NEKOLIKO PREDLOGA ZA USKRŠNJE DEKORISANJE HRANE (foto)
7. April 2018.
INTERVJU – JOVANA ILIĆ I TAMARA SIMIĆ – VRATASPORTA.RS
8. April 2018.

Krpelji – Bolje sprečiti, nego lečiti!

S dolaskom proleća bude se i krpelji, koji predstavljaju potencijalnu opasnost i za vas i za vaše ljubimce jer žive svuda, na livadama, pored reke, pa čak i na drveću. Posebno su ugroženi psi, koji vole da trče po visokoj travi i da se zavlače po grmlju, i zato bi trebalo da ih dobro pregledate posle svake šetnje.
S obzirom na situaciju na terenu oko životinja, pojavio se veliki broj krpelja I ovom prilikom želimo da upozorimo sve ljubitelje životinja da obavezno zaštite svoje ljubimce adekvatnim preparatima.
Krpelj je parazit kao i svaki drugi, sisa krv. Problem je u tome što u sebi nosi gomilu zaraznih bolesti. Kad se zakači za kožu, krpelj sisa krv i u krvni sud psa ili mačke izbacuje iz svojih pljuvačnih žlezda upravo te parazite koje on sam nosi. To su razni virusi I ako se ne raguje na vreme, ti virusi mogu da izazovu i smrt.
Ukoliko je krpelj zaražen, njegov ujed može da izazove piroplazmozu, teško oboljenje koje počinje naglim skokom telesne temperature, a pas zatim gubi snagu, učestalo pije vodu i ubrzano diše. Malaksao je i neveseo, a očni kapci su otečeni i crveni. Čim uočite prve simptome, odvedite psa veterinaru koji će mu dati odgovarajuću terapiju.
Reagujte na vreme I zaštitite svoje ljubimce.
Bolje sprečiti, nego lečiti!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *