500 ŠKOLARACA IZ ZRENJANINA NA OLIMPIJADI U NOVOM SADU
9. May 2018.
PO PRVI PUT – DODELJENA SREDSTVA ŽENAMA IZ IZBEGLIČKIH I RASELJENIČKIH PORODICA
9. May 2018.

9. MAJ – DAN POBEDE OBELEŽEN U ZRENJANINU

 

Dan pobede nad  fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Danas je obeležena 73. godišnjica od pobede nad fašizmom u našem gradu i to odavanjem počasti borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Zrenjanina i svim žrtvama Drugog svetskog rata u našem gradu.

Današnji dan Evropska unija obeležava i kao Dan Evrope.

Obeležavanju Dana pobede u Zrenjaninu prisustvovao je i drugi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Dmitrij Sergjenko, gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić sa saradnicima, kao i predstavnici SUBNOR-a i Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, kao i predstavnici Vojske Srbije. Na spomen obeležju borcima Crvene armije u spomen-parku na Bagljašu položeni su venci.

Sovjetski savez podneo je najviše žrtava tokom krvavih ratnih godina i njegov naslednik, Ruska Federacija, svake godine obeležava Dan pobede kao državni praznik. Drugi sekretar ambasade Ruske Federacije na srpskom jeziku se obratio novinarima, govoreći o značaju obeležavanja današnjeg datuma i neraskidivim vezama ruskog i srpskog naroda u borbi protiv fašiizma.


Zamenik gradonačelnika Saša Santovac izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da svake godine visoki diplomatski predstavnici Ruske Federacije dolaze u Zrenjanin povodom Dana pobede, te da Srbija i Rusija održavaju izuzetne ekonomske i diplomatske odnosi i da će tako biti i ubuduće.

Predstavnici diplomatskog kora, lokalne samouprave, Vojske Srbije i predstavnici SUBNOR-a, kao i mnogi građani i predstavnici političkih stranaka, položili su vence i na spomenik Žarku Zrenjaninu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *