OBAVEŠTENJE – DODELA MONTAŽNIH KUĆA
14. May 2018.
GRAD U ARHITEKTURI, ARHITEKTURA U GRADU 18/17 – Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin
14. May 2018.

Manifestacija “Muzeji za 10”

 

SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN

17-01h – Obnova srpske umetnosti posle 1950. godine: Beogradska grupa, Grupa 57, umetnici izvan grupa, iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

U okviru izložbe obrađene su slike i skulpture koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, slikara: Milana Kečića, Olivere Kangrge, Majde Kurnik, Ksenije Divjak, Đorđa Bošana, Radenka Miševića, Miluna Mitrovića, Boška Petrovića, Bogomila Karlavarisa, Dragoslava Stojanovića Sipa i vajara: Angeline Gatalice, Nikole Jankovića i Matije Vukovića. Učešćem u Umetničkoj koloniji Ečka, od sredine pedesetih i tokom šezdesetih godina prošlog veka, ovi umetnici su uticali na formiranje umetničkih stavova i prodor modernističkog umetničkog jezika u lokalnoj sredini.

1819h – Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin

1921h – Foto-radionice

Radionice namenjene svim zainteresovanim posetiocima u kojima će učesnici dobiti osnove o fotografiji i tehnikama fotografisanja.

 

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA

17-01h – Izložbeni salon – Izložba radova Miroslava Munižabe, dobitnika druge nagrade Likovnog salona 30X30 za 2017. godinu.

Poetiku ovog ciklusa slika autor je razvio na iskustvima postkonceptualne umetnosti i blagim osloncem na enformel, sa lako uočljivim elementima neokonstruktivizma, nastojeći da tehniku ulja na platnu i kartonu dovede do vazdušaste lakoće, ali i do zgusnute, dramatične dimenzije oblika.

 

NARODNO POZORIŠTE “TOŠA JOVANOVIĆ”

20h – Dramska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” – Tenesi Vilijams „Tramvaj zvani želja“ u režiji Ljiljane Ivanović

Iako napisan kao scenario za film koji je prikazan davne 1951. godine, ovaj je komad izvođen i kao pozorišna predstava koja na tematskom planu korespondira sa aktuelnim društvenim stanjem. lumački ansambl čine Sanja Radišić (Blanš Dibua), Jelena Kesić (Stela Kovalski), Stefan Juanin (Mič) i Daniel Kovačević (Stenli Kovalski), Milan Kočalović (doktor), Ivana Titin (Junis – glas).

 

GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA “ŽARKO ZRENJANIN”

18 – 22h – Na platou ispred Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” biće organizovana Živa biblioteka. Ovo je drugi put da se ovaj projekat Kancelarije saveta Evrope realizuje u Zrenjaninu uz podršku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

 

ISTORIJSKI ARHIV ZRENJANIN

Izložba pod nazivom „Srpska Pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746. – 1946.“ sadrži dokumenta iz crkveno-opštinske arhive Uspenskog hrama u Svetosavskoj ulici sa najstarijim dokumentom domovnim protokolom (popis domaćinstava) iz 1746. godine.

 

KATOLIČKA KATEDRALA ZRENJANIN

Katedrala će biti otvorena od 17 do 01h.

19h – Koncert Kamernog hora Emanuel, uz gostovanje učenika i profesora solo pevanja i orgulja Muzičke škole „Josif Marinković“ (ukupno sat vremena)

Od 20h naizmenično u trajanju od po pola sata menjivaće se klasična crkvena muzika preko ozvučenja crkve, tišina i ambijentno osvetljenje, i čitanje prigodnih tekstova.

Slobodno razgledanje crkve – osim za vreme koncerta. Volonteri će biti na raspolaganje za pitanja posetilaca. Kratak istorijat katedrale će bit izložen na vidljivom mestu.

 

NOĆ MUZEJA LAZAREVO 2018

DOM OMLADINE U LAZAREVU – od 17h

Izložba slikara iz Lazareva pod nazivom „Srce brže zakuca kada pređem most na kanalu i ugledam tablu- Lazarevo“

Izložba radova članica Udruženja Veliko Srce iz Lazareva: nagrađeni radovi sa 48. Medjunarodne izložbe kolecionarstva i rukotvorina u Čelarevu 2018. u izradi peciva i rukotvorina (Organizator Udruženje Veliko srce)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *