26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, October 4, 2023
Naslovna Politika i društvo 50 godina Mesne zajednice ''Sava Kovačević''

50 godina Mesne zajednice ”Sava Kovačević”

Svečanom sednicom Saveta MZ, otvaranjem prigodne izložbe, polaganjem venaca na spomen-bistu Save Kovačevića i kraćim kulturno-sportskim programom, juče je obeležen dan Mesne zajednice “Sava Kovačević”. Bila je to prilika za okupljene da se osvrnu na protekle aktivnosti, ali i da najave neke nove projekte koji će se realizovati u ovom delu Zrenjanina, tokom 2018. i narednih godina.

Brojne goste pozdravio je predsednik Saveta mesne zajednice Ilija Mandić, a u ime Grada Zrenjanina obratio se zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši da saradnja lokalne uprave i mesnih zajednica zavisi, pre svega, od zainteresovanosti i želje rukovodstva i stanovnika koji u njima žive da se na njihovoj teritoriji realizuju određeni projekti, a da je u tom smislu “Sava Kovačević” jedna od aktivnijih mesnih zajednica.
“Kada Savet ima inicijativu i ideju, onda je sigurno i mnogo lakše na teritoriji te mesne zajednice rešavati određene probleme, bilo da su komunalne prirode, infrastrukturni ili neki drugi. Ono što nas očekuje u 2018. godini su, pre svega, dve značajne investicije na teritoriji mesne zajednice – prva je rekonstrukcija Barske ulice, koja znači bolje povezivanje s centrom grada i koju grad realizuje u saradnji s Ministarstvom privrede”, kazao je Santovac i dodao da drugim projektom počinje realizacija nečega što je zahtevano godinama, pa i decenijama unazad.
“To je izgradnja pravoslavnog hrama. Srpska pravoslavna crkva konkurisala je za dodelu građevinskog zemljišta na teritoriji mesne zajednice “Sava Kovačević”, na našem nedavno okončanom konkursu, očekujemo da o tome ubrzo odgovarajuću odluku donese Gradsko veće i da se gradonačelniku omogući da potpiše ugovor o tome s Episkopom banatskim Nikanorom”, kazao je zamenik gradonačelnika i izrazio je očekivanja da bi u toku godine mogla početi i izgradnja crkve..
Santovac je ovom prilikom podsetio na još jednu značajnu godišnjicu – 50 godina od formiranja prvog Saveta mesne zajednice i čestitao stanovnicima “Save Kovačevića” na tom jubileju i na današnjem danu.
Pažnju posetilaca privukla je i izložba posvećena osnivanju i razvoju mesne zajednice i ovog dela Zrenjanina, koji je nakon Drugog svetskog rata počeo da se izgrađuje kao “Nova kolonija”. Kroz brojne fotografije i novinske zapise predstavljene su komunalne, sportske, kulturne i društvene aktivnosti žitelja mesne zajednice u proteklih duže od pet decenija. Tradicionalno, juče je položen venac na spomen-bistu narodnom heroju Savi Kovačeviću u parku pored zgrade mesne zajednice, a to su učinili predstavnici Saveta MZ i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
U prigodnom kulturno-sportskom programu učešće su uzeli mališani iz dečjeg vrtića “Cvrčak” i mladi karatisti. Među brojnim zvanicama, svečanosti su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i Duško Radišić, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, narodni poslanik i predsednik Odbora Skupštine Republike Srbije za kulturu i informisanje Mirko Krlić, član Gradskog veća grada Zrenjanina Pero Pilipović, odbornici Skupštine grada Zrenjanina sveštenici Srpske pravoslavne crkve i drugi.
PRENOSIMO SA zvaničnog sajta www.zrenjanin.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

SNS Zrenjanin donacijama članova i simpatizera obnavlja sportski teren i dečije igralište

Aktivisti Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin, Mesnog odbora Gradnulica protekle nedelje su realizovali akciju u okviru koje su u dodatno uredili sportski teren...

Zrenjaninska opozicija nastavlja svoju ofanzivu

Nedeljama unazad opozicione stranke i udruženja građana u Zrenjaninu pojačale su svoje aktivnosti zajedničkim nastupom,a nakon održavanja dvadeset protesta ''Protiv nasilja'' u gradu na...

JKP Vodovod i kanalizacija: POSLEDNjE OVOGODIŠNjE REDOVNO OČITAVANjE VODOMERA

Saopštenje JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin prenosimo u celosti. Poslednje ovogodišnje redovno očitavanje vodomera korisnika u Zrenjaninu će trajati do kraja oktobra, nakon čega će početi...

Judita Popović jedna od nagrađenih za građanski aktivizam organizacije CRTA

Povodom Međunarodnog dana demokratije, Crta je dodelila priznanja za građanski aktivizam “Hrabri glas” za 2023. godinu. Crta od 2018. godine dodeljuje priznanje “Hrabri glas” pojedincima i grupama koje se ističu...