8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Hronika Dan medicinskih sestara u Zrenjaninu - Heroji naših dana

Dan medicinskih sestara u Zrenjaninu – Heroji naših dana

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara.

Danas medicinske sestre, predstavljaju gotovo 50 odsto globalne zdravstvene radne snage. One imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju zdravstvene nege. Medicinske sestre i babice su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove nege u procesu lečenja je od presudnog značaja.

Predstavnici Opšte bolnice “dr Đorđe Joanović”, Doma zdravlja “dr Boško Vrebalov” i Plućne bolnice “dr Vasa Savić” bili su u poseti Gradskoj kući a gradonačelnik je zajedno sa direktorom Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milanom Bjelogrlićem, uručio počasne članske kartice biblioteke koje će biti podeljene svim zaposlenim medicinskim radnicima koji su od izbijanja pandemije radili u kovid sistemu.

Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanin, kao i Atina Stevanović, medicinska sestra Opšte bolnice Zrenjanin i Gordana Basarić, medicinska sestra Doma zdravlja Zrenjanin takože su bile gošće gradonačelnika Zrenjanina, čiji je požrtvovan rad Savez prepoznao i nagradio ih Srebrnim znakom.

Šljapić je istakla da će Savez zdravstvenih radnika Zrenjanin zahvalnice podeliti svim zdravstvenim ustanovama u okrugu, jer su svi podneli podjednak teret u lečenju i nezi pacijenata, a sada je akcenat dat i na imunizaciju građanstva, saopšteno je iz grada.

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici su širom sveta na prvoj liniji odbrane od COVID-19, tako što pružaju zdravstvenu zaštitu visokog kvaliteta, dostojanstven tretman i negu, ali i tako što daju savete i odgovore na pitanja, umiruju strahove i zabrinutost, deluju u svojoj lokalnoj zajednici kao pouzdan izvor informacija, ohrabrenja, dobrih rešenja za brojne životne probleme koje ovakva situacija nameće.
Ovog 12. maja Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obeležava se pod sloganom Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti.

 

Izvor: zrenjanin.rs , mreža Fejsbuk

 

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...