Ideologija regionalizma
2. July 2018.
Obaveštenje za izbeglice iz Hrvatske – stipendije za učenike srednjoškolce
2. July 2018.

39.SUSRET AKVARELISTA

Savremena galerija Zrenjanin organizuje 39. susret AKVARELISTA od 5. do 9. jula u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine će se okupiti petoro umetnika Nadežda Kirćanski, Iva Kuzmanović, Vladimir Miladinović, Mirjana Boba Stojadinović i Rade Tepavčević. Poslednjih godina, pa tako i ove, u ečanskoj koloniji borave umetnici koji pored toga što mogu da se izražavaju u ovoj tehnici, slobodni su da je  kombinuju sa drugim vizuelnim medijima koji su zastupljeni u njihovom radu, ili da uzimajući u obzir neke njene osobine razmatraju sam medij akvarela.

Selektor 39. susreta akvarelista je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak 15. oktobra 2018. godine  u Savremenoj galeriji Zrenjanin u 19 h.

Realizaciju kolonije omogućio je Grad Zrenjanin

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se osamdesetih godina 20. veka stavio akcenat na akvarelističke sazive, kao najpristupačnije i umetnicima i organizatorima. Pitanje koje se već neko vreme proteže kroz susrete akvarelista jeste koja može biti uloga akvarela i kakva je njegova sposobnost da omogući izražavanja u savremenom vizuelnom stvaralaštvu. Baš zbog toga ovi susreti već nekoliko godina ne okupljaju akvareliste već umetnike kojima se pruža širok izbor od stvaranja čistog akvarela do interpretiranja svojih razmišljanja o akvarelu kroz druge medije. Umetnici svoje ideje ne realizuju u akvarelu sa ciljem postizanja izvesne virtuoznosti već koriste osobenosti ove tehnike kao što su pokret, fluidnost, transparentnost, prolaznost, ali i iskrenost da izraze i istaknu suštinske probleme u društvu, kao i lične ispovesti. Različiti pristupi ovoj tehnici, ali nikako ne i jedini, pružaju uvid u njene mogućnosti

Susreti akvarelista, koji se u Ečki održavaju ove godine 39. Put, omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci akvarela danas ima skoro 900 radova.

BIOGRAFIJE UMETNIKA

NADEŽDA KIRĆANSKI (1992, Zrenjanin) završila je osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama. Do sada je imala 3 samostalne izložbe: 2016 – Kulturni Centar Zrenjanina; 2018 – #RIP, Remont NUA, Beograd; nista spec 1.0, Dom Omladine, Beograd. Značajnije grupne izložbe: 2018 – Finale Mangelos, Remont NUA, Beograd; 2018 – Privatna vrednost, Švajcarska rezidencija, Beograd; 2018 – Mladi, Galerija Filip Moris, Niš/Kuća Legata, Beograd; 2018 –Oblik i prostor, Gir store, Beograd; 2017 – The Wrong Biennale, online izložba; 2017 – Regional Exhibition Banat Pavilion, Revolution Memorial, Temišvar; 2017 – Kada se drugi susreće sa drugim Drugim, Galerija Podroom, Beograd. Dobitnica nagrade za skulpturu Sreten Stojanović, profesor ALU” 2017. godine. Živi u Beogradu.

IVA KUZMANOVIĆ (1984, Beograd) je 2011. diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Od 2012, kao suosnivačica Umetničkog prostora U10 i članica Umetničkog kolektiva U10, učestvovala je kao organizatorka, kustoskinja i umetnica na preko sto grupnih i samostalnih izložbi i drugih projekata u kulturi i umetnosti.

VLADIMIR MILADINOVIĆ (1981, Beograd) živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu. Završio doktorske kurseve na interdisciplinarnim doktorskim studijama pri beogradskom univerzitetu Umetnosti, odsek za teoriju umetnosti i medija. Od 2007. godine ima status slobodnog umetnika. Član je umetničko-teorijske grupe „Četiri lica Omarske“ koja se bavi propitivanjem memorijalnih strategija na prostorima bivše Jugoslavije. Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona 2012. godine kao i glavne nagrade fonda za crtež «Vladimir Veličković» 2016. godine. Aktivno je uključen u nekoliko naučno-istraživačkih projekata. Izlaže aktivno u zemlji i inostranstvu poput: SMBA – Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Amsterdam, Netherlands), Artium – Basque Museum Centre of Contemporary Art (Vitoria, Spain), Münchner Stadtmuseum (Munich, Germany), Salzburger Künstverein (Salzburg, Austria), FreiraumQ21 – Museumsquartier (Vienna, Austria), CACT-Thessaloniki Center Of Contemporary Art (Thessaloniki, Greece)i dr.

MIRJANA BOBA STOJADINOVIĆ (1977, Beograd) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2002), gde je i magistrirala (2006). Takođe, magistrirala je i na Institutu Pit Cvart u Roterdamu (2008) i Fakultetu likovnih umetnosti u Plimutu/UK (2008). Izlaže samostalno i na grupnim izložbama od 1998. godine. U centru njenih interesovanja su prostor i prostorni odnosi, koristeći fotografiju, tekst, zvuk i objekat. Dobitnica je nagrade 25. Memorijala Nadežde Petrović 2010. godine. Osmislila je i realizovala više projekata koji se bave vizuelnom umetnošću i privatnim prostorima, kao i samoorganizovanom kulturnom produkcijom. U periodu 2010–2016. autorski i organizaciono je vodila projekat „Umetnik kao publika”. Trenutno sarađuje sa redakcijom kulture na Radio Beogradu 2.

RADE TEPAVČEVIĆ (1994, Vrbas) je završio osnovne akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić, smer slikarstvo. Trenutno pohađa master studije na istom fakultetu pod mentorstvom prof. Dragana Matića.  Od 2014. godine aktivno je izlagao na brojnim grupnim izložbama i imao je pet samostalnih izložbi. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih su najznačajnije nagrada iz fonda „Milivoj Nikolajević“ za crtež/studiju 2014.godine kao i Godišnju nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline slikanje 2017.godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.  Bio je na rezidencijalnom boravku na letnjoj akademiji likovnih umetnosti u Salzburgu u Austriji pod mentorstvom Pauline Olowske. Pored slikarstva bavi se ilustracijom i dizajnom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *