0.6 C
Zrenjanin
Sunday, March 3, 2024
Naslovna ZR caffe Badnji dan u Banatu

Badnji dan u Banatu

Posna trpeza, slama oko stola sa orasima i suvim voćem, badnjak,a zatim dolazak malih korinđaša samo su deo narodnih običaja koji još uvek nisu zaboravljeni u Banatu.

Običaj da Badnjak ispred crkve donesu konjanici i kum badnjaka i dalje se čuva i neguje u Banatu.

Praznovanje Badnjeg dana tradicionalno se danas obeleženo u gradovima i selima regiona Banat. U okolnim selima još uvek se neguje stari običaj da po badnjak kod domaćina dolaze konjari uz povorku zaprega i fijakera okićenih hrastovim grančicama.

 

U nekim delovima Banata postoji stari pravoslavni običaj da kum badnjaka ranom zorom iseče granu ovog svetog drveta, a zatim sa konjanicima obilazi selo pozdravljajući meštane i čestitajući im Badnji dan.

Prema tradiciji i običaju kum najpre dočekuje konjare uz rakiju i vino u svom domaćinstvu želeći im dobrodošlicu, dobro zdravlje i mir. Sa konjskim zapregama obilazi se naselje i pozdravalja sve meštane, a zatim se badnjak unosi u crkvu koji se pali nakon liturgije.

Osvešćenje Badnjaka je centralni deo praznika kada meštani nakon paljenja uzimaju grančice i nose u svoj dom. Simbolika Badnjaka je vatra koja treba da ogreje naša srca i pripremi naš doma za rođenje Isusa Hrista.

Hrast se pali i simbolizuje rodnu godinu, zato se i kaže „koliko varnica, toliko parica“

Trpeza mora biti posna i sprema se riba, pasulj, česnica, jela sa krompirom i svim posnim sastojcima. Najradosniji deo Badnjeg dana je korinđanje, stari srpski običaj u kojem učestvuju deca.

Maskirani mališani obilazeći domaćinstva sa pesmicama pozdravljaju domaćina želeći njemu i njegovoj porodici srećno Badnje veče i predstojeći Božić.

Korinđanje kao stari običaj ostao je sačuvan u mnogim delovima Vojvodine. 

Sa pesmom ulaze u kuće gde ih domaćin dočekuje i daruje orasima, slatkišima, suvim šljivama, a negde i paricama:
Najčešće se peva pesmiau o malom korinđašu:
Ja sam mali korinđaš daj mi gazda šta imaš,vina ili rakije Božić je kod kapije“.

Posna trpeza, slama oko stola sa orasima i suvim voćem, badnjak,a zatim dolazak malih korinđaša samo su deo narodnih običaja koji još uvek nisu zaboravljeni u Banatu.

Banaćani vole da kažu da je najlepši deo Badnjeg dana i Božića porodica okupljena oko trpeze, jer samo sa svojim najmilijima ove praznike možemo učiniti lepim i radosnim.

redakcija Z1

Foto printskin Youtube, Melenci

Preuzeti delovi teksta sa www.vesti.rs

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...