0.6 C
Zrenjanin
Friday, March 1, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje BOGAT PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA U TOKU NEDELJE

BOGAT PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA U TOKU NEDELJE

KONKURS ZA IZRADU LOGOA KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA
Kulturni centar Zrenjanina raspisao je konkurs za izradu novog logoa ustanove. Konkurs je otvoren do 15. marta 2019. Nagrada za izradu je novčana i u iznosu 40.000,00 dinara. O uslovima učešća kao i sve potrebne informacije o konkursu detaljno možete pogledati na www.kczr.org u rubrici: – NAJNOVIJE VESTI –

IZLOŽBA
“MEKSIČKI KODEKSI
– USPOMENE I SAZNANJA”
U saradnji sa Meksičkom ambasadom u Beogradu u Kulturnom centru Zrenjanina u Malom salonu do 22. Marta otvorena je izložba:“Meksički kodeksi – Uspomene i saznanja”. Izložba je nastala kao projekat kulturne saradnje između Meksika i Srbije a otvorio je ambasador Meksika u Srbiji, njegova ekselencija Marko Antonio Garsija Blanko.

O postavci se navodi:
“Kodeksi su jedan od najznačajnijih izvora koji nas približavaju drevnim meksičkim kulturama. Oni
su dragoceno svedočanstvo o kulturnom, naučnom i umetničkom razvoju iskonskih kultura Meksika.
Izrađeni na različitim materijalima: kori drveta, koži, agavi, pamuku i evropskom papiru,
predstavljaju složene sisteme verovanja i saznanja koji obuhvataju sve aspekte života: geografske,
istorijske, ekonomske, kalendarske i simboličke zapise.
Od početka svog postojanja, čovečanstvo je tragalo za odgovorima o univerzumu koji ih okružuje.
Ta razmišljanja su prouzrokovala religijska, filozofska, magijska, praktična i naučna saznanja, koja
su prenošena s jedne generacije na drugu, posredstvom reči, spisa i iskustva.
Meksički kodeksi sadrže i čuvaju to drevno znanje domorodačkih naroda naše nacije. Vrednost tih
dokumenata nije ograničena na prošlost: čak i danas, mnoga društva posežu za njima kao za
istorijskim izvorom, pravnom podrškom i simbolom identiteta.”

IZLOŽBA “ARHITEKTURA NEGATIVA”
SLAVICE LAZIĆ DUNDAS
Izložba skulptura Slavice Lazić Dundas – “Arhitektura negativa” otvorena je u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina do 21. marta.

Za svoju skulptorsku izložbenu celinu autorka navodi:
“Skulpture nastale 2017. nadovezuju se koncepcijski na serije radova iz 2015-2016. i
Izlagane su u geleriji SULUJ pod nazivom „Prazna mesta“.
Ovoga puta reč je o objektima od gipsa koji su otisci kalupa i ambalaža upotrebnih
i dekorativnih predmeta ili igračaka. Zanimali su me samo negativi tj. oblici
udubljenja ili paznina koju za sobom ostavljaju kupljeni i iz amabalaže izvađeni
predmeti. Kombinujući gipsane odlivke sa kartonom kreirala sam
dvodimenzionalne i trodimenzionalne celine- reljefe sa udubljenjima i kutije sa
otvorima i prolazima. Naziv celine je „Arhitektura negativa“.
Radovi bi bili postavljeni u prostoru na postamentima i zakačeni na zid galerije.
Razmišljala sam o životnoj arhitekuturi čoveka od praistorijske pećine do
savremenih građevina kao o konstanti praznog prostora koji ljudi ispunjavaju
telima, duhovnim i mentalnim sadržajima. Istorijska konstanta traganja za
praznim mestom kao privremenim ili trajnim skrovištem čoveka ukrštena je sa
konstantom potrošnje prostora. Skulptorska i jezička dominanta oko koje su
izgrađene moje skulpture je moderna skulptura XX veka, čine je uticaji pop arta,
nadrealizma i konstruktivizma.”

O autorki:
Slavica Lazić Dundas rođen je 1976. u Beogradu. Diplomirala 2011. a 2018. magistrira vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Člna je ULUS-a od 2002. godine. Samostalno i grupno je izlagala više puta. Radovi su joj više puta nagrađivani i to 2004. i 2015. godine a i otkupljeni su za nekoliko kolekcija.

