AKTUELNA ZAPOSLENJA U ZRENJANINU
13. July 2018.
Održana 18. sednica Skupštine grada – povećanje budžeta za nove investicije
13. July 2018.

Holandija će plaćati građanima da na posao idu biciklom, u Srbiji tim povodom održan okrugli sto

Business man on bike.

 

Holandija je odavno poznata kao zemlja u kojoj se najviše voze biciklovi. Holandska Vlada želi da još više ohrabri svoje stanovnike da voze svoje dvotočkaše na putu do posla time što će im plaćati 19 centi po pređenim kilometru.

Cilj ove akcije je da građani manje koriste automobile na putu do posla čime će se smanjiti gužve na putevima, buka i zagađenje vazduha. Vožnja bicikla doprinela bi i boljem zdravlju pojedinca i omogućila da brže stignu do posla na kratkim relacijama.

Holanđani razmišljaju i o subvencijama za kupovinu bicikla u dogovoru sa preduzećima, a predvideli su i dodatnih 100 miliona evra za povećanje broja biciklističkih staza i parkirališta za bicikle.

U Holandiji 17 miliona stanovnika poseduje 22 miliona bicikala.

U Srbiji je pre mesec dana održan okrugli sto u ambasadi Kraljevine Holandije  gde je dat predlog o inicijativi za veću upotrebu bicikla kao prevoznog sredstava. Na okruglom stolu učestvovale su domaće i holandske kompanije.

Ralf van den Zijden, direktor festivala Beograd Velograd, rekao je da ukoliko želimo poboljšali kvalitet života u gradu, svako mora imati svoju ulogu: građani, donosioci odluka, državne institucije, nevladine organizacije, aktivisti, ali i kompanije.

M.Milošević

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *