ZROK VIKEND JE PRED NAMA
Završena 44. “Pesnička štafeta” zrenjaninske biblioteke
15. May 2018.

MANjI POREZ ZA VIŠE DECE – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SRPSKOG POKRETA DVERI

Vlada Republike Srbije je usvojila mere za podsticaj rađanja. Pozdravljamo donošenje ovih mera i drago nam je da je vlast konačno uradila ono što Dveri predlažu godinama unazad.

Postoji još mnogo predloga mera koje bi takođe doprinele da se veći broj mladih odlučuje za brak,ali i da se bračni parovi odluče za veći broj dece.

Jedna od mera koje predlažemo je i reforma poreskog sistema u korist porodica. Porez na zaradu će se obračunavati u odnosu na broj članova domaćinstva,sa tim da zaposleni roditelji sa troje i više dece neće plaćati porez na zaradu i doprinose za zdravstvo. To konkretno znači,što više dece imate,porez na zaradu vam se smanjuje i više vam novca ostaje u kućnom budžetu,plus svi stimulansi koje država predlaže.

Pored ove i sličnih mera na republičkom nivou,postoji i niz mera koje mogu da preduzmu i lokalne samouprave sa ciljem poboljšanja materijalnog položaja porodica.

Lučani,Užice,Novi Sad,Čačak,Kragujevac, Požega i Priboj su svetli primeri, gde odbornici lokalnog parlamenta vode računa o svojim sugrađanima. Niže cene komunalnih usluga,niže cene u prodavnicama, besplatni treninzi za decu,besplatan parking i još mnogo drugih pogodnosti, značajno olakšavaju život višečlanim porodicama koje su nastanjene u ovim opštinama.
Imajući sve ovo u vidu,nadamo se da će i zrenjaninski gradski čelnici shvatiti koliki je značaj ovih mera i da će uraditi sve što je u njihovoj moći, po ovom za nas trenutno najvažnijem pitanju, jer u suprotnom dečija igrališta će nam uskoro biti pusta.

Obrad Stanović

Predsednik GrO DVERI ZRENJANIN