Manifestacija “Muzeji za 10”
14. May 2018.
Stvari otišle predaleko, bahatosti nema kraja
14. May 2018.

GRAD U ARHITEKTURI, ARHITEKTURA U GRADU 18/17 – Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin

 

Izložba GRAD U ARHITEKTURI, ARHITEKTURA U GRADU 18/17 – Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin autora Vesne Karavide i Jelke Dorđević, biće otvorena u utorak, 15. maja u 19 sati, u Galeriji Kolektiv, u okviru programa trinaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA.  Takođe, u nedelju, 27. maja, u okviru programa BINA izlet u Zrenjanin biće organizovana šetnja gradom pod nazivom „Komunikacija arhitekturom“.

Izložba je inspirisana temom Bijenala arhitekture u Veneciji 2014 – Fundamenti, koja se sastojala iz tri dela. U prvom, pod naslovom “Apsorbovanje modernosti”, 66 zemalja podelilo je jednu temu: istoriju svoje modernosti od 1914. do 2014.

 

Arhitekta Rem Kolhas (Remment Lucas Koolhaas), kustos Bijenala, kaže: „Možda je imalo smisla 1914. pričati o „kineskoj“ arhitekturi, „švajcarskoj“ arhitekturi, „indijskoj“ arhitekturi… Nakon sto godina, pod uticajem ratova, revolucija, različitih političkih režima, različitih stanja razvoja, arhitektonskih pokreta, individualnih talenata, prijateljstava i tehnoloških napredaka, arhitekture koje su nekad specifične i lokalne postale su naizgled razmenljive i globalne. Da li je nacionalni identitet žrtvovan zbog modernosti?“

 

Iz ove teme nastala je ideja da na svom, potpuno lokalnom perifernom i malom prostoru, identifikuje modernost, a noseći se idejom Bijenala – Upijanje savremenosti 1914-2014.

 

Od arhitekture arhitekata Đorđa Tabakovića i Dragiše Brašovana do arhitektonskog izraza „AGM“ grupe na čelu sa arhitektom Marjanom Đulincem, stvara se utisak da, bez obzira na malu sredinu, ili periferni položaj u odnosu na velike centre, arhitektura grada Zrenjanina nije ostala imuna, ali ni neopredeljena za moderno. Takođe, utisak je da je prepoznavanje vrednosti modernog bilo veoma značajno radi stvaranja sopstvenog identiteta, koliko god modernost imala internacionalni karakter.

 

Pozivajući se na godine 18/17 (1918-2017), kroz asocijacije na Bijenale (14/14), predočena je i civilizacijska dilema o uticaju modernosti na razvoj društva i arhitekture, što je bila prilika da se ideja proveri kroz izložbu u okviru ovog projekta.

 

Izložba će biti otvorena do 24. maja.

Šetnja nastala iz izložbe “Grad u arhitekturi | Arhitektura u gradu – 18/17 – Bečkerek | Petrovgrad | Zrenjanin”, promoviše temu ovogodišnje BINA-e: komunikacije u arhitekturi i komunikaciju arhitekturom. Šta to grad čini posebnim, a opet delom šireg društvenog i arhitektonskog prostora? Kako prepoznajemo svoje osobenosti i da li nam one služe za bolju komunikaciju? Da li kvalitetan arhitektonski prostor može biti osnov za prepoznavanje i razumevanje zajednice?

 

Šetnjom kroz centar grada Zrenjanina, posetom značajnim arhitektonskim objektima i javnim prostorima, od nagrađivanog objekta nove Hale sportova, Brašovanovog Sokolskog doma, Gradske kuće i bašte u njenom zaleđu, najstarije pozorišne sale u Srbiji, glavne promenade (Trg slobode – Ulica kralja Aleksandra – Trg dr Zorana Đinđića), sagledavanjem različitih,stilova i zanimljivih,vizura, osluškivanjem tišine nedeljnog boravka u mirnom panonskom gradu, otvara se prostor za tradicionalnu komunikaciju – dijalog/ odslikavanje/ podsećanje/ smeh/ prepoznavanje i sagledavanje estetike i etike malog grada.

 

 

BINA 2018/OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA je tema Trinaeste Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture koja će se održati od 10. do 31.05.2018. godine. Tema je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju. Communis znači “zajedničko, zajednica, deljenje, a communicare “učiniti nešto zajedničkim”. Ovom temom ističe se uloga arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost drušvene uloge i komunikacija u arhitekturi kao i u procesima participacije sa građanima kao najvažnijih elementa razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

Brojnim atraktivnim programima koji promovišu stalno preoblikovanje našeg životnog prostora uz učešće domaće i stručne javnosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, BINA se trudi da doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kojem živimo. Program obuhvata izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikaciju sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i po neki iskorak u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike kroz BINA Docomomo koncerte. BINA izložbe posle predstavljanja u Beogradu putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin…

 

BINU 2018 organizuju Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda.

 

Pokrovitelji manifestacije: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Inženjerska komora Srbije, EU program Kreativna Evropa.

 

Prijatelji manifestacije: Udruženje arhitekata Srbije, JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Tanjug, RTS, Radio Beograd, Ambsada Portugala, Institut Kamoeš, Austrijski kulturni forum – Beograd, Savez inženjera i tehničara Srbije (SITS), Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija Kolektiv, Kulturni centar Zrenjanin, Arhitektonsko-građevinski fakultet u Nišu, Intersection, Goethe-Institut Beograd, OŠ „Vlada Obradović Kameni“, Centar za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“, ŽAD, Guardian, Mapei, Xella, Knauf, Alumil, Eurodom, Sekretarijat za javni prevoz…

 

Medijski prijatelji: Oris, Prostor, Kuća stil, Nin, Blic, Alma Quattro, Arhitext, designed.rs, seecult.org, format88.com, beobuild.rs, nadlanu.com, ekapija.com, Noizz, 42magazin.rs, IMB-1, Lepa&sredna, Brava casa, Lepota&zdravlje, mojenterijer.rs, beforeafter.rs, portalmladi.com, danubeogradu.rs.

 

Više informacija na www.bina.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *