Muškarac iz Elemira izgoreo u požaru
9. July 2018.
Udruženje “Zelene šape” traži počinioca radi podnošenja krivične prijave
11. July 2018.

Počela primena novog Pravilnika o deklarisanju

 

Prošle nedelje počeo je da se primenjuje novi Pravilnik o deklarisanu robe koji nalaže da mesne prerađevine i proizvodi od ribe ubuduće moraju biti preciznije deklarisani.

Jedna od najvažnijih izmena koju novi način deklarisanja mesnih proizvoda nalaže jeste da proizvođači moraju navesti  da li proizvod sadrži dodatnu vodu, odnosno više od 5% vode od ukupne težine.

Stručnjaci tvrde da je proizvođači pribegavaju dodavanju vode u meso tako što se poveća količina soli u mesu. To dovodi do porasta hidratacije proteina, te meso ponovo vezuje vodu iz salamure, usled čega se povećava njegova masa od 10 do 20 odsto. Potrošači mogu prepoznati meso u koje je dodata voda po tome što je vlažnije i po curenju vode prilikom sečenja. Motiv ovakvog načina proizvodnje je profit proizvođača.

Takođe, još neke od bitnih izmena odnose se i na obavezu proizvođača da na deklaraciji navedu tačnu količinu soli kao id a li su dodati sadržaju mesa neke druge životinje .

Najveći deo pravilnika odnosi se na energetske vrednosti i količine masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli, u njemu je navedeno da svi sastojci proizvoda moraju biti navedeni, a ako su deo namirnica složeni (majonez, hleb, biskvit) tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni.

M.M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *