-6.8 C
Zrenjanin
Tuesday, January 25, 2022
Naslovna Некатегоризовано BANATSKE GIBANČICE - SLANE, SA PEKMEZOM ILI PRAZNE - SVAKAKO NEODOLJIVE

BANATSKE GIBANČICE – SLANE, SA PEKMEZOM ILI PRAZNE – SVAKAKO NEODOLJIVE

Neke stare banatske poslastice kao što su ”banatske gibančice” su popularne kod svih generacija a jednostavni i laki su za pripremanje.

Pre nekoliko nedelja na stranici Zrenjanin je postavljena fotografija ”Banatskih gibančica” koja je osvojila stotine lajkova i komentara. Iako je dostupan na interenetu, mnogi sugrađani su u komentarima tražili recept.

Ovom prilikom postavićemo tri recepta a neke su poslali fanovi ove stranice, pa se vi sami možete odlučiti koji ćete iskoristiti i pripremiti ovo jelo za svoju porodicu i prijatelje. Neki ih zovu i skoverci, a čuli smo u komentarima i za neka druga imena. Svejedno kako god da se zovu mnogi su se zaželeli pa izvolite…

Foto korisnik FB

  1. Poslala Miriam Del Vescovo

Potrebno je:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašika masti + za prženje
po potrebi mlaka voda
Priprema:
U pola kilograma brašna doda se kašičica soli, 1 kašika masti i zamesi srednje tvrdo testo sa mlakom vodom. Oblikujete testo u tri kugle.
Malo razvučete oklagijom, premažete mašću i ostavite oko pola sata da odmara. Razvucite kao za pitu.
Umotajte u rolat i isecite na komadiće. Svaki komadić razvucite oklagijom i pržite na vreloj masti sa obe strane dok lepo ne porumeni.

Forto korisnik FB

2. Poslala Slavica Branković

3dcl malo ugrejane vode, kašičica soli, 2 kašike ulja. Umesiš sa brašnom osrednje meko. Pokri neka se odmori pola sata. Razvuci u pravougaonik, što tanje možeš, i premaži tanko sa mašću. Uvi u rolat. Seci komade od 6 cm, stisni krajeve, i ostavi ih malo da odmore. Oklagijom Razvuci u veličini palačinke i na vreloj masnoći peci. Možeš da pospeš šećerom i cimetom, možeš na vruće rendani sir, ili prazne. (Brašno po osećaju- da ne bude ni meko ni tvrdo)
Prijatno

 

3. Pošalji recept web stranica

Priprema:
U posudi pomešati vodu, so, kockicu kvasca i mast pa postepeno dodavati brašno i zamesiti testo.
Testo ostaviti da odstoji dvadesetak minuta (na toplo mestu), a zatim ga razvući na platnenom stolnjaku u veći pravougaonik.
Zagrejati kašiku masti, poprskati jufku, pa je urolati kao štrudlu. Iseći 7-8 jednakih parčića.
Krajeve svakog parčeta testa malo pritisnuti (kao kada se zavijaju bombone), a zatim ih ostaviti oko desetak minuta da se odmore. Oklagijom ih tanko razvući i ređati na platneni
stolnjak.
U dubljem tiganju zagrejati više masnoće i peći gibančice.
Služiti ih uz jogurt, sir ili sa domaćim pekmezom.

PRIJATNO 🙂

Redakcija Z1info

Fotografije korisnika FB i coolinrka.com

 

 

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
-6.8 ° C
-5.6 °
-7 °
78 %
0.9kmh
1 %
Mon
-5 °
Tue
-1 °
Wed
2 °
Thu
5 °
Fri
6 °

Popularne vesti

Žitište: Načelnik uprave zbog falsifikata prihvatio dogovor s tužilaštvom, ali ostao na funkciji

Načelnik uprave opštine Žitište Mladen Ajduković uplatio je 100.000 dinara da bi Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu odbacilo krivičnu prijavu protiv njega zbog falsifikovanja...

IN MEMORIAM: Slaviša Lekić

Novinar, producent i autor brojnih istraživačkih serijala Slaviša Lekić preminuo je u Beogradu. Lekić je rođen 1959. u Kosovskoj Mitrovici. Pisao je za brojne dnevne...

Zrenjanin – Izbori na redu a paketi u sredu: izbori za mesne zajednice

Nisu obavestili svoje komšije-građane da se održavaju izbori, nisu pomenuli reč u javnosti o tome, nisu poželeli da njihove komšije saznaju i učestvuju, nisu...

Bogunović: U Zrenjaninu ima ko da diže ”uzbunu”

Na konferenciji za novinare Građanskog preokreta u Zrenjaninu, sumirani su dosadašnji rezultati projekta “Građanski uzbunjivač” i najavljeni pravci daljeg delovanja udruženja. Miodrag Bogunović, član Upravnog...