32.6 C
Zrenjanin
Wednesday, September 29, 2021
Naslovna ZR caffe Bogunović: U Zrenjaninu ima ko da diže ''uzbunu''

Bogunović: U Zrenjaninu ima ko da diže ”uzbunu”

Na konferenciji za novinare Građanskog preokreta u Zrenjaninu, sumirani su dosadašnji rezultati projekta “Građanski uzbunjivač” i najavljeni pravci daljeg delovanja udruženja.

Miodrag Bogunović, član Upravnog odbora Građanskog preokreta, podsetio je da je projekat “Građanski uzbunjivač” realizovan uz podršku organizacije ”Crta” i da se može smatrati vrlo uspešnim u pogledu postignutih efekata.                                                   On je saopštio da su održane tri edukativne radionice za građane, da je organizovan odlazak građana Zrenjanina na javnu raspravu o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike automobilskih guma Linglong pred Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, da je građanima pružana pravna pomoć od strane advokata i da je izrađena aplikacija “Prijavi problem”.

Po rečima Bogunovića, u radionicama je učestvovalo ukupno 58 građana, uz asistenciju Građanskog preokreta je formulisano i upućeno 70 mišljenja o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong, a na javnu raspravu u Novi Sad je u organizaciji udruženja otišlo 32 Zrenjaninca. Pravnu pomoć od strane advokata Marije Prijić u kancelariji Građanskog preokreta dobilo je oko 30 građana, a preko aplikacije “Prijavi problem” za sada je stiglo nešto više od 80 prijava, od kojih je osam obrađeno i prosleđeno nadležnim državnim organima.

Bogunović je kao poseban uspeh naveo primere zatvorene fabrike za reciklažu plastike u Perlezu nekon alarmiranja javnosti i upućivanja zahteva Gradskoj upravi da reaguje, kao i sprečavanje legalizacije divlje gradnje na parcelama Rakić plasta i Penfarma u kojima borave radnici na izgradnji Linglonga. Bogunović je rekao da se radi o malim pobedama, ali da su i one ohrabrenje jer ima dosta slučajeva u kojima nadležni uopšte ne reaguju.
On je pozvao građane da i dalje koriste aplikaciju “Prijavi problem” i obećao da će Građanski preokret svakoj prijavi posvetiti pažnju i ispratiti njen tok do konačnog rešenja prijavljenog problema.

Zamenik predsednika upravnog odbora Građanskog preokreta Dragana Popović je najavila da će se udruženje i u narednom periodu prvenstveno baviti borbom za poštovanje ljudskih i građanskih prava, ocenjujući da će verovatno fokus biti na pitanjima zdravlja, s obzirom na to da je sada već izvesno da će to biti najveći izazov života u Zrenjaninu, kojem će osim vode biti zagađeni i vazduh i zemljište zbog izgradnje ogromne fabrike guma.
Popović je osudila jučerašnje ponašanje obezbeđenja Linglonga, ocenivši da je nedopustivo da se novinari sprečavaju u obavljanju svog redovnog posla.

 

Izvor: Građanski preokret

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
32.6 ° C
33.1 °
31.8 °
35 %
5.8kmh
25 %
Sun
30 °
Mon
34 °
Tue
36 °
Wed
39 °
Thu
35 °

Popularne vesti

Zrenjanin – Izbori na redu a paketi u sredu: izbori za mesne zajednice

Nisu obavestili svoje komšije-građane da se održavaju izbori, nisu pomenuli reč u javnosti o tome, nisu poželeli da njihove komšije saznaju i učestvuju, nisu...

Bogunović: U Zrenjaninu ima ko da diže ”uzbunu”

Na konferenciji za novinare Građanskog preokreta u Zrenjaninu, sumirani su dosadašnji rezultati projekta “Građanski uzbunjivač” i najavljeni pravci daljeg delovanja udruženja. Miodrag Bogunović, član Upravnog...

Zrenjanin – Taraš: Skela na Tisi u narednim danima opet u funkciji

Meštani Taraša nekoliko meseci borili su se sa velikim problemom, obustavom rada skele na Tisi, što im je otežavalo ratarske poslove. Njihov problem je...

Sandić: Vlasti kriju od svojih građana i javnosti informacije o izborima za MZ u Zrenjaninu

Izbori za Svete i Nadzorne odbore MZ su kod nas jedni neposredni izbori, pored izbora za Predsednika Srbije, a građani bi morali da imaju...