AKTUELNA ZAPOSLENJA U ZRENJANINU
21. September 2018.
Nezavidan položaj potrošača u Srbiji – Ministarstvo najavilo novi i bolji Zakon o zaštiti potrošača 2019. godine
21. September 2018.

Besplatna pravna pomoć za socijalno ugrožene – Vlada usvojila novi Predlog zakona

Građani slabijeg imovinskog stanja od sada će imati besplatnu pravnu pomoć prema Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći koji je usvojila Vlada Srbije kako bi svim građanima obezbedila jednak pristup pravdi.

Ovo je prvi put da se u zakonski okvir Srbije uvodi ovakav vid pomoći, a njime će biti predviđena i kontrola kvaliteta pružanja pravne pomoći.

Ovim Zakonom besplatna pravna pomoć socijalno ugrženima pružaće se iz budžeta, ali i kroz različite donacije i projektna finansiranja. Predviženo je da pomoć pružaju advokati i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave, ali i udruženja.

Udruženja mogu neposredno pružati besplatnu pravnu pomoć u postupcima ostvarivanja prava na azil i zaštite od diskriminacije, a za to će biti zaduženi advokati, ukoliko je zakonom predviđeno da zastupnik mora biti advokat, a ukoliko nije to mogu biti i diplomirani pravnici.

Vlada je usvojila i predlog izmena Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera.

“Predložene izmene doprineće da alternativni vidovi kažnjavanja počinilaca krivičnih dela daju bolje efekte, da se poboljša efikasnost u radu povereničke službe i kao krajnji rezultat obezbedi kvalitetnije obavljanje profesionalnog rada”, navodi se u saopštenju.

 

M.Milošević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *