0.6 C
Zrenjanin
Thursday, March 28, 2024
Naslovna ZR caffe Tri načina kako da božićno pečenje bude savršeno po ukusu vojvođana

Tri načina kako da božićno pečenje bude savršeno po ukusu vojvođana

Božićni praznici nisu samo vreme svečane atmosfere, nežnosti, darivanja i odrešene kese već i odrešenog kaiša. Božićna trpeza je bogata od salata do rolata, od supe do deserta… Za vas smo izdvojili nekoliko vojvođanskih recepata, nizostavnog jela božićne trpeze – pečenja.

Plisirano pečenje

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjetine od buta u komadu
  • so
  • veza seckanog peršuna
  •  6-7 drobljenih čenova belog luka
  • 8-10 krompira
  • 4 male glavice luka

Priprema: U meso sa svih strana utrljajte začine i namažite ga maslinovim uljem. Ostavite preko noći u poklopljenoj posudi u frižideru. Stavite meso u pleh za pečenje. Doboko zasecite meso oštrim nožem, praveći paralelne rezove. Trebalo bi da na celom parčetu buta imate 3-4 reza. Rezove dobro posolite, u njih stavite luk isecen na kolutove. Podmažite pleh uljem i sipajte oko 2 dl vode. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. U međuvremenu oljuštite krompir, isecite ga na četvrtine i posolite. Dodajte mesu i pecite još oko sat vremena.

Vreme pripreme: 120 minuta.

 

Pečen but sa senfom i orasima

Sastojci:

  • 2 kg svinjskog buta
  • 100 g senfa
  • 200 g mlevenih oraha
  • kora od dva limuna
  • ulje
  • 5 čenova belog luka
  • so, biber

Priprema: But posolite, malo pobiberite i stavite u podmazanu dublju posudu, dodajte vodu i dinstajte ga 90 minuta. Za to vreme narendajte koru limuna, dodajte orahe, senf i sve dobro promešajte. Izvadite meso iz posude, zarežite ga na više mesta i u proreze utisnite polovine belog luka, premažite smesom i pecite u rerni još 30 do 45 minuta na 180 stepeni. Prelijte sokom od pečenja i poslužite vruće uz pohovane paprike i pečen krompir.

Vreme pripreme: 3,5 sata.

 

Pečen svinjski kare

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog karea
  • 3 kašike mešavine začina za svinjsko pečenje
  • 0,5-1 dl ulja

Priprema: Pospite svinjski kare mešavinom začina, pa ostavite da odstoji oko pola sata. Pecite u plehu s malo masnoće oko 70 minuta na 180 stepeni. Tokom pečenja povremeno podlivajte vodom.

Vreme pripreme: 80 minuta.

 

 

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...