22.2 C
Zrenjanin
Sunday, June 16, 2024
Naslovna Politika i društvo Čim posustane korona kreće predizborna kampanja?

Čim posustane korona kreće predizborna kampanja?

Prekinuta predizborna kampanja mogla bi da bude nastavljena već istog dana kada se ukine vanredno stanje, a trajala bi još onoliko dana koliko je bilo preostalo do datuma koji je prvobitno bio određen za održavanje izbora, kaže za Istinomer zamenik programskog direktora “Crte” Pavle Dimitrijević.

On podseća da po Zakonu o izboru narodnih poslanika kampanja može da traje najmanje 45, a najviše 60 dana, da je ovogodišnja počela raspisivanjem izbora 4. marta, da je vanredno stanje uvedeno 15. marta, što znači da je kampanja trajala 12 dana, a trebalo je 53.

Po ovoj računici, nakon vanrednog stanja preostalo je još oko 40 dana kampanje. Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za TV Prva da je najranije moguće da se vanredno stanje ukine krajem aprila, a najkasnije u maju. Prema saznanjima lista “Danas”, mogući novi datum glasanja o kome se razmišlja je 21. jun.

“Mada se to nigde formalno pravno ne navodi, po mom mišljenju kampanja će trajati onoliko koliko je preostalo od dana uvođenja vanrednog stanja. Imajući u vidu da je proces zamrznut, da nije poništen, trebalo bi da se poštuje vreme koje je preostalo do izbornog dana. To konkretno znači da će, kada se ukine vanredno stanje, Republička izborna komisija, odnosno gradske i opštinske izborne komisije, na osnovu odluke o ukidanju vanrednog stanja doneti odluke o, uslovno rečeno, ‘odmrzavanju procesa’ i tada će nastaviti da teku rokovi. Dakle, ukupno trajanje kampanje u ovom konkretnom slučaju ograničeno je datumom raspisivanja izbora i onim danom kada je trebalo da izbori budu održani”, govori Dimitrijević.

Nastavak izbornih radnji u najkraćem roku

Prema njegovim rečima, zbog specifičnosti situacije koju ne predviđa nijedan Zakon, može samo da se nagađa da li će izborne komisije istog dana kada se ukine vanredno stanje doneti odluku o nastavku izbornih radnji, ali smatra da bi to trebalo učiniti u najkraćem mogućem roku.

“Trebalo bi od ukidanja vanrednog stanja do te odluke da prođe minimum vremena, kao što su se u najbržem vremenskom periodu, u roku od nekoliko sati, izborne radnje prekinule. Najbolje je da se isti princip koji se primenjivao prilikom uvođenja vanrednog stanja i prekidanja izbornih radnji primeni i kod ukidanja vanrednog stanja, odnosno nastavljanja izbornih radnji”, kaže Dimitrijević.

Politikolog Boban Stojanović izjavio je, gostujući na TV N1, da će, prema njegovim procenama, ako se steknu uslovi za to, vanredno stanje biti ukinuto „ne pre sredine maja“, dok bi izbori mogli da budu održani na Vidovdan, 28. juna. Stojanović za Istinomer ističe da su, nakon uvođenja vanrednog stanja, izborni uslovi dodatno pogoršani i da su lošiji od onih na koje se opozicija žalila u prethodnom periodu.

“Ako se osvrnem na izborne uslove, oni su se od 15. marta pogoršali. Sve ono što je bilo zamerano, kao što je sloboda medija, samo je urušeno tokom vanrednog stanja, a verujem da će se to nastaviti. Sama pozicija vlasti da bude stalno na televiziji i da može da komunicira sa građanima predstavlja ogromnu prednost. Da živimo čak i u najdemokratskijoj zemlji ova činjenica i vanredno stanje bi, na neki način, sigurno doprineli tome da vlast stoji bolje, a u Srbiji, s obzirom na sve ovo što se dešava, smatram da će predstojeći izbori biti još nepošteniji i neslobodniji”, navodi Stojanović.

Vučić gradi kult zaštitnika naroda

Dodaje da Vučić i sada radi ono što čini već osam godina – nalazi se u konstantnoj kampanji. Kako kaže Stojanović, iako predsednik Srbije tvrdi da ne šalje političke poruke, on to otvoreno čini, promoviše se i vodi funkcionersku kampanju.

“On jednostavno koristi svaku priliku da napadne opoziciju, iako sada nešto manje, jer kaže da neće da govori o politici, ali se na konferencijama za medije kroz nameštena pitanja šalju političke poruke. A ako pogledamo premijerku i njene izjave, to je onda zaista izašlo iz granica bilo kakvog ukusa. Vučić sada gradi jednu vrstu kulta zaštitnika naroda. Izjavio je da opozicija želi da ga skloni iz borbe protiv korone, da ona želi da virus pobedi i da će korona zaista pobediti ako se on testira i ode u izolaciju. Šta je to nego čista politička promocija”, pita Stojanović.

On napominje da se u pojedinim međunarodnim izveštajima i novinskim objavama pominje da je u Srbiji kroz vanredno stanje uvedena diktatura i ozbiljna cenzura medija, dodajući da će, “kada sve ovo prođe”, međunarodni akteri, bez obzira što će imati svoje probleme, “još više otvoriti oči na stanje demokratije u Srbiji”.

“Mislim da će se desiti potpuni zaokret ka Kini i Rusiji, jer će se sa ove evropske strane tražiti rešavanje pitanja Kosova, a Vučić može da iskoristi koronu kao opravdanje građanima za taj zaokret”, zaključuje Stojanović.

 

Piše: Nikolija Čodanović 15. 4. 2020.

Izvor: Istinomer

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...