OD PONEDELJKA, 11. DO PETKA, 15. MARTA
DEČJI KVIZ – “KO ĆE BOLJE, KO ĆE PRE?”
VELIKO FINALE – PONEDELJAK, 18. MART
U organizaciji Predškolske ustanove i Kulturnog centra Zrenjanina od 11 do 15. marta u Kulturnom centru održava se veliki dečji kviz – “Ko će bolje, ko će pre?”. Kviz je namenjen deci predškolskog uzrasta, edukativnog je i zabavnog karaktera a osmišljen je sa ciljem da se na jedan veseo i zabavan način, kroz igru, prezentuju vaspitno-obrazovne aktivnosti vaspitača i dece. U kvizu učestvuju pripremne grupe. Takmičenje će se odvijati svakog dana od ponedeljka, 11. do petka, 15. marta a završni takmičarski dan – veliko finale zakazano je za ponedeljak, 18. mart. Početak kviz takmičenja, u svim navedenim danima je u 9.30h u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Učesnicima kviza – takmičarskim ekipama slede prigodne nagrade.

Sponzori ovogodišnjeg kviza za predškolce:

Prva nagrada – Kompanija Agrodukat
Druga nagrada – Igraonica Čarolija
Treća nagrada – Sportski centar Bambi

Nagrada za publiku – Iron – sportska oprema i rekviziti.

PONEDELJAK, 11. MART
KONCERT AMIRE MEDUNJANIN
Svetski poznata pevačica sevdalinki Amira Medunjanin u ponedeljak, 11. marta održaće koncert na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Na koncertu će uz Amiru nastupiti gitarista Ante Gelo i kontrabasista Zvonimir Šestak.
Koncert počinje u 20 časova a cena ulaznice je 1000 dinara.

OD ČETVRTKA, 14. DO SUBOTE, 16. MARTA
NAJNOVIJE FILMSKO OSTVARENJE
„Poslednji Srbin u Hrvatskoj“
Velika sala KCZR
U Kulturnom centru Zrenjanina od četvrtka, 14. do subote, 16. marta u 18 i 20 časova prikazuje se najnovije (hrvatsko) filmsko ostvarenje urađeno u žanru akcije, komedije, horora i naučne fantastike: „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ (2019, 90′). U filmu reditelja Predraga Ličine, igraju: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Sergej Trifunović i dr. Cena ulaznice je 250 dinara a karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.
Dodatni info o prodaji karata na broj: 566-712.

Vezano za sadržaj filma navodi se:
„U budućnosti, nakon bankrota Hrvatske, stanovništvo se suočava sa velikim klasnim razlikama. Mala grupa bogatih postala je još bogatija, a siromašni su još siromašniji. U vremenima u kojima je voda dragocenija od nafte, moćnici ne prezaju ni od čega kako bi je se domogli i spremni su da ubace i zombi-virus u nju! U centru priče je zagrebački bonvivan Mića (Krešimir Mikić) čija se svakodnevica odvija između salona za masažu, restorana i bioskopa u kojem redovno prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić (Hristina Popović). Zombi-epidemija zateći će ga potpuno nespremnog, ali praćen svojom filmskom heroinom on se probija kroz svet zombija s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživeti!”

PETAK, 15. MART
PROMOCIJA KNJIGE
JASENKE LALOVIĆ
“S ONE BANDE MOJE GORE”
– Roman o crnogorskoj ženi, tradiciji i ljubavi
Zrenjaninska promocija romana Jasenke Lalović “S one bande moje gore” biće održana u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 15. marta sa početkom u 18h. Pored autorke na promociji govore:

Prenosimo vam deo recenzije knjige Gordane Predić istoričarke, novinarke i voditeljke:
„Ovo je priča o životu u Crnoj Gori između dva svetska rata u vreme koje se uvek na ovim prostorima naziva nevreme. Ovo je priča o životu i ljudima omeđenim kršom i kamenom s jedne i pitomom obalom i sinjim morem s druge strane. Ovo je priča o ljudskim sudbinama u koju su utkani ne samo viševekovni običaji i stereotipi ponašanja koji i danas egzistiraju i to ne samo na ovim predelima.
„Dva svijeta, jedan do drugog, a zauvijek preśečeni. Taman ka’ ulje i voda. Džaba ih miješaš. Vazda će se jedno od drugog razdvojit.’’ Možda je Jasenka najbolje ovim rečenicama oslikala naziv svog romana, a nas navela da čitajući razmišljamo da li su to zaista dva sveta naslonjena jedan na drugi i šta je to sa ove, a šta sa one strane što deli jedan isti narod. Nametnula nam je time i pitanje da li ih ta geografska odrednica kao granica zaista razdvaja ili ih sastavlja i spaja čineći time njihovo bivstvovanje prirodnom celinom na tom prostoru.
Žene su okosnica njenog romana. Na jedan vrlo specifičan, možemo reći sasvim jedinstven način, kako može samo neko ko se rodio i stasao tamo i ko nosi u sebi obe ‘bande’ i kao takav poznaje izvorno ono o čemu piše, ona oslikava svoje junakinje. I sve su glavne.
Ko su te devojke rođene posle Velikog rata a stasavale u smutnim vremenima? Ima li razlike između onih s one i ove strane brda? Da li su uspele da pomere granicu koje njihove majke nisu smele? Da li su one ostale smerne i poslušne ili su, suočene sa nepravdama, ustale protiv svega onoga čemu su učene? Koliko su dopustile da im vaspitanje oblikuje karakter? Da li su iskre različitosti u njima samo nagoveštaj vremena koje se sluti i koje će doneti, ne samo njima, korenite promene?…”

Jasenka Lalović je Paštrovka i Buljaričanka koja za sebe kaže da oduvijek piše ali se tek sada usudila da objavi. Njena knjiga o crnogorskoj ženi svoje prvo predstavljanje imala je upravo u Petrovcu, odakle njene priče i kreću… Do sada je promocija održana i u Baru, Beogradu, Budvi, Podgorici i Nikšiću…

SUBOTA, 16. MART
PROMOCIJA MAGAZINA
“MANEK”
Promocija magazina “MANEK” – magazina Nezavisne kulturne scene Srbije, biće održana u subotu, 16. marta u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Promovisaće se novi broj magazina i predstaviti aktivnosti Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije. Promocija počinje u 18 časova.

Promocija sedmog broja Magazina nezavisne kulture u Zrenjaninu

MANEK – magazin nezavisne kulture – godišnji je časopis Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i njegov novi, sedmi broj biće predstavljen u Zrenjaninu 16. marta u 18 sati u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanin (Narodne omladine 1). Na prezentaciji će govoriti Slađana Petrović Varagić, Aleksandar Popović i Ksenija Đurović.
Iz NKSS navode: “Pored Maneka, ovom prilikom predstavićemo i radio emisiju Sceniranje – skeniranje scene koju je Asocijacija pokrenula pre skoro dve godine, sa ciljem da doprinese većoj vidljivosti nezavisne scene i pokrene razgovore o temama u oblasti kulture. Emisija se emituje svakog petka od 14-16h na Radio Aparatu.
U novom Maneku pišemo o događajima koji su u Srbiji obeležili 2018. godinu, a povezuje ih preplitanje nadležnosti i izbegavanje odgovornosti za probleme u kulturi (Vesna Milosavljević), rasvetljavamo (ne)opravdanost inicijative „odozgo“ kroz ustanovljavanje Saveta za kreativne industrije pri kabinetu premijerke Brnabić, ciljeve i proklamovani delokrug rada tog tela (Dragana Nikoletić), a osvrćemo se i na to kako izostanak kulturne politike i strategije razvoja, kao i politizacija društva negativno utiču na lokalne kulturne politike, čije izvorište treba da je „odozdo“ (Virdžinija Đeković).
O inicijativi za poboljšanje sistema obrazovanja, kroz kulturno i umetničko obrazovanje, posebno dramsku edukaciju piše Sunčica Milosavljević, dok svetao primer istrajnosti i doslednosti koje su rezultirale rastom popularnosti dokumentarnog filma u Srbiji i generacijama uspešnih dokumentarista predstavljaju Svetlana i Zoran Popović, osnivači festivala Sedam veličanstvenih, s kojima je razgovarala Slađana Petrović Varagić. Novi Manek piše o posledicama odsustva dijaloga i jačanja disonanci, na primeru unutrašnjih odnosa u NKSS (Irena Ristić), a osvrće se i na vizuelne umetnosti u tekstovima o višedecenijskom mukotrpnom uspostavljanju izlagačkog i galerijskog sistema u Srbiji i njegovom brzom i olakom razaranju (Snežana Stamenković), o ustanovljavanju i razvoju kolekcije Oktobarskog salona i dilemama u vezi sa daljom sudbinom ove kolekcije (Nela Tonković), o mreži Young Visual Artist Awardu okviru koje se dodeljuje i domaća Mangelos nagrada (Miroslav Karić), kao i o (ne)perspektivi zapošljavanja istoričara umetnosti, iz ugla studenta (Lav Mrenović).
„Etika pre estetike” geslo je kojim se umetnička grupa Led art rukovodila tokom 25-godišnjeg hrabrog umetničkog i aktivističkog delovanja a, uz pogled na njihov opus (SEEcult.org), donosimo i osvrt Borke Pavićević na odnos sa Nikolom Džafom, o čijem se radu ne može misliti „izvan konteksta antiratnog i antinacionalističkog delovanja“. Manek piše i o nezavisnoj kulturnoj sceni i emancipatorskim inicijativama Užica nekada i sada (Zoran Filipović), o festivalu Na sopstveni pogon, koji je ove godine organizovan u 12 mesta širom Srbije (Virdžinija Đeković, Ksenija Đurović i Ana Fotev), dok Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada ukazuje kako gradske vlasti izbegavaju saradnju sa nezavisnim sektorom u kulturi, na koju su se „zaklele“ u pripremi programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021. Čitajte i o važnosti Kulturnog centra Magacin za nesputan kreativni rad i razvoj pojedinaca, organizacija i ostalih pripadnika nezavisne scene iz ugla korisnika ovog prostora, a o čemu se govorilo u emisiji Sceniranje – skeniranje scene Asocijacije NKSS na Radio Aparatu saznajte iz pregleda najzanimljivijih izjava gostiju (Jelena Mijić).
Manek 7 uredile su Slađana Petrović Varagić i Ana Luković, fotografije je odabrao Luka Knežević-Strika, a grafički oblikovao Mane Radmanović. Autorka rada na naslovnoj strani je Nadežda Kirćanski. Časopis su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Fondacija za otvoreno društvo.”

UTORAK, 19. MART
PROMOCIJA KNIGE
“OD MLETAKA DO BANATA
– Tragom Frančeska Griselinija”
U utorak, 19. marta u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova biće održana promocija knjige “Od Mletaka do Banata – Tragom Frančeska Griselinija”. O knjizi će govoriti priređivač i prevodilac dr Filip Krčmar.

SUBOTA, 23. MART
POZORIŠNA PREDSTAVA
“FRENKI I DŽONI”
Romantična komedija “Frenki i Džoni” u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 23. marta. Predstava je urađena je po tekstu Terensa Mek Nelija, rediteljka je Tea Puharić a dramaturg, Jelena Paligorić.
Predstava počinje u 20 časova a karte se prodaju po ceni od 700 i 800 dinara na buletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.
Dodatni info o prodaji karata na broj: 023/566-712.

O predstavi:
“Frenki i Džoni je aktuelan i neophodan komad, jer se svi ponašamo kao da smo samim rođenjem toliko emotivno povređeni da bi do kraja života trebalo od nečeg da se branimo sopstvenim iluzijama iza svojih štitova nedodirljivosti, a to neminovno vodi ka praznini. Ovaj komad govori o skidanju oklopa i gardova. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo voljeni. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo povređeni. Svi tražimo ljubav, ali da li smo sposobni da volimo? Ova partija šaha dvoje inteligentnih i atraktivnih, ali emocionalno osakaćenih ljudi, ipak je dirljiva jer oni pristaju da daju šansu vezi koja od starta izgleda osuđena na propast i osvajaju nas idejom da i „autsajderi“ mogu jednostavno uploviti u luku ljubavi. Jer, kao što Džoni kaže: Nikada ne biraš ljubav. Ona bira tebe.”

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
– CIKLUS KOMEDIJE
– MART 2019.
Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji predstavlja novi ciklus francuskih komedija koje se emituju u Kulturnom centru, u martu 2019, svake srede i četvrtka od 20 časova. Francuski filmski karavan se održava u više od četrdeset gradova u Srbiji, a kompanija Mlekoprodukt i Ile de France su pokrovitelji karavana. Ulaz na projekcije je besplatan.

RASPORED PROJEKCIJA
– U narednom periodu:

SREDA, 13. I ČETVRTAK, 14. MART
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
CIKLUS – KOMEDIJE
FILM: „PULEN“
Pulen (FRA, 2018, 97’) – Le poulain
Režija: Matje Sapen
Igraju: Aleksandra Lami, Finegan Oldfild, Žil Koen
Mladi političar Arno Žores se igrom slučaja pridružuje timu koji vodi izbornu kampanju jednog predsedničkog kandidata. On je asistent Anjes Karadžić, zadužene za odnose sa javnošću, moćne žene
čije ga iskustvo privlači i fascinira. Ona ga ne štedeći uči taktici vođenja kampanje i uz nju svedoči
brojnim igrama i rivalitetima između članova tima, da bi i u njemu samom porasla velika želja za
beskrupuloznim penjanjem na lestvici moći.

SREDA, 20. I ČETVRTAK, 21. MART
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
CIKLUS – KOMEDIJE
FILM: „LEPOTICA I LEPOTICA“
Lepotica i lepotica (FRA, 2018, 95’) – La belle et la belle
Režija: Sofi Filijer
Igraju: Sandrin Kiberlen, Agat Bonitzer, Melvil Pupo
Dvadesetogodišnja Margo upoznaje četrdesetpetogodišnju Margo: sve ih spaja, i deluje kao da je reč i
jednoj istoj osobi u različitim dobima života …

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...