Ove nedelje u okviru manifestacije “BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI”
12. August 2018.
PRAŠNJAVA BAJKA O SPORTU – vratasporta.rs
12. August 2018.

ŽARKO ČABARKAPA: ZDRAV DUH U TELU SLOMLJENOM POVREDAMA – vratasporta.rs

Američki snovi. Lom ruke, skočnog zgloba, operacija bruha i čak tri operacije diskusa. I previše.

Ljubav Žarka Čabarkape prema košarci je toliko zdrava da je bio u stanju da je pusti, a košarka mu je vratila. Danas je sportski direktor ABA lige sa mnoštvom vremena da se posveti sebi, uživanju u košarci i životu.

Ceo svet je opsednut spektaklom, o Amerikancima da ne pričamo. NBA kao najsjajniji produkt toga jednostavno mora da se nosi s tim. Pravila su standardizovana, intenzitet igre je toliko visok da su povrede očekivani i sastavni deo NBA karavana. U tom svetu pomalo iščašenih mozgova četiri godine je igrao jedan Zrenjaninackojeg su upravo povrede sputale da ostavi dublji trag.

Žarko Čabarkapa se pojavio na NBA draftu 2003. godine, po ocenama stručnjaka jednom među najjačim ikad. Četvorica od prvih pet pikova bili su članovi reprezentacije SAD-a, osvajača zlata na Olimpijskim igrama, četvorica od prvih pet pikova su NBA šampioni, top pikovi su postali vrhunski igrači, a legendarni Darko Miličić, drugi pik, je samo izuzetak koji potvrđuje pravilo. To je godina promocije najdominantnijeg košarkaša svog doba, LeBron Džejmsa, a Žarko je bio 17 pik.

Ne želeći da se truje tabletama protiv bolova pre i posle treninga, kao i tabletama za spavanje, dostojanstveno završava karijeru profesionalnog košarkaša. Bilo mu je tek 25 godina, a ipak je znao šta je ispravno, pravilno i dobro za njega. U telu slomljenom povredama, duh je ostao itekako zdrav. Ljubav Žarka Čabarkape prema košarci je toliko zdrava da je bio u stanju da je pusti, a košarka mu je vratila. Danas je sportski direktor ABA ligesa mnoštvom vremena da se posveti sebi, uživanju u košarci i životu. Kao što ne možete naterati nekog da vas voli, jer je lepota ljubavi u njenoj slobodi, upravo su tako nekako Žarko i košarka sudbinski povezani. Jer, košarka je mnogo više od same igre.

Žarko Čabarkapa je neko ko odiše prirodnošću, lepim manirima, pristojnim ponašanjem. Živi u Beogradu, uživa na rekama, u vrhunskoj hrani, blagodetima života. Zanimljivo je da mu je bivši košarkaš PartizanaJan Veseli, zet, jer su muževi od dve sestre. Uglavnom, Žare je neviđeno kul.

Izvor – vratasporta.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *