25.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 5, 2022
Naslovna Некатегоризовано BANATSKE GIBANČICE - SLANE, SA PEKMEZOM ILI PRAZNE - SVAKAKO NEODOLJIVE

BANATSKE GIBANČICE – SLANE, SA PEKMEZOM ILI PRAZNE – SVAKAKO NEODOLJIVE

Neke stare banatske poslastice kao što su ”banatske gibančice” su popularne kod svih generacija a jednostavni i laki su za pripremanje.

Pre nekoliko nedelja na stranici Zrenjanin je postavljena fotografija ”Banatskih gibančica” koja je osvojila stotine lajkova i komentara. Iako je dostupan na interenetu, mnogi sugrađani su u komentarima tražili recept.

Ovom prilikom postavićemo tri recepta a neke su poslali fanovi ove stranice, pa se vi sami možete odlučiti koji ćete iskoristiti i pripremiti ovo jelo za svoju porodicu i prijatelje. Neki ih zovu i skoverci, a čuli smo u komentarima i za neka druga imena. Svejedno kako god da se zovu mnogi su se zaželeli pa izvolite…

Foto korisnik FB

  1. Poslala Miriam Del Vescovo

Potrebno je:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašika masti + za prženje
po potrebi mlaka voda
Priprema:
U pola kilograma brašna doda se kašičica soli, 1 kašika masti i zamesi srednje tvrdo testo sa mlakom vodom. Oblikujete testo u tri kugle.
Malo razvučete oklagijom, premažete mašću i ostavite oko pola sata da odmara. Razvucite kao za pitu.
Umotajte u rolat i isecite na komadiće. Svaki komadić razvucite oklagijom i pržite na vreloj masti sa obe strane dok lepo ne porumeni.

Forto korisnik FB

2. Poslala Slavica Branković

3dcl malo ugrejane vode, kašičica soli, 2 kašike ulja. Umesiš sa brašnom osrednje meko. Pokri neka se odmori pola sata. Razvuci u pravougaonik, što tanje možeš, i premaži tanko sa mašću. Uvi u rolat. Seci komade od 6 cm, stisni krajeve, i ostavi ih malo da odmore. Oklagijom Razvuci u veličini palačinke i na vreloj masnoći peci. Možeš da pospeš šećerom i cimetom, možeš na vruće rendani sir, ili prazne. (Brašno po osećaju- da ne bude ni meko ni tvrdo)
Prijatno

 

3. Pošalji recept web stranica

Priprema:
U posudi pomešati vodu, so, kockicu kvasca i mast pa postepeno dodavati brašno i zamesiti testo.
Testo ostaviti da odstoji dvadesetak minuta (na toplo mestu), a zatim ga razvući na platnenom stolnjaku u veći pravougaonik.
Zagrejati kašiku masti, poprskati jufku, pa je urolati kao štrudlu. Iseći 7-8 jednakih parčića.
Krajeve svakog parčeta testa malo pritisnuti (kao kada se zavijaju bombone), a zatim ih ostaviti oko desetak minuta da se odmore. Oklagijom ih tanko razvući i ređati na platneni
stolnjak.
U dubljem tiganju zagrejati više masnoće i peći gibančice.
Služiti ih uz jogurt, sir ili sa domaćim pekmezom.

PRIJATNO 🙂

Redakcija Z1info

Fotografije korisnika FB i coolinrka.com

 

 

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
light rain
25.8 ° C
25.8 °
25.8 °
43 %
2.4kmh
3 %
Mon
38 °
Tue
38 °
Wed
32 °
Thu
32 °
Fri
21 °

Popularne vesti

Čvarak fest – Još jedna odlična prilika za politiku?

Dok su građani u velikom broju hrlili ka Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina u potrazi za domaćim specijalitetima, pogotovo sveže ispečenim čvarcima, rakijom, sušenim mesom...

Građanski preokret: Podržavamo političke promene

Građanski preokret, nevladina organizacija iz Zrenjanina održala je sednicu skupštine  17.februara 20222, na kojoj je između ostalog izabrala i novo rukovodstvo. U saopštenju se navodi...

Čenta: Asfaltiranje ulica i stolarija za školu

U okviru programa kompanije NIS - Zajednici zajedno, jedan od projekata na teritoriji Grada Zrenjanina za koji su izdvojena sredstva u 2021. godini realizuje...

Festival Čvaraka i domaće rakije po deseti put za vikend u Mužlji

Jubilarni, deseti po redu, “Festival čvaraka” biće održan u subotu 19. februara na stadionu “Lehela” u Mužlji kraj Zrenjanina. -Želimo da posetiocima predstavimo seoski i...