0.6 C
Zrenjanin
Thursday, February 22, 2024
Naslovna Poljoprivreda Dan polja kukuruza, suncokreta i soje

Dan polja kukuruza, suncokreta i soje

Na oglednim poljima Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, u blizini naselja Zlatica, danas je održan tradicionalni “Dan polja kukuruza, suncokreta i soje”.

Upoznavajući se sa novim tehnologijama u procesu primarne poljoprivredne proizvodnje, Danu polja je pored velikog broja poljoprivrednika, predstavnika semenskih i hemijskih kuća u oblasti proizvodnje i zaštite useva, prisustvovao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je obraćajući se prisutnima, istakao da Grad Zrenjanin ostvaruje dobru saradnju sa Poljoprivrednom stručnom službom i naglasio:

“Grad Zrenjanin je izuzetno zadovoljan načinom na koji funkcioniše Poljoprivredna stručna služba i pratimo sve njihove aktivnosti. Posebno nam je zadovoljstvo kada na ovakvim skupovima vidimo veliki broj poljoprivrednika koji su ukazali puno poverenje zrenjaninskom PSS-u. Takođe, direktno sarađujemo sa ovom službom, gde neposredno pomažemo poljoprivrednicima u samoj proizvodnji i to kroz program analize zemljišta koja je preduslov za dobre prinose, a koja je za poljoprivrednike besplatna, ali i kupovinom mikroskopa kojim je omogućeno detektovanje pojave svih bolesti i štetočina na biljkama. Moramo jasno reći da je ova godina zbog suše umanjila rod i to je činjenica, ali država nakon više decenija, kao što je to rekao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ulaže u izgradnju sistema za navodnjavanje i upravo je ovo budućnost poljoprivrede, naročito u sušnim godinama poput ove”, rekao je Santovac.

Prateći savremene tokove u procesu proizvodnje, neophodno je uvoditi novine od same setve, pa sve do žetve, a u cilju postizanja što boljih proizvodnih rezultata od samih prinosa do kvaliteta useva koji se skidaju sa njiva, zato je veoma važno uvoditi novi sortiment, čiji su rezultati danas predstavljeni na danu polja, iako je rod zbog suše znatno umanjen.

“Ovogodišnji prinosi prolećnih kultura će biti umanjeni i to je neminovno, u najvećoj meri posledice trpe kukuruz i soja čiji će rod biti umanjen za 50 posto”, rekao je rukovodilac biljne proizvodnje u PSS Serđo Okolišan.
Direktorka PSS Zrenjanin Kristina Salapura ističe značaj organizovanja ovakvih tradicionalnih dana polja jesenjih kultura.

“Na oglednim parcelama pratimo proizvodnju kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe. Predstavljamo različite tehnologije u proizvodnji koje se razlikuju u odnosu na proizvođače i hibride. Danas smo pokazali da je i u sušnim godinama moguće ostvariti sasvim pristojne prinose koji su nešto veći u odnosu na prosek, a prethodno primenjujući struku i nauku na parcelama”.

Salapura je ovom prilikom pozdravila sve poljoprivredne proizvođače i zahvalila se Gradu Zrenjaninu što je i ovoga puta pružio podršku PSS-u u organizaciji Dana polja, kojem je prisustvovao i predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Oliver Mitrović.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...