trpe kukuruz i soja čiji će rod biti umanjen za 50 posto”, rekao je rukovodilac biljne proizvodnje u PSS Serđo Okolišan.
Direktorka PSS Zrenjanin Kristina Salapura ističe značaj organizovanja ovakvih tradicionalnih dana polja jesenjih kultura.

“Na oglednim parcelama pratimo proizvodnju kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe. Predstavljamo različite tehnologije u proizvodnji koje se razlikuju u odnosu na proizvođače i hibride. Danas smo pokazali da je i u sušnim godinama moguće ostvariti sasvim pristojne prinose koji su nešto veći u odnosu na prosek, a prethodno primenjujući struku i nauku na parcelama”.

Salapura je ovom prilikom pozdravila sve poljoprivredne proizvođače i zahvalila se Gradu Zrenjaninu što je i ovoga puta pružio podršku PSS-u u organizaciji Dana polja, kojem je prisustvovao i predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Oliver Mitrović.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

SNS Zrenjanin donacijama članova i simpatizera obnavlja sportski teren i dečije igralište

Aktivisti Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin, Mesnog odbora Gradnulica protekle nedelje su realizovali akciju u okviru koje su u dodatno uredili sportski teren...

Zrenjaninska opozicija nastavlja svoju ofanzivu

Nedeljama unazad opozicione stranke i udruženja građana u Zrenjaninu pojačale su svoje aktivnosti zajedničkim nastupom,a nakon održavanja dvadeset protesta ''Protiv nasilja'' u gradu na...

JKP Vodovod i kanalizacija: POSLEDNjE OVOGODIŠNjE REDOVNO OČITAVANjE VODOMERA

Saopštenje JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin prenosimo u celosti. Poslednje ovogodišnje redovno očitavanje vodomera korisnika u Zrenjaninu će trajati do kraja oktobra, nakon čega će početi...

Judita Popović jedna od nagrađenih za građanski aktivizam organizacije CRTA

Povodom Međunarodnog dana demokratije, Crta je dodelila priznanja za građanski aktivizam “Hrabri glas” za 2023. godinu. Crta od 2018. godine dodeljuje priznanje “Hrabri glas” pojedincima i grupama koje se ističu...