26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, September 27, 2023
Naslovna ZR caffe Badnji dan u Banatu

Badnji dan u Banatu

Posna trpeza, slama oko stola sa orasima i suvim voćem, badnjak,a zatim dolazak malih korinđaša samo su deo narodnih običaja koji još uvek nisu zaboravljeni u Banatu.

Običaj da Badnjak ispred crkve donesu konjanici i kum badnjaka i dalje se čuva i neguje u Banatu.

Praznovanje Badnjeg dana tradicionalno se danas obeleženo u gradovima i selima regiona Banat. U okolnim selima još uvek se neguje stari običaj da po badnjak kod domaćina dolaze konjari uz povorku zaprega i fijakera okićenih hrastovim grančicama.

 

U nekim delovima Banata postoji stari pravoslavni običaj da kum badnjaka ranom zorom iseče granu ovog svetog drveta, a zatim sa konjanicima obilazi selo pozdravljajući meštane i čestitajući im Badnji dan.

Prema tradiciji i običaju kum najpre dočekuje konjare uz rakiju i vino u svom domaćinstvu želeći im dobrodošlicu, dobro zdravlje i mir. Sa konjskim zapregama obilazi se naselje i pozdravalja sve meštane, a zatim se badnjak unosi u crkvu koji se pali nakon liturgije.

Osvešćenje Badnjaka je centralni deo praznika kada meštani nakon paljenja uzimaju grančice i nose u svoj dom. Simbolika Badnjaka je vatra koja treba da ogreje naša srca i pripremi naš doma za rođenje Isusa Hrista.

Hrast se pali i simbolizuje rodnu godinu, zato se i kaže „koliko varnica, toliko parica“

Trpeza mora biti posna i sprema se riba, pasulj, česnica, jela sa krompirom i svim posnim sastojcima. Najradosniji deo Badnjeg dana je korinđanje, stari srpski običaj u kojem učestvuju deca.

Maskirani mališani obilazeći domaćinstva sa pesmicama pozdravljaju domaćina želeći njemu i njegovoj porodici srećno Badnje veče i predstojeći Božić.

Korinđanje kao stari običaj ostao je sačuvan u mnogim delovima Vojvodine. 

Sa pesmom ulaze u kuće gde ih domaćin dočekuje i daruje orasima, slatkišima, suvim šljivama, a negde i paricama:
Najčešće se peva pesmiau o malom korinđašu:
Ja sam mali korinđaš daj mi gazda šta imaš,vina ili rakije Božić je kod kapije“.

Posna trpeza, slama oko stola sa orasima i suvim voćem, badnjak,a zatim dolazak malih korinđaša samo su deo narodnih običaja koji još uvek nisu zaboravljeni u Banatu.

Banaćani vole da kažu da je najlepši deo Badnjeg dana i Božića porodica okupljena oko trpeze, jer samo sa svojim najmilijima ove praznike možemo učiniti lepim i radosnim.

redakcija Z1

Foto printskin Youtube, Melenci

Preuzeti delovi teksta sa www.vesti.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...