Projekcije filmova na otvorenom
2. July 2018.
Ideologija regionalizma
2. July 2018.

Program KCZR do 12.07.2018

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA

 • DO 12. JULA 2018.

 

UTORAK, 3. JUL

#TRIBINA

Tribina “Feministički autonomizam 70-ih godina 20. veka”  biće održana u utorak, 3. jula u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova. Uvodničar je Relja Knežević, sociolog i doktorand na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Moderator tribine je Miroslav Samardžić. 

 

#IZLOŽBA ANĐELE MICIĆ

“DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN”

 • Postavka je otvorena do 26. jula

Izložba “Dogodilo se na današnji dan”, likovne umetnice Anđele Micić otvorena je do 26. jula u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Publici se predstavlja cikllus od 18 radova uređenih u kombinovanoj tehnici koji su nastali u periodu 2016/17. godine. #Anđela Micić je završila osnovne studije Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu (2015.), master studije na istom fakultetu (2016.) a doktorirala na Fakultetu Primenjih umetnosti u Beogradu – 2017. g. Članica je ULUS-a. Izlagala je na preko 30 grupnih i sedam samostalnih izložbi. Aktivna je u svim poljima likovnog stvaralaštva.

Za ovaj ciklus navodi da su uspomene sastavni deo naše prošlosti i da ih ponovo oživljava u njenim radovima. Baveći se starim fotografijama, starim stvarima generalno, u svojim radovima je kombinovala segmente nekoliko uspomena, ili je od jedne uspomene pravila različite varijacije te se iz tog razloga spontano i nametnuo termin – metamorfoza uspomena.  #Izložba je sastavni deo njenog master rada koji je sa ovim izložbenim ciklusom dobio zaokruženu “sliku” njenog trenutnog umetničkog interesovanja/umetničkog promišljanja – datom temom.

 

#FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

#CIKLUS “VELIKI RAT”

 • JUL 2018.

 

Novi ciklus Francuskog filmskog karavana

«  Veliki rat » u Kulturnom centru Zrenjanina

Svake srede i četvrtka u maloj sali od 21h –

#Ulaz je besplatan.

 

#Ciklus se organizuje u saradnji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Zrenjanina a posvećen je  obeležavanju stogodišnjice kraja Velikog rata. Francuski institut i Kulturni centar Zrenjanina Vas poziva da pogledate izbor filmova koji se bave epohom koja je zauvek izmenila tok čovečanstva. Sačinjen od četiri filma koji su snimljeni u rasponu od trideset godina, ovaj ciklus nudi različite perspektive o svakodnevnom životu i životu na frontu ljudi koji su živeli u to zlo doba.

 

 • Raspored projekcija
 • Filmski sažetak

SREDA, 4. I ČETVRAK, 5. JUL

Film : « Čuvarke »/Les Gardiennes (FRA, 2017, 134’)

Režija: Gzavije Bovoa

Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri

Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvijai zmeđu Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.

 

SREDA, 11. I ČETVRTAK, 12. JUL

Film : « Kapetan Konan–Capitaine »/ Conan (FRA, 1996, 130’)

Režija: Bertran Tavernije

Igraju: Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom FranšeaDeperea  u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

 

#MANIFESTACIJA

“BANATSKA BAJKA

 – LETO U GRADSKOJ BAŠTI”

Manifestacija Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti održava se  i ove godine, po drugi put, od petog juna do 19. avgusta 2018. godine. Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija i IP Media 023 uz podršku Grada Zrenjanina. #U toku leta, od utorka do nedelje u planu je čak 66 programa namenjenih svim generacijama. Programi su tematski podeljeni i počinjaće od od 20h, sem dečijih. #Utorak je rezervisan za vinske priče i muziku sa malim izletima u vidu gostovanja Mirjane Barjkatarević, popularne ženske spisateljice i Nastupa “Gradnuličkih bisera”. Gostovaće udruženja vinara i vinogradara iz Araca, Orlovata, Mužlje, Zrenjanina, Kleka, Taraša kao i gosti sa strane. #Srede su rezervisane za multimedijalne programa i predstavljanja umetnika, književnika, kulturno umetničkih društava, biće i modnih modne revija, rokenrol bendova i festivala poput Rock Village iz regiona Banata. Imaćemo i pozorišnu predstave i gostovanja udruženja. #Četvrtak je predviđen za dečije programe, radionice, predstave i razne prezentacije. #Petkom ćemo ugostiti Turističke organizacije iz Srbije koje će se predstaviti svojim programima i ponudama a imaćemo priliku da uživamo i u našim programima. #Subotom će biti organizovani koncerti zabavne i evergrin muzike a #nedeljom će se predstaviti naseljena mesta iz Banata i gosti .

#Napomena: U slučaju kiše, lošeg i nestabilnog  vremena, program zakazan za taj dan će biti otkazan ili će se održati u Baroknoj sali Gradske kuće.  Predstavljanje u Baroknoj sali je predviđeno za programe koji se održavaju petkom i nedeljom –kada se predstavljaju  naseljena mesta i gostujuće Turističke organizacije.

#Informacije o manifestaciji i programu možete ponaći na FB stranici Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti –

https://www.facebook.com/Banatska-Bajka-Leto-U-Gradskoj-Ba%C5%A1ti-1341842445907622/

 

#Ulaz na sve programe je besplatan.

#PROGRAM – JUL 2018.

 

 • Utorak, 3. jul – Veče posvećeno vinskoj kulturi – govori Dragiša Živković, vinar i vinogradar iz Zrenjanina uz muziku benda “Francuska sobarica”– 20 časova –
 • Sreda, 4. jul – Multimedijalno veče – nastup pesnikinje Anice Garić iz Srpske Crnje i istoričara i književnika Milana Micića iz Vojvoda Stepe, brodskog kapetana Nikole Spaića iz Kleka, Vojislava Cvejića iz Turističke organizacije Zrenjanina uz muzičku pratnju Ljubiše Šljapića – 20 časova –

Od 22h – prikazuje se igrani film “Ogledalo”/Looking Glass (USA, Kanada, 103’)

Žanr: triler; Režija Tim Hunter; Uloge Nicolas Cage, Robin Tunney, Marc Blucas;

Radnja prati par koji kupuje stari motel u pustinji u potrazi za novim početkom u životu. No, ono što se isprva čini kao savršen beg se brzo pretvara u uzbudljivu avanturu kroz tajanstveni svet kada Rej (Nikolas Kejdž) otkrije dvostruko ogledalo i slučajno svedoči ubistvu. U uvrnutoj igri Rej se mora boriti da sačuva sebe i svoju suprugu od jezive tajne povezane sa motelom i čudnim ljudima koji ga posećuju.

 • Četvrtak, 5. jul – Radionice Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – CEKOM – 19 časova – i “Sovice mudrice” sa Otilijom Buheker Ilić – predstaviće radionicu pod nazivom “ Veliki svet u malim očima – Španija”
 • Petak, 6. jul – Nastup KUD “Đerđef”20 časova
 • Subota, 7. jul – Pozorišni program “Veče jednog glumca” – Jovica Jašin20 časova – program se sastoji od dva bloka – Prvi deo: interpretacija tekstova Miroslava Antića (“Garavi sokak”, Poema Vojvodina, “Nepovratna pesma”), Radivoja Šajtinca (priča o Banatu), Miloša Crnjanskog (“Apoteza”) i Duška Trifunovića (“Ima neka tajna veza”). U drugom delu biće izvedene satirične priče iz knjige “Pisma iz Srbije” Bojana Ljubenovića koja je osvojila sve najznačajnije nagrade na polju satire u Srbiji i regionu. Inspirisana knjigom, urađena je i monodrama “Ima jedna zemlja”
 • Nedelja, 8. jul – Nastup muzičkog sastava TRIO INA (flauta, violina i klavir). Sastav čine profesori Muzičke škole “Josif Marinković” iz Zrenjanina – 20 časova
 • Utorak, 10. jul – Vinsko veče – predstavljanje Klub vina iz Zrenjanina uz prateću muziku benda “Francuska sobarica” – 20 časova
 • Sreda, 11. jul – Predstvaljanje RNR Zone Lazarevo i gostovanje pesnika i pesnikinje – Vukašina Vujičića i Ljiljane Jurić20 časova

Od 22h – projekcija filma: “Burek” (Srbija, Grčka, SAD, 90’)  Žanr: komedija;

Reditelj: Vladan Nikolić; Uloge: Sergej Trifunović, Branislav Trifunović i dr.

“Burek” je komedija koja govori o ekonomskoj krizi. Na veoma originalan i duhovit način, glumci iz Grčke, Srbije, Amerike i sa Kipra, kroz priču predstavljaju svako svoj narod, što i čini srž ovog filma. U svemu tome, svako od tih likova upoznaje nekog novog ko mu menja život a upoznali su se na porciji bureka.

 • Četvrtak, 12. jul – Radionice Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – CEKOM – 19 časova

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *