14.8 C
Zrenjanin
Thursday, May 19, 2022
Naslovna Privreda Auto put Bg-Zrenjanin - Država će ipak otkupljivati zemljište od Al Dahre?

Auto put Bg-Zrenjanin – Država će ipak otkupljivati zemljište od Al Dahre?

Država će ipak morati da otkupljuje zemljište koje je pre tri godine ispod cene prodala Al Dahri, piše Insajder.

Deonica planiranog auto puta od Beograda do Zrenjanina ipak će prolaziti kroz parcele koje je u postupku privatizacije PKB-a kupila kompanija Al Dahra iz UAE, pokazala je analiza Insajdera. To znači da će zbog izgradnje tog dela auto puta država morati da po tržišnoj vrednosti otkupljuje zemljište koje je pre samo tri godine prodala arapskoj kompaniji ispod cene, kao imovinu propalog kombinata.

Auto-put će biti izgrađen umesto brze saobraćajnice do Zrenjanina, odnosno ranije planiranog proširenja postojećeg Zrenjaninskog puta. Nakon što je Insajder u serijalu “Prodaja” objavio da je država kao deo imovine PKB-a prodala i parcele koje su prema tada važećem planu trebale da se koriste za izgradnju brze saobraćajnice do Zrenjanina, Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da se od brze saobraćajnice odustaje i da će umesto proširenja postojećeg puta biti izgrađen auto-put, na novoj lokaciji.

Nedavno objavljeni nacrt Prostornog plana koridora autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad pokazuje da nova trasa zaobilazi najveći deo zemljišta nekadšnjeg PKB-a ali će jednim delom taj put ipak prolaziti kroz parcele koje je kupila arapska kompanija Al Dahra.

Prema analizi Insajdera, država će morati da od Al Dahre otkupi u celini ili delimično 15 parcela u katastarskoj opštini Komareva humka.

Reč je o parcelama koje su do nedavno bile u vlasništvu državnog kombinata PKB.

U delu od Beograda do Zrenjanina budući autoput će prolaziti kroz područja naselja Ovča, (grad Beograd), Glogonj, Jabuka (grad Pančevo), Sefkerin (opština Opovo), Debeljača, Kovačica, Idvor (opština Kovačica), Aradac, Lukićevo, Ečka, Mužlja, Zrenjanin.

Po kojoj će ceni država otkupljivati parcele koje je nedavno prodala u pola cene?

Prema Zakonu o eksproprijaciji, naknada za eksproprisano poljoprivredno zemljište i građevinsko zemljište određuje se prema tržišnoj ceni takvog zemljišta.

To znači da će za izgradnju autoputa država morati da od Al Dahre otkupljuje zemljište po znatno većoj ceni od one po kojoj je 2018. godine isto to zemljište prodala investitoru iz UAE.

Podsetimo, deo imovine PKB-a, uključujući i oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta prodato je u pola cene jer je zakonom o privatizaciji predviđeno da se imovina preduzeća može ponuditi po početnoj ceni od 51 odsto njene procenjene vrednosti. Al Dahra je kao jedini ponuđač na tenderu ponudila najnižu propisanu cenu i zahvaljujući tome ostvarila dobit od preko 100 miliona evra.

Ugovorom sa Al Dahrom, država Srbija se ni na jedan način nije zaštitila za slučaj da zemljište nekadašnjeg PKB-a bude potrebno zbog izgradnje infrastrukturnih projekata ili očekivanog širenja grada na levu obalu Dunava.

Nejasni razlozi za odustajanje od prvobitnog plana proširenja puta do Zrenjanina

Obrazlažući odluku da se umesto prvobitno planiranog proširenja puta Beograd- Zrenjanin gradi auto put u punom profilu, bivša ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je rekla da je takva odluka doneta zbog “povećane privredne aktivnosti u Vojvodini“.

Odgovarajući na pitanje novinara Insajdera kojom trasom bi mogao da ide autoput i na koji način će se izbeći da prolazi kroz zemljište prodato Al Dahri, Mihajlović je tvrdila da ne zna gde će se tačno auto put graditi ali da “sigurno neće biti na zemljištu nekadašnjeg PKB-a”.

 

Izvod: Insajder

Pogledajte i ovu VEST

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
68 %
1kmh
0 %
Mon
28 °
Tue
27 °
Wed
20 °
Thu
22 °
Fri
22 °

Popularne vesti

Čvarak fest – Još jedna odlična prilika za politiku?

Dok su građani u velikom broju hrlili ka Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina u potrazi za domaćim specijalitetima, pogotovo sveže ispečenim čvarcima, rakijom, sušenim mesom...

Građanski preokret: Podržavamo političke promene

Građanski preokret, nevladina organizacija iz Zrenjanina održala je sednicu skupštine  17.februara 20222, na kojoj je između ostalog izabrala i novo rukovodstvo. U saopštenju se navodi...

Čenta: Asfaltiranje ulica i stolarija za školu

U okviru programa kompanije NIS - Zajednici zajedno, jedan od projekata na teritoriji Grada Zrenjanina za koji su izdvojena sredstva u 2021. godini realizuje...

Festival Čvaraka i domaće rakije po deseti put za vikend u Mužlji

Jubilarni, deseti po redu, “Festival čvaraka” biće održan u subotu 19. februara na stadionu “Lehela” u Mužlji kraj Zrenjanina. -Želimo da posetiocima predstavimo seoski i...