24.4 C
Zrenjanin
Monday, May 20, 2024
Naslovna Hronika AKTIVISTI IZ ZRENJANINA ODRŽALI SASTANAK SA PREMIJERKOM U VEZI PROBLEMA SA PIJAĆOM...

AKTIVISTI IZ ZRENJANINA ODRŽALI SASTANAK SA PREMIJERKOM U VEZI PROBLEMA SA PIJAĆOM VODOM

Šta smo rekli predsednici Vlade Ani Brnabić – saopštenje 

Aktivisti i urednik zrenjaninskog portala ”Zrenjanin danas” i organizatori kampanje ”Voda i tačka” juče su na poziv predsednice Vlade Ane Brnabić održali sastanak u sedištu Vlade Srbije u Beogradu sa premijerkom ,članovima njenog tima i predstavnicima grada Zrenjanina. Oni su se danas obratili javnosti sa saopštenjem koje prenosimo u celosti.

U petak smo dobili poziv od gospodina Mladena Bašića, savetnika predsednice Vlade za medije. Gospodin Bašić nas je upoznao sa idejom premijerke da za ponedeljak zakaže sastanak sa urednicima portala “Zrenjanin danas”.

Nismo odbili sastanak, iako smo sigurni da će to izazvati razne komentare javnosti, odlučili smo da premijerkin poziv prihvatimo. Ideja nam je bila da joj odnesemo sva pitanja koja smo mi postavljali preko portala i sva ona pitanja koja su postavljali i drugi koji su bili angažovani tokom ovih 15 godina borbe za vodu. Dakle, gospođa Brnabić je upoznata sa problemom, ali ne zna sve detalje kojih je mnogo, od elaborata do same izgradnje postrojenja preko raznih ugovora i dogovora. Od nas je dobila pitanja na koja je obećala odgovore za najkasnije 14 dana.

Kao prvo, tražili smo od premijerke da se nađe onaj ko je odgovoran za ovaj izuzetno loše sklopljen posao, da se objavi ko su članovi komisije koja je trebala da prati izgradnju postrojenja, da javnost dobije rezultate merenja koja se obavljaju u ovom probnom periodu, ali i ranije. Takođe, zahtevali smo da sazna da li će činjenica da su postavljene dve trafo stranice od 600kW uticati na konačnu cenu, jer je po konkursnoj dokumentaciji dovoljna snaga od 400kW.

Zahtevali smo i to da se javnosti dostavi ugovor koji je grupa “Zillio” skolpila, a odnosi se na opasni mulj i njegov transport do mesta gde će biti uništen. Tražili smo da se ispitaju pojedini navodu da postrojenje ne može da radi u kapacitetu koji je propisan ugovorom i dokumentacijom, da nam objasni i zašto ugovor nije raskinut posle promene Zakona o komunalnim delatnostima. Takođe smo tražili obajašnjenje i za to kakvog kvaliteta će biti voda koju će dobiti krajnji potrošač, ako uzmemo u obzir da u ugovoru piše da je “Zillio” obavezan da isporuči ispravnu vodu samo do ulaskla u sistem, za koji znamo da nije u reprezentativnom stanju, da se vidi zašto stoji krivična prijava koju je podnela GI “Zajedno za vodu”, da ispita navode da Grad troši u proseku 4,7 miliona kubika vode godišnje, a ugovor nas obavezuje da plaćamo 6,5 miliona kubika godišnje. Takođe, skrenuli smo joj pažnju i na to da ljudi u Zrenjaninu štrajkuju glađu zbog ovog problema, i da se očekuje reakcija na to.

Od Premijerke smo dobili informaciju da su sredstva koja je grad u petak opredelio za JKP “Vodovod i kanalizacija”, a koja su iz ovog preduzeća prebačena grupi “Zillio” iz republičkog budžeta, da ona predstavljaju svojevrsnu pozajmicu. Takođe smo mogli čuti da su postojale dve mogućnosti, ova sa pozajmicom ili odlazak na sud, što bi značilo da građani Zrenjanina moraju da čekaju novi tender i gradnju novog postrojenja.

Predsednica Vlade je sa svojim timom odlučila da je u interesu građana da se pokuša normalizacija rada ovog postrojenja i dat im je rok od četri nedelje (ističe oko 15. juna). Takođe smo čuli da je Vlada Republike Srbije poslala čoveka koji će pratiti rad postrojenja i u ove četiri nedelje rad grupe “Zillio” i obaveštavati Premijerkin kabinet o stanju na terenu. Rečeno nam je da će ispitati i sve ono što se pojavilo u medijima, a da je vezano za imena i prezimena zrenjaninskih funkcionera, tačnije ko nosi koliku krivicu za ovaj posao.

Pošto smo odlučili da pored vode pomenemo i neke druge probleme u gradu, rešili smo da se naša priča bazira na ekologiji, te smo tako približili Premijerki i priču oko Lukićeva i “Vineksa”, kao i priču oko “Kafilerije” koja muči zrenjanince. Za ova dva problema smo upućeni na kabinet ministra Trivana, a od gospođe Brnabić smo dobili kontakt sa kabinetom ministra Trivana.

Smatramo da smo morali iskoristiti ovu mogućnost da kao građani iznesemo predsednici Vlade probleme sa kojima se susrećemo. Verujemo da će sam susret sa Anom Brnabić izazvati i negativne komentare, ali ne želimo da se obaziremo na njih, jer je ovo prvi put da je neko došao u mogućnost da postavi ova pitanja. Takođe, ova pitanja će pokazati da li ima iskrene spremnosti da se ovaj problem reši, kako od strane gradske vlasti, tako i od strane najvišeg državnog rukovodstva.

Saopštenje redakcije portala “Zrenjanin danas” 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....