8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Некатегоризовано BANATSKE GIBANČICE - SLANE, SA PEKMEZOM ILI PRAZNE - SVAKAKO NEODOLJIVE

BANATSKE GIBANČICE – SLANE, SA PEKMEZOM ILI PRAZNE – SVAKAKO NEODOLJIVE

Neke stare banatske poslastice kao što su ”banatske gibančice” su popularne kod svih generacija a jednostavni i laki su za pripremanje.

Pre nekoliko nedelja na stranici Zrenjanin je postavljena fotografija ”Banatskih gibančica” koja je osvojila stotine lajkova i komentara. Iako je dostupan na interenetu, mnogi sugrađani su u komentarima tražili recept.

Ovom prilikom postavićemo tri recepta a neke su poslali fanovi ove stranice, pa se vi sami možete odlučiti koji ćete iskoristiti i pripremiti ovo jelo za svoju porodicu i prijatelje. Neki ih zovu i skoverci, a čuli smo u komentarima i za neka druga imena. Svejedno kako god da se zovu mnogi su se zaželeli pa izvolite…

Foto korisnik FB

  1. Poslala Miriam Del Vescovo

Potrebno je:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašika masti + za prženje
po potrebi mlaka voda
Priprema:
U pola kilograma brašna doda se kašičica soli, 1 kašika masti i zamesi srednje tvrdo testo sa mlakom vodom. Oblikujete testo u tri kugle.
Malo razvučete oklagijom, premažete mašću i ostavite oko pola sata da odmara. Razvucite kao za pitu.
Umotajte u rolat i isecite na komadiće. Svaki komadić razvucite oklagijom i pržite na vreloj masti sa obe strane dok lepo ne porumeni.

Forto korisnik FB

2. Poslala Slavica Branković

3dcl malo ugrejane vode, kašičica soli, 2 kašike ulja. Umesiš sa brašnom osrednje meko. Pokri neka se odmori pola sata. Razvuci u pravougaonik, što tanje možeš, i premaži tanko sa mašću. Uvi u rolat. Seci komade od 6 cm, stisni krajeve, i ostavi ih malo da odmore. Oklagijom Razvuci u veličini palačinke i na vreloj masnoći peci. Možeš da pospeš šećerom i cimetom, možeš na vruće rendani sir, ili prazne. (Brašno po osećaju- da ne bude ni meko ni tvrdo)
Prijatno

 

3. Pošalji recept web stranica

Priprema:
U posudi pomešati vodu, so, kockicu kvasca i mast pa postepeno dodavati brašno i zamesiti testo.
Testo ostaviti da odstoji dvadesetak minuta (na toplo mestu), a zatim ga razvući na platnenom stolnjaku u veći pravougaonik.
Zagrejati kašiku masti, poprskati jufku, pa je urolati kao štrudlu. Iseći 7-8 jednakih parčića.
Krajeve svakog parčeta testa malo pritisnuti (kao kada se zavijaju bombone), a zatim ih ostaviti oko desetak minuta da se odmore. Oklagijom ih tanko razvući i ređati na platneni
stolnjak.
U dubljem tiganju zagrejati više masnoće i peći gibančice.
Služiti ih uz jogurt, sir ili sa domaćim pekmezom.

PRIJATNO 🙂

Redakcija Z1info

Fotografije korisnika FB i coolinrka.com

 

 

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...