24.4 C
Zrenjanin
Monday, May 20, 2024
Naslovna Politika i društvo BORISLAV GAĐANSKI - „Što se grbo rodi ni vrijeme ne ispravi“

BORISLAV GAĐANSKI – „Što se grbo rodi ni vrijeme ne ispravi“

Katonovo pravilo
Rimski pravnik Marko Pocije Katon tvorac je pravila, nazvanog po njemu, koje je deo klasičnog Rimskog prava i koje kaže: „ono što u početku ne valja, ne može se tokom vremena popraviti“. Čuveni Valtazar Bogišić ga je u 19. veku preveo u poslovicu: „Što se grbo rodi ni vrijeme ne ispravi“.
Projekat snabdevanja Grada zdravom pijaćom vodom putem privatno-javnog partnerstva u kojem je glavni akter tzv. „Zilio grupa – ogranak Beograd“, potpuno podleže Katonovom pravilu.
Pre više od godinu dana, uz neviđenu pompu i hvalisanje, obznanjeno je da je problem vode u Zrenjaninu rešen. Međutim, ispostavilo se da privatna firma ne može da snabdeva Grad vodom. Onda je to „genijalno omogućeno“ zakonskim izmenama sa retroaktivnim dejstvom. Čista voda je potekla kroz vodovodne cevi, ali nije bila baš po svim standardima. No, to je bio tek probni rad.

Iznenada, bez najave, pre par meseci, iz slavina je tekla mutna voda neprijatnog mirisa, naoko lošija od vode pre nastanka fabrike vode. Opravdanje je nađeno u mehaničkim nečistoćama koje oštećuju filtere, iako su stručnjaci to osporili.
Posle najave Gradonačelnika „da ulazimo u devedeseti minut“ i da vodu dobijamo u junu, sledi novi šok. Skupština Grada odobrava privatnoj firmi 67,5 miliona dinara (preko pola miliona evra) budžetskih sredstava (čitaj: naših para) mimo bilo kakvog ugovora, za navodno otklanjanje problema sa filterima. Ovo je već za finansijsku i budžetsku inspekciju i javnog tužioca.

Grbo rođeni projekat, uvlači lokalnu vlast, ali i sve nas, u veliko blato. Tonući sve dublje, sve smo dalji od zdrave vode.
Nezadovoljstvo građana je veliko, uprkos slatkorečivih obećanja. Čuveni „zrenjaninski fantomi“ otpočeli su i štrajk glađu sa zahtevom da se obezbede cisterne sa pijaćom vodom u celom gradu i da se obelodani prava istina kada će zrenjaninci steći osnovno ljudsko pravo, prema Povelji Ujedinjenih nacija, pravo na ispravnu pijaću vodu.
DSS podržava ove zahteve, ali upozorava štrajkače, da ipak čuvaju zdravlje, jer vlast nema empatije prema onima koji nisu njeni slepi sledbenici. Pogotovu, što su u najavi za koju godinu i problemi sa zagađenjem vazduha.

 

Borislav Gađanski , Demokratska stranka Srbije, Gradski odbor Zrenjanin

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....