Održani 35. ”Žetelački dani” u Mužlji (15 fotografija)
9. July 2018.
INTERVJU – NEMANJA KORAĆ – vratasporta.rs
9. July 2018.

SAVRŠENSTVO JEDNOSTAVNOSTI – vratasporta.rs

Mi imamo poluboga, ime mu je Bodiroga

Igrala je rokenrol cela Jugoslavija

Devedesete. Godine patnje, siromaštva, bede, tuge i pesimizma. Rat. Raspad Jugoslavije. Sankcije, embargo. Godine beznađa i retardacije. Klinička slika nacije – depresija i impulsivnost. Ljudi su izgubljeni, u komunizmu i socijalnom blagostanju molitve su zaboravljene. Tražio se Bog. Grčka je zemlja mitova, bogova i heroja, a upravo u Atini leta te 1995. godine Jugoslavijaje usled duboke potrebe za bogovima dobila svoje.

Dvanaest bogova starih Grka je živelo na vrhu planine Olimp. Upravo se pod Olimpomdvanaest zlatnih košarkaša popelo na vrh postolja, a zatim po povratku u Beograd i na balkon Skupštine grada. Izašli su pred 100.000 ljudi, milione koji su ih pratili širom zemlje i time im vratili veru i poprimili status božanstva. Prva lepa stvar posle godina stradanja pretvorila je suze u radosnice, igrala je rokenrol cela Jugoslavija. Bio je to prvi doček, desio se spontano i prerastao u tradiciju kojom se obeležava nacionalni sportski uspeh. Mit je stvoren i odjeknuo je u čitavom svetu, mi smo zemlja košarke i ponovo smo tu.

Dejan Bodiroga

– On nikad ne zakucava, retko šutira trojke, prilično je spor, ne igra posebno dobru odbranu. On je najbolji evropski košarkaš, Dejan Bodiroga. –

Heroj jednog vremena i naroda.

Njegova igra je uvek delovala kao neko savršenstvo jednostavnosti, a onda iznenadni geg, recimo ona čuvena lomna finta. Dovitljivost ovog Zrenjaninca, svestranost, lukava rešenja, liderstvo i preuzimanje odgovornosti u neizvesnim završnicama učinili su da postane jedan od najcenjenijih i najtrofejnijih igrača u istoriji evropske košarke. Sa reprezentacijom je osvojio tri zlata i jednu bronzu na Evropskim prvenstvima, sa Svetskih ima dva zlata, sa Olimpijadesrebro. Na klupskom nivou je osvajao titule u najjačim evropskim ligama, ItalijiŠpanijiGrčkoj, vlasnik je tri naslova prvaka Evrolige. Lična priznanja je teško pobrojati, ako je i postojala neka nagrada koja se dodeljivala Bodiroga ju je dobio. Sa devetnaest godina je kao debitant uItalijanskoj ligi, koja je važila za najjaču u Evropi, imao prosek od 21-og poena, 5 skokova, 60% šuta za dva i 85% ubačenih slobodnih bacanja. Na jednom meču je postigao čak 51 poen! A tokom cele karijere je igrao na visokom nivou, bio je kostantan.

Mitovi su nastali kao posledica ljudske potrebe da objasni neobjašnjive pojave, a upravo takva je bila Bodirogina košarka. Šarm, epska karijera i dostignuća zaista deluju nestvarno i učinili su ga herojem jednog vremena i naroda. Kao hrišćaninu mu smeta neumesno poređenje s bogom, stoga mi imamo poluboga, ime mu je Bodiroga.

Izvor – vratasporta.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *