8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Privreda Banke će u sprovođenju zakona o kreditima učestvovati sa oko 130 miliona...

Banke će u sprovođenju zakona o kreditima učestvovati sa oko 130 miliona evra

Udruženje banaka Srbije (UBS) saopštilo je da će Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koji je usvojila Skupština Srbije, klijentima znatno olakšati otplatu tih pozajmica, a da će banke u njegovoj realizaciji učestvovati sa oko 130 miliona evra. Državu će, s druge strane, primena usvojenog leks specijalisa koštati oko 100 miliona evra.

Usvojeni Zakon predstavlja kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana – građana, odnosno udruženja koje ih predstavlja, banaka i države sa treće strane. On predviđa da se preostali dug zaduženih u „švajcarcima” konvertuje u evre i da se od te sume otpiše 38 odsto, a kamatna stopa je ona koja je važila 31. marta 2019. za kredite indeksirane u evrima, iste vrednosti i ročnosti, preneo je Insajder.

Kako je ranije saopšteno, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu tog leks specijalisa banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita uradi u skladu sa tim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Ovaj zakon je opozicija kritikovala, jer nisu obuhvaćeni svi građani odnosno svi koji su uzimali pozajmice u švajcarskim francima, a isplatili su ih ili im je oduzet stan jer nisu mogli da isplaćuju kredit. Negodovali su i jer država preuzima na sebe deo troškova za sprovođenje tog zakona.

Predstavnici udruženja Efektiva protestovali su protiv donošenja leks specijalisa koji bi, prema najavama, trebalo da reši problem građana zaduženih u švajcarskim francima. Kako je rekao predsednik Efektive Dejan Gavrilović u izjavi za Insajder, oni traže odlaganje usvajanja leks specijalisa i konačan stav Vrhovnog kasacionog suda o prirodi kredita indeksiranih u švajcarskim francima.  

Ovom zakonu se usprotivilo ranije i samo Udruženje CHF Srbija, koje predstavlja građane zadužene u švajcarskim francima “jer se banke ne mogu amnestirati”. Međutim, predsednica Udruženja građana CHF zaduženih u švajcarskim francima Jelena Pavlović kasnije je ocenila da je taj zakon dobra vest za sve dužnike u ovoj valuti i rezultat kompromisa svih učesnika u pregovorima.

 

Izvor Insajder.rs

Insajder tekst

Foto ilustracija

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...