16.3 C
Zrenjanin
Sunday, May 9, 2021
Naslovna Некатегоризовано BANATSKE GIBANČICE - SLANE, SA PEKMEZOM ILI PRAZNE - SVAKAKO NEODOLJIVE

BANATSKE GIBANČICE – SLANE, SA PEKMEZOM ILI PRAZNE – SVAKAKO NEODOLJIVE

Neke stare banatske poslastice kao što su ”banatske gibančice” su popularne kod svih generacija a jednostavni i laki su za pripremanje.

Pre nekoliko nedelja na stranici Zrenjanin je postavljena fotografija ”Banatskih gibančica” koja je osvojila stotine lajkova i komentara. Iako je dostupan na interenetu, mnogi sugrađani su u komentarima tražili recept.

Ovom prilikom postavićemo tri recepta a neke su poslali fanovi ove stranice, pa se vi sami možete odlučiti koji ćete iskoristiti i pripremiti ovo jelo za svoju porodicu i prijatelje. Neki ih zovu i skoverci, a čuli smo u komentarima i za neka druga imena. Svejedno kako god da se zovu mnogi su se zaželeli pa izvolite…

Foto korisnik FB

  1. Poslala Miriam Del Vescovo

Potrebno je:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašika masti + za prženje
po potrebi mlaka voda
Priprema:
U pola kilograma brašna doda se kašičica soli, 1 kašika masti i zamesi srednje tvrdo testo sa mlakom vodom. Oblikujete testo u tri kugle.
Malo razvučete oklagijom, premažete mašću i ostavite oko pola sata da odmara. Razvucite kao za pitu.
Umotajte u rolat i isecite na komadiće. Svaki komadić razvucite oklagijom i pržite na vreloj masti sa obe strane dok lepo ne porumeni.

Forto korisnik FB

2. Poslala Slavica Branković

3dcl malo ugrejane vode, kašičica soli, 2 kašike ulja. Umesiš sa brašnom osrednje meko. Pokri neka se odmori pola sata. Razvuci u pravougaonik, što tanje možeš, i premaži tanko sa mašću. Uvi u rolat. Seci komade od 6 cm, stisni krajeve, i ostavi ih malo da odmore. Oklagijom Razvuci u veličini palačinke i na vreloj masnoći peci. Možeš da pospeš šećerom i cimetom, možeš na vruće rendani sir, ili prazne. (Brašno po osećaju- da ne bude ni meko ni tvrdo)
Prijatno

 

3. Pošalji recept web stranica

Priprema:
U posudi pomešati vodu, so, kockicu kvasca i mast pa postepeno dodavati brašno i zamesiti testo.
Testo ostaviti da odstoji dvadesetak minuta (na toplo mestu), a zatim ga razvući na platnenom stolnjaku u veći pravougaonik.
Zagrejati kašiku masti, poprskati jufku, pa je urolati kao štrudlu. Iseći 7-8 jednakih parčića.
Krajeve svakog parčeta testa malo pritisnuti (kao kada se zavijaju bombone), a zatim ih ostaviti oko desetak minuta da se odmore. Oklagijom ih tanko razvući i ređati na platneni
stolnjak.
U dubljem tiganju zagrejati više masnoće i peći gibančice.
Služiti ih uz jogurt, sir ili sa domaćim pekmezom.

PRIJATNO 🙂

Redakcija Z1info

Fotografije korisnika FB i coolinrka.com

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
16.3 ° C
16.7 °
16 °
67 %
6.2kmh
0 %
Wed
16 °
Thu
22 °
Fri
23 °
Sat
24 °
Sun
28 °

Popularne vesti

DS: Pokrenuti istragu o vezi između Gašića i Jotića. Direktor BIA tužio KRIK

Demokratska stranka zatražila je danas da se odmah pokrene istraga o vezama direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića sa javnosti poznatim i za najteža krivična...

Ozbiljan alarm: Srbija će biti zadužena za 50 milijardi evra?

Nikezić je u saopštenju SSP-a naveo da je ministar Siniša Mali pre dva dana objavio da je dug samo centralnog nivoa vlasti 28,14 milijardi...

Zrenjaninac ponudio plac za izgradnju štamparije lista „Nova“

Nakon što je saznao da je pet štamparija u Srbiji odbilo da štampa dnevni list "Nova" u vlasništvu kompanije United Media, Zrenjaninac Radoslav Marković...

Charlolije – “Malo znanje čini ljude oholim, a veliko skromnim” – piše Milan Charlie

"Malo znanje čini ljude oholim, a veliko skromnim. Zato prazno klasje naduveno diže glavu uvis, a puno obara glavu ka zemlji" Pablo Neruda, čileanski fudbaler, dobitinik...