22.2 C
Zrenjanin
Wednesday, June 12, 2024
Naslovna Privreda 10. godina ''Drexa'' u Zrenjaninu

10. godina ”Drexa” u Zrenjaninu

U Zrenjaninu postoji sada već legendarna izreka ”Svi ćemo završiti u Dreksu”. Šalu na stranu, ova kompanija radi već 10. godina u našem gradu, nekoliko hiljada zaposlenih koji rade u tri smene imaju primanja koja ne zaostaju mnogo što se tiče republičkog proseka. Rad nije lak, stoji se mnogo ali, uvek ima ono ali, rad u ”Dreksu” u Zrenjaninu obezbeđuje redovna primanja za nekoliko hiljada porodica u gradu.

Pored već navedene izreke, postoji činjenica, grad ”živne” kada pored penzija prođe i plata u ”Dreksu”, redovna je i u grad se ulije oko 2. miliona evra mesečno, što osete trgovci, a takođe i javna preduzeća kojima se plaćaju računi za vodu, struju, odnošenje smeća itd.

Sada već davne 2007. godine na otvaranju su prisustvovali visoki državni i gradski funkcioneri. Mlađan Dinkić, Goran Knežević, a sve ove godine obišli su ga najviši zvaničnici Republike, tadašnji predsednik Boris Tadić, kasnije Tomislav Nikolić, jer naš ”Drex” je nekoliko puta proširivao pogone i otvarao nove proizvodne hale.

Na samom početku nije išlo kao po loju, puno radnika nije bilo zadovoljno uslovima rada, platom itd. Ali kako je vreme prolazilo sve više Zrenjaninaca i Zrenjaninki su konkurisali za posao u fabrici koja ima najveći izvoz u srednjebanatskom okrugu. Bilo je tu problema na koje su ukazivali sindikati, ali je to utihnulo vremenom. Danas u javnosti nema baš puno toga što se može čuti od radnika ili sindikata, tako da možemo zaključiti da su sugrađani ali i poslodavac zadovoljni poslom.

Danas je ”Dreks” nešto po čemu je Zrenjanin prepoznatljiv na privrednom nebu Srbije.

PRENOSIMO I TEKST O DESETOGODIŠNJICI DREKSLMAJERA SA ZVANIČNOG SAJTA GRADA:

Drekslmajer  Group je osnovao lokaciju u Srbiji – Zrenjaninu na današnji dan pre tačno deset godina. Za samo tri meseca hala je opremljena savremenom opremom za proizvodnju kablovskih sistema. Za buduće radnike, njih blizu 600, organizovane su stručne obuke i treninzi. Ovo je bila najveća strana investicija u Srbiji te godine.

Početkom 2008. godine pokrenuta je proizvodnja električnih sistema za kupce iz premijske automobilske industrije. Samo tri godine kasnije, Zrenjanin postaje prva lokacija u istoriji Drekslmajer group koja istovremeno može da snabde dve fabrike jednog nemačkog proizvođača premijum automobila po principu „Just-in-Sequence“. Uspešno je završena i implementacija standarda kvaliteta razvoja, proizvodnje i instalacije električnih sistema za automobile.

2012. godine, sa osvajanjem novog klijenta i novog ugovora, došlo je i do izgradnje druge proizvodne hale. Broj zaposlenih naglo raste, intenziviraju se obuke novih kolega i proširuju kapaciteti. Drekslmajer Group postaje najveći poslodavac u regionu.

Uspeh lokacije u Srbiji iz godine u godinu raste. Već sledeće godine pogon u Zrenjaninu dobija  nove naloge i aktivira nove proizvodne linije. Zbog potrebe da poveća kapacitet proizvodnje, Drekslmajer Group 2015. godine počinje sa izgradnjom treće proizvodne hale u Zrenjaninu. Ostvarena je potpuno integrisana proizvodnja.

2017. godina je za lokaciju u Zrenjaninu bila ispunjena novim projektima i proizvodima, kao i novim zapošljavanjima.

– Kada se osvrnemo na poslednjih 10 godina, čitav tim Drekslmajera u Srbiji može biti veoma ponosan na ono što je postignuto. Počeli smo od prazne fabričke hale i nekoliko stotina zaposlenih i odrasli u jednu od najvećih kompanija u čitavom regionu sa više od 5000 kolega. Ovo je izazov koji zaista nije lak. Želim da čestitam svima u našoj Drekslmajer porodici za ono što su ovde napravili tokom predhodne decenije. Razlog našeg uspeha je konstantno poboljšanje iz dana u dan. Imamo nekoliko novih proizvoda za implementaciju u narednoj godini i to je naš prioritet. Nakon što završimo ovu fazu, moramo se fokusirati na optimizaciju naših procesa kako bismo osigurali glatku proizvodnju u narednim godinama. Radujemo se prosperitetnoj budućnosti u Zrenjaninu zajedno sa našim zaposlenima –  rekao je generalni direktor  pogona u Zrenjaninu Michael Wagner.

Drekslmajer Group kao najveći poslodavac u regionu ima odgovornost i prema lokalnoj zajednici, a kako navode, donacijama pokušavaju da unaprede kvalitet života stanovnika Zrenjanina i okolnih mesta.

– Tokom predhodnih godina donirali smo medicinsku opremu i aparate zrenjaninskom porodilištu i odeljenju pedijatrije, Predškolskoj ustanovi Zrenjanin doniran je SpineScan aparat. Pridružili smo se i akciji Udruženja “Čep za hendikep” donirajući svoj plastični otpad i postavljajući posbne kutije za prukupljanje plastičnog materijala u našim kantinama. Učestvovali smo i u akciji fonda B92 “Bitka za znanje” i zrenjaninskim osnovnim školama  “Vuk Karadžić”  i  “2. oktobar” donirali po 5 mBot robota koji su jednostavni za sklapanje i programiranje i nude vrlo jednostavan ulazak u svet robotike za najmlađe – naveli su u Drekslmajeru.

Za učenike Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”, obrazovni profil Elektroinstalater, organizovano je stručno obrazovanje i praksu u fabrici dva dana u nedelji. U tu svrhu formirana je posebna učionica, opremljena savremenim alatima i mašinama u kojima se učenici praktično obučavaju i pripremaju za budući rad, sve sa stalnim radom uz mentora kog je postavio Drekslmajer, a koji će nadgledati njihov razvoj tokom cele školske godine i obezbediti im neophodno znanje i podršku.

Drugi deo teksta preuzet sa www.zrenjanin.rs

 

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...

Zrenjanin domaćin Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci za žene

Zrenjanin je tokom ovog vikenda, biti domaćin još jednog međunarodnog sportskog događaja - Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci, na kom je najavljeno više od